Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 12

QUOTE(*** @ 2015 11 07, 21:26)
Taip grystama. 40 man atrodo mazoka nes pas tave vamzdziu diametras didelis.

Paeksperimentuok. Paleisk koki 60%. Uzsuk trumpiausiu kilpu gristamus. Bent jau kaip man aiskino tai siluma turi buti kuo greiciau nunesta nuo silumokaicio.

Kiek dirbs cirkuliacinis gali reguliuoti tik sistemos paleidėjas. Turiu prieigą, pabandysiu pakeisti. Gal kuo greičiau šilumą reikia nuimti kieto kuro, dujų katiluose. Pas mane vaikšto žemos temperatūros, todėl gal nėra reikalo.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 07, 21:34)
Kiek dirbs cirkuliacinis gali reguliuoti tik sistemos paleidėjas. Turiu prieigą, pabandysiu pakeisti. Gal kuo greičiau šilumą reikia nuimti kieto kuro, dujų katiluose. Pas mane vaikšto žemos temperatūros, todėl gal nėra reikalo.

Karsta vandeni bent 45c o nuo legioneliu ir iki 65c visvien kazkaip reiks uzkelt.

Beje mano duju katilas varineja 27c vandeni. Turiu 22 arba daugiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 07 lapkričio 2015 - 21:46
QUOTE(cibulis @ 2015 11 07, 20:50)
Gal ir per jautriai sureagavau, bet jau koks esu, toks esu.
Papildyta:

Mane suerzino šitas simbolis, bet gal ir per jautriai sureagavau. Atsiprašau, nes jūs tikrai norėjot padėti.
Papildyta:

Man keista, kad net debitomačius atsukus iki galo srautas nesikeičia. Debitomačiai turi ribas nuo 1 iki 5 ar nuo 0 iki 5. Net ir atsukus maksimaliai "iki dugno" daugiau 1,5 plūdė nenusileidžia. Todėl man ir kilo mintis, kad gal kažkas negerai grindyse. Jei debitomačiai turi reguliavimo intervalą nuo 0 iki 5, o vamzdžiuose jau pilna distiliuoto vandens, ar turi debitomačiai reguliuotis visame intervale nuo 0 iki 5? Man dėjo ne  16 mm, o 20 mm vamzdžius grindyse. Mačiau, kad santechnikui jie nepatiko, nes buvo sunku lankstyti. Todėl kai kur kampuose galai liko užriesti. Gal sakau juose liko oro, todėl ir neįmanoma reguliuoti debitomačių.
Papildyta:

O 25 kWh elektros čia tik šildymui ar karšto vandens ruošimui? Skaitliukas brangu, bet gal padės sugaudyti galus. Aš tikiuosi, kad atsipirks. Jei matysiu, kad vis daugiau prisuka elektros, tai aišku bus, kad gręžinio našumas krito ir dirba el. tenas. Siūlau įsidėti. Gal ir brangu, bet kontrolė gera.
Papildyta:

Ar tikrai? Jei dažnai įsijunginės, iš gręžinio ateis vis žemesnės temperatūros, kurias reikės pakelti iki nustatytų, norimų. Todėl gali būti, kad jungsis tenas, todėl kris siurblio COP. Ar aš klystu?

Na man tas simbolis labai tiko išreikšti savo jausmams apie, nesupykite, epinį Jūsų užmaršumą ar nepastabumą - kai užėjo kalba apie lauko kontūro cirkuliacinio našumą, pradėjote svarstyti kur tuos duomenis rasti per siurblio meniu, nors prieš dieną ar dvi pardavėjai atsiuntė tikslius skaičius ir čia juos padėjote smile.gif

Grįžtant prie ŠS reikalų. Laikausi savo nuomonės, kad grįžtančio iš lauko kontūro glikolio temperatūros padidėjimas, įsijungus siurbliui, yra dėl to iki kambario temperatūros sušilusio glikolio kiekio, kuris yra išstumiamas į lauką ir nespėja atvėsti iki grunto temperatūros. Kiek mačiau tame video, jei nesuklydau, jis ten trumpalaikis, keliolikai sekundžių, maždaug tiek, kiek užtrunka tuos keliolika litrų glikolio prastumti per ŠS. Būtų dėl kažkokių susisluoksniavimų - efektas kartotųsi periodiškai, ko, kaip suprantu, nėra. Kitaip sakant - viskas su lauko kontūru gerai, jei dar kokios koncentracijos ten nesusimaišė, tai po savaitės viskas tikrai bus homogeniška. Svarbu, kad slėgis nekristų ir viskas.

Jei klausimas kodėl siurblys dirba ilgai - tai atsakymas paprastas. Todėl kad jis nėra galingas ir užtrunka, kol per 4C (įsijungia prie mažiau 2 laipsnių nuo nustatytos T, išsijungia prie 2 laipsnių nuo nustatytos T) pakelia grindų temperatūrą. Aš asmeniškai Jūsų namui mažinčiau šį intervalą - nes namas šiltas ir vėsta itin lėtai, taigi ir tos temperatūros gali būti mažesnės. Netgi dabar va siūlyčiau sumažinti eksperimento dėlei - siurblys dirbs kažkiek dažniau, bet trumpiau, pamatysite, ar gręžinio temperatūra atsistato per tą trumpesnį laiką tarp įsijungimų, gal apsičiuops gręžinio atsistatymo laikas. Bus ramiau ateičiai, kai prisidės šilto vandens ruošimas, gal net pavyks tada sureguliuoti darbo laikus, kad ŠS dirbtų efektyviai.

Grindų cirkuliacinio klausimas įdomiausias. Ar darėtės grindinio projektą kur nors? Ar suskaičiavo tame projekte vamzdyno pasipriešinimą? Nes gali būti, kad ŠS viduje esančio cirkuliacinio siurblio pajėgumo tiesiog nepakanka efektyviai 'prastumti' termofikatą per visą sistemą. Taip pat gali būti ir nepilno nuorinimo problema ar pan. Aš pradžiai turbūt nustyčiau siurblyje cirkuliacinio našumą 100%, atidaryčiau visas kilpas ir pažiūrėčiau, ar kas keičiasi. Gal ir debitomačiai pradės rodyti ne 'pieno riebumą'? Paskui dar paimčiau ir užsukčiau visas kilpas, palikdamas po vieną pilnai atidarytą, ir palikčiau keliom minutėms. Taip pereičiau per visas. Jei kurioje liko oro kamštis, gal pavyktų jį išstumti iki nuorintojų...

P.S. Jei ryšitės uždarinėti kilpas, tai įdėmiai, visada bent viena turi būti atvira...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Verteris: 07 lapkričio 2015 - 21:53
QUOTE(cibulis @ 2015 11 07, 21:50)
Gal ir per jautriai sureagavau, bet jau koks esu, toks esu.
Papildyta:

Mane suerzino šitas simbolis, bet gal ir per jautriai sureagavau. Atsiprašau, nes jūs tikrai norėjot padėti.
Papildyta:

Man keista, kad net debitomačius atsukus iki galo srautas nesikeičia. Debitomačiai turi ribas nuo 1 iki 5 ar nuo 0 iki 5. Net ir atsukus maksimaliai "iki dugno" daugiau 1,5 plūdė nenusileidžia. Todėl man ir kilo mintis, kad gal kažkas negerai grindyse. Jei debitomačiai turi reguliavimo intervalą nuo 0 iki 5, o vamzdžiuose jau pilna distiliuoto vandens, ar turi debitomačiai reguliuotis visame intervale nuo 0 iki 5? Man dėjo ne  16 mm, o 20 mm vamzdžius grindyse. Mačiau, kad santechnikui jie nepatiko, nes buvo sunku lankstyti. Todėl kai kur kampuose galai liko užriesti. Gal sakau juose liko oro, todėl ir neįmanoma reguliuoti debitomačių.
Papildyta:

O 25 kWh elektros čia tik šildymui ar karšto vandens ruošimui? Skaitliukas brangu, bet gal padės sugaudyti galus. Aš tikiuosi, kad atsipirks. Jei matysiu, kad vis daugiau prisuka elektros, tai aišku bus, kad gręžinio našumas krito ir dirba el. tenas. Siūlau įsidėti. Gal ir brangu, bet kontrolė gera.
Papildyta:

Ar tikrai? Jei dažnai įsijunginės, iš gręžinio ateis vis žemesnės temperatūros, kurias reikės pakelti iki nustatytų, norimų. Todėl gali būti, kad jungsis tenas, todėl kris siurblio COP. Ar aš klystu?

čį kw buvo viso namo elektra. Viskas ka suvartojame gyvendami. Tikiuos greitu laiku viskas susistovesir tada matysis realus skaiciai,o tai gryzau namo,ziuriu brangioji tiek prisireguliavus kad namie minimum 25 laipsniai doh.gif Ziuresim kaip cia bus veliau..
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 11 06, 23:26)
Jo, tik žaidžiant reikia nepamiršti, kad sumažinus histerizę tikėtina gausi ne tik geresnį COP, bet ir prastesnį siurblio ilgaamžiškumą.

Šitoj vietoj ne į metrus, o į litrus reikia žiūrėti, ir paaiškės. Kiek litrų geo kontūre ir koks siurblio greitis ltr/h?

Nesiparinkit dėl siurblio ilgaamžiškumo smile.gif Jisai turi apsaugą nuo per dažnų pasileidimų (apriboti start-start ir stop-start laikai). Į para keli pasileidimai yra nedaug.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 07, 22:07)
drinks_cheers.gif Sutinku ir pripažįstu, kad įsižeidžiau kaip mažas vaikas. Atsiprašau.
Papildyta:

Pas mane dabar iki dugno atsukti visi reguliatoriai: ir paduodamo, ir grįžtamo. Sakai, kad reguliuoti reikia pagal grįžtama? Jei noriu kilpas užsukti, tai reikia užsukinėti ne paduodamą, o grįžtamą? Ar teisingai supratau?
Papildyta:

Cirkuliacinio siurblio pajėgumas nustatytas 40 proc. Siūlai pakelti? Kiek daryti? Čia man paleidinėdami siurblį tokį pajėgumą nustatė. Sakė, kad pakanka.
Papildyta:

Šiandieną vėl ta pati nesąmonė. Iš pradžių iš gręžinio ateinanti temperatūra krenta, o po maždaug 10 minučių nuo darbo pradžios vėl užkyla nuo +7 iki +8. Vėliau pasikartojimo nepastebėjau. Palaukiau 10-15 min. ir išvažiavau. Gal toks temperatūrų iš gręžinio šokinėjimas rodo, kad skystis gręžinyje yra susisluoskniavęs? Kaip kitaip paaiškinti šitą dalyką? Per 10 minučių apsisuka gliukolio ratas, bet temperatūra iš gręžinio ne krenta, o 1 laipsniu pakyla. Dar tame video matyti, kad slėgis grindų sistemoje nepasikeitė, o gręžinyje krito 0,2 baro. Dieną prieš siurbliui pasileidžiant, juodą ir raudoną rodykles nustačiau tiesiai vieną virš kitos. Video matyti nuokrypis.

Šiaip jau cirkuliacinio našumas parenkamas pagal namo šilumos poreikį (jeigu viską teisingai daryti). Bet tavo situacijoje, kadangi teigi, kad debitomačiai (kaip ir vožtuvai ant padavimo į kilpas) pilnai atsukti, o srautas per juos daugiau 1.5l/min nekyla, reiškia vienareikšmiškai reikia didinti cirkuliacinio našumą. Srautus su debitomačiais tau turėjo suderinti santechnikas (pagal kiekvienos patalpos šilumos poreikį). Iš vis tas ŠS grindų kontūro cirkuliacinis siurblys yra tiesiog tik EC ar dar ir "protingas", galintis automatiškai veikti pagal slėgių skirtumą? Tai turi buti parašyta siurblio manuale.

Grežinio kontūro siurbliukui pasileidžiant, priklausomai nuo to kurioje vietoje sumontuotas manometras, kažkiek susvyruoja manometro rodyklė (prieš siurblį nukrenta, po siurblio pakyla). Bet 0.2baro tai nemažai. Dar kartą siūlau normaliai nuorinti grežinį. Tie du automatiniai nuorintojai, kur matėsi nuotraukose negarantuoja, kad grežinys gerai nusiorinęs. Pas tave nėra padaryta, grežinio papildymo "nuosekliai". Kiek matosi iš nuotraukų tiesiog sumontuota po vieną ventilį įtekėjime į grežinį ir ištekėjime iš gręžinio. Viena iš detalių, buvusių kompekte su ŠS, kurių nesumontavo santechnikai, galbūt yra papildymo mazgas?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pupcis: 08 lapkričio 2015 - 02:19
QUOTE(*** @ 2015 11 07, 21:45)
Beje mano duju katilas varineja 27c vandeni. Turiu 22 arba daugiau.

27 laipsnių grįžtamas ar paduodamas? Greičiausiai, kad grįžtamas.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 11 07, 21:49)
Laikausi savo nuomonės, kad grįžtančio iš lauko kontūro glikolio temperatūros padidėjimas, įsijungus siurbliui, yra dėl to iki kambario temperatūros sušilusio glikolio kiekio, kuris yra išstumiamas į lauką ir nespėja atvėsti iki grunto temperatūros. Kiek mačiau tame video, jei nesuklydau, jis ten trumpalaikis, keliolikai sekundžių, maždaug tiek, kiek užtrunka tuos keliolika litrų glikolio prastumti per ŠS. Būtų dėl kažkokių susisluoksniavimų  - efektas kartotųsi periodiškai, ko, kaip suprantu, nėra. Kitaip sakant - viskas su lauko kontūru gerai, jei dar kokios koncentracijos ten nesusimaišė, tai po savaitės viskas tikrai bus homogeniška. Svarbu, kad slėgis nekristų ir viskas.

Atrodo logiškas paaiškinimas. Visgi reikėtų ilgiau pastebėti ar po kažkiek laiko nepakyla iš gręžinio ateinanti temperatūra. Su lauko kontūru gal ir viskas gerai, bet aš galvoju, kad po savaitės kitos reikėtų dar pamatuoti užšalimo temperatūrą. Įdomu, kokios temperatūros nusistovėjo. Kitas dalykas yra tas, kad keičiasi slėgis gręžinyje. Jos šokinėja 0,2 baro. Gal dar ne viskas gerai su gręžiniu. Gal sistemoje visgi yra likę oro.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2015 11 07, 21:49)
Grindų cirkuliacinio klausimas įdomiausias. Ar darėtės grindinio projektą kur nors? Ar suskaičiavo tame projekte vamzdyno pasipriešinimą? Nes gali būti, kad ŠS viduje esančio cirkuliacinio siurblio pajėgumo tiesiog nepakanka efektyviai 'prastumti' termofikatą per visą sistemą. Taip pat gali būti ir nepilno nuorinimo problema ar pan. Aš pradžiai turbūt nustyčiau siurblyje cirkuliacinio našumą 100%, atidaryčiau visas kilpas ir pažiūrėčiau, ar kas keičiasi. Gal ir debitomačiai pradės rodyti ne 'pieno riebumą'? Paskui dar paimčiau ir užsukčiau visas kilpas, palikdamas po vieną pilnai atidarytą, ir palikčiau keliom minutėms. Taip pereičiau per visas. Jei kurioje liko oro kamštis, gal pavyktų jį išstumti iki nuorintojų...

Taip, projektą darė Wavin. Štai čia duomenys: pirmas, antras ir trečias lapas. O čia pirmas ir antras aukštas. Štai apie kokias užsirėtusias kilpas kalbėjau. Gal jos irgi sukuria papildomą pasipriešinimą sistemai? O gal jose yra likę oro? Ar gali taip būti.

Cirkuliacinis dabar nustatytas, kad dirbtų 40 proc. pajėgumu. Kažkada mačiau, kad buvo užkilęs iki 45 proc. Lygtai buvo ir 60 proc., bet dėl šito nesu tikras. Gal klystu.
Papildyta:
QUOTE(Pupcis @ 2015 11 08, 01:46)
Nesiparinkit dėl siurblio ilgaamžiškumo smile.gif Jisai turi apsaugą nuo per dažnų pasileidimų (apriboti start-start ir stop-start laikai). Į para keli pasileidimai yra nedaug.

O yra kažkokie skaičiai, kiek siurblys dagiausiai kartų per parą gali įsijunginėti? Ar tiesiog kiek reikia, tiek ir jungiasi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 08 lapkričio 2015 - 11:46
QUOTE(Pupcis @ 2015 11 08, 02:06)
Šiaip jau cirkuliacinio našumas parenkamas pagal namo šilumos poreikį (jeigu viską teisingai daryti). Bet tavo situacijoje, kadangi teigi, kad debitomačiai (kaip ir vožtuvai ant padavimo į kilpas) pilnai atsukti, o srautas per juos daugiau 1.5l/min nekyla, reiškia vienareikšmiškai reikia didinti cirkuliacinio našumą. Srautus su debitomačiais tau turėjo suderinti santechnikas (pagal kiekvienos patalpos šilumos poreikį).

Paskutiniai santechnikai, kurie darė katilinės aprišimą (Saulės šiluma), sakė, kad jiems nepriklauso nureguliuoti debitomačius. Čia papildomas darbas arba reikia kviesti buvusį santechniką. Atsieit norint teisingai nureguliuoti debitomačius, reikia skaičiuoti kiekvieną kilpą. Tarkime, jei vienos kilpos ilgis 100 m, o kitos 50 m, tai į ilgesnę reikia paduoti nustatyti dvigubai didesnį srautą.
Papildyta:
QUOTE(Pupcis @ 2015 11 08, 02:06)
Grežinio kontūro siurbliukui pasileidžiant, priklausomai nuo to kurioje vietoje sumontuotas manometras, kažkiek susvyruoja manometro rodyklė (prieš siurblį nukrenta, po siurblio pakyla). Bet 0.2baro tai nemažai. Dar kartą siūlau normaliai nuorinti grežinį.

Įdomu tik kas tą nuorinimą turi padaryti. "Artva" sakys, kad jau santechnikai lindo prie siurblio ir pripylė distiliuoto vandens (aš "Artvai" apie tai pranešiau), tai jie tegul ir tvarko. Santechnikai (Saulės šiluma) sakys, kad lauko kontūras ne jų darbas, todėl tegul tvarko "Artva". Greičiausiai teks kviestis "Artvą".
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 08, 11:27)
Taip, projektą darė Wavin. Štai čia duomenys: pirmas, antras ir trečias lapas. O čia pirmas ir antras aukštas. Štai apie kokias užsirėtusias kilpas kalbėjau. Gal jos irgi sukuria papildomą pasipriešinimą sistemai? O gal jose yra likę oro? Ar gali taip būti.

Cirkuliacinis dabar nustatytas, kad dirbtų 40 proc. pajėgumu. Kažkada mačiau, kad buvo užkilęs iki 45 proc. Lygtai buvo ir 60 proc., bet dėl šito nesu tikras. Gal klystu.
Papildyta:

O yra kažkokie skaičiai, kiek siurblys dagiausiai kartų per parą gali įsijunginėti? Ar tiesiog kiek reikia, tiek ir jungiasi.

Turėtų būti ne "per parą", o "per valandą". Pas mane nurodyta 3 kartai per valandą
Atsakyti
[quote=cibulis,2015 11 08, 09:55]
27 laipsnių grįžtamas ar paduodamas? Greičiausiai, kad grįžtamas.
Papildyta:

Paduodamas 27 laipsniai greiciausiai, griztamas itariu koki 24-25
Atsakyti
Šiandieną radau apsisiusiojusį siurblį. Išvaliau grindis, ir po kurio laiko vėl radau nedidelį balutę. Rytoj iš pačio ryto atvažiuos "Tenko" aiškintis, kas negerai. Slėgis lygtai nepakito, bet reikės pažiūrėti vakare.

Tada nusprendžiau pasireguliuoti debitomačius. Štai pirmo aukšto maksimaliai atsukti debitomačiai. Debitas daugiau 1,5 l/min. nepadidėja. Tada pabandžiau visas kilpas užsukti, bet vieną palikau atvirą. Štai video (čia pirmo aukšto kolektorinė dėžė). Debitas toje vienoje kilpoje pakilo iki 2,5 l/min. Panašu, kad cirkuliacinis siurblys tikrai per mažu pajėgumu nustatytas.

Tada tą patį su debitomačiais pabandžiau padaryti ir antrame aukšte. Vienas debitomatis irgi apsisiusiojo. Užsukau ir paduodamą, ir grįžtamą. Gal jis nėra gerai prisuktas ir todėl leidžia? Santechnikas aiškina, kad čia ne jo reikalas, o gamintojo brokas. Pasiūliau pirmą atvažiuoti ir jam gyvai pažiūrėti. Gal dar ten galima kažką pareguliuoti. Gerai bent tai, kad leidžia antro aukšto WC kilpos debitomatis. Realiai šitos kilpos net neturėjo būti. Pats santechnikas savo nuožiūra padarė. Ne bėda, jei ji bus užsukta.
Papildyta:
QUOTE(emda @ 2015 11 08, 12:15)
Turėtų būti ne "per parą", o "per valandą". Pas mane nurodyta 3 kartai per valandą

Oho. Tikrai siurblys gali per valandą įsijungti/išsijungti net 3 kartus? Ne per daug. Greitai gali sugesti.
Atsakyti