Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 12

QUOTE(cibulis @ 2015 11 06, 21:13)

Vėliau nusprendžiau filmuoti su pertraukomis. Matyti, kad pirmas 5 minutes temperatūra svyruoja virš +7. Toliau filmavau, kiek laiko veikia siurblys ir kokios temperatūros ateina ir grįžta iš/į gręžinį. Pats įdomumas prasideda nuo 9:20 min. Siurblys rodo, kad iš gręžinio ateina +8,3/+8,4. Ir tokia temperatūra laikosi gana ilgai, nors dar prieš kelias minutes buvo matyti, kad ateina apie +7,4. Nuo 12 min. video matyti, kad temperatūra iš gręžinio jau kritusi iki +6,5 laipsnio. Ir toliau ji labai gražiai žemėjo. Gal tas temperatūros šuolis iš gręžinio parodo, kad turime dešra gręžinyje? Galbūt kažkuri medžiaga geriau surenka šilumą (vanduo ar propilengliukolis), o gal gręžinyje yra nesusimaišęs propilengliukolis. Skirtingos koncentracijos skystis surenka skirtingą kiekį šilumos, todėl ir buvo fiksuotas temperatūrų šuolis. Ar čia kažkokios kitos priežastys?

Arba tiesiog ta dalis glikolio, kuri prieš įsijungiant siurbliui buvo vamzdyne namo ribose ir įšilusi iki ~ +20C, apsuko ratą per lauko kontūrą ir grįžo į siurblį smile.gif Jei būtų išsisluoksniavimas, panašūs efektai periodiškai kartotųsi. Kaip suprantu, 18:00-20:00 min nieko panašaus jau nepastebėta?

Bet kuriuo atveju - viskas ten su siurbliu ok. Aš dabar tik slėgius pastebėčiau, kad nekristų vamzdyne. Jei ir jie pastovūs - 'uždaryčiau' klausimą smile.gif
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2015 11 06, 21:24)
truputuka tu ir kiti parinates..

Cibuli. Neskaiciavai kiek tu siurblys per diena sudegina elektros?

Gal ir parinuosi. Iš šalies geriau matyti.

Kiek prisuka elektros bandžiau stebėti ir dalinausi informacija, bet ji neteisinga, nes informaciją ėmiau iš bendro skaitliuko. O jis rodo ne tik šilumos siurblio suvartotą elektrą. Sekmadienį elektrikas turi sumontuoti atskirą skaitliuką tik siurbliui. Tada galėsiu pasakyti labai tikslius skaičius.

Iš akies spėju, kad paros namo pašildymui reikia apie 4-5 kWh elektros. O kiek tau ryja ar jau surijo? Turi kažkokius skaičius?
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 11 06, 21:29)
Arba tiesiog ta dalis glikolio, kuri prieš įsijungiant siurbliui buvo vamzdyne namo ribose ir įšilusi iki ~ +20C, apsuko ratą per lauko kontūrą ir grįžo į siurblį smile.gif Jei būtų išsisluoksniavimas, panašūs efektai periodiškai kartotųsi. Kaip suprantu, 18:00-20:00 min nieko panašaus jau nepastebėta?

Bet kuriuo atveju - viskas ten su siurbliu ok. Aš dabar tik slėgius pastebėčiau, kad nekristų vamzdyne. Jei ir jie pastovūs - 'uždaryčiau' klausimą smile.gif

Ar per 20 minučių propilengliukolis gali praeiti visą ratą? Mano gręžinio ilgis 90 metrų, dar apie 10-15 horizontalaus, todėl pilnas ratas apie 200 metrų. Ar per 20 minučių propilengliukolis gali prasukti 200 metrų ratą?

Vakare pamokytas bieso nustačiau raudonas rodykles. Štai ką rodo gręžinyje. Pokyčio kažkiek minučių kol buvau name nebuvo, tiesiog raudoną rodyklę nustačiau ties pageidaujama reikšme, kokią turi padaryti santechnikas. Grindyse slėgis kritęs labiau nuo pageidaujamo slėgio. Kokių noriu reikšmių, aš jiems siunčiau el. paštu. Kol kas jų nėra.

Beje, man jau senai sukasi mintis kaip būtų galima pamatuoti ar visi kambariai visu plotu šyla vienodai. Dabar į grindis ateina labai žemos temperatūros , todėl ne nesijaučia ar grindys šiltos ar šaltos. Man įdomu ar visur vienodai šyla. Gal yra kažkoks prietaisas pamatuoti. Pirmame aukšte debitomačius kolektorinėje esu atsukęs ties 1,5 l/min. riba, o antrame - 1,0 l./min. riba. Man tik keista pasirodė, kai kai kurių kilpų visai neįmanoma sureguliuoti, nes daugiau nėra kur sukti debitomačio. Čia ypač toks dalykas juntamas WC, kur santechnikas savo nuožiūra paklojo kelių metrų ilgio kilpa. Jų praktiškai neįmanoma reguliuoti, nes jos jau visai atsuktos. Kitos kilpos dar sukasi, o šitos trumpos nesisuka.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 11 06, 21:29)
Jei būtų išsisluoksniavimas, panašūs efektai periodiškai kartotųsi. Kaip suprantu, 18:00-20:00 min nieko panašaus jau nepastebėta?

Lyg ir nebuvo nieko panašaus. Reikėtų ilgiau pastebėti.
Atsakyti
Jo, tik žaidžiant reikia nepamiršti, kad sumažinus histerizę tikėtina gausi ne tik geresnį COP, bet ir prastesnį siurblio ilgaamžiškumą.
QUOTE(cibulis @ 2015 11 06, 21:13)
Įmanoma ir tokią funkciją Alpha Innotec turi. Nustatymus galima keisti tik su slaptažodžiu. Man suteikė prieigą. Galėjau jau šiandieną pakeisti, bet kol kas palauksiu. Noriu, kad elektrikas pastatytų elektros apskaitos skaitliuką. Tada bus galima pažaisti savaitę su vienu nustatymu ir savaitę su kitu nustatymu. Bet man sakė, kad dabar nustatyti parametrai yra labai optimalūs. Tokius daro daugelyje Alpha Innotec siurblių Lietuvoje. Pabandysiu pažaisti. <{POST_SNAPBACK}>

Šitoj vietoj ne į metrus, o į litrus reikia žiūrėti, ir paaiškės. Kiek litrų geo kontūre ir koks siurblio greitis ltr/h?
QUOTE(cibulis @ 2015 11 06, 21:47)
Ar per 20 minučių propilengliukolis gali praeiti visą ratą? Mano gręžinio ilgis 90 metrų, dar apie 10-15 horizontalaus, todėl pilnas ratas apie 200 metrų. Ar per 20 minučių propilengliukolis gali prasukti 200 metrų ratą? <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 11 06, 22:26)
Jo, tik žaidžiant reikia nepamiršti, kad sumažinus histerizę tikėtina gausi ne tik geresnį COP, bet ir prastesnį siurblio ilgaamžiškumą.

Ta prasme, kad siurblys įsijunginės ne kas 1-2 paras vien šildumui, o gal kokius 2 kartus į parą. Todėl kompresorius ir kitos panašios besidėvinčios dalys greičiau susidėvės. O kaip gali pagerėti COP, jei siurblys dažniau įsijunginės? Tik todėl, kad mažiau reikės pašildyti iš gręžinio ateinančią temperatūrą?
Papildyta:
QUOTE(Milao @ 2015 11 06, 22:26)
Šitoj vietoj ne į metrus, o į litrus reikia žiūrėti, ir paaiškės. Kiek litrų geo kontūre ir koks siurblio greitis ltr/h?

Nežinau ir nežinau, kur žiūrėti. Siurblys turi daug duomenų, bet ten baisūs trumpiniai ir aš nežinau, ką jie reiškia. Bent jau kai kurių nežinau. Greičiausiai pačių įdomiausių, kurie rodo siurblio parametrus. O tie eiliniai duomenys - niekam neįdomūs.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 06, 22:43)
Nežinau ir nežinau, kur žiūrėti. Siurblys turi daug duomenų, bet ten baisūs trumpiniai ir aš nežinau, ką jie reiškia. Bent jau kai kurių nežinau. Greičiausiai pačių įdomiausių, kurie rodo siurblio parametrus. O tie eiliniai duomenys - niekam neįdomūs.

doh.gif

Cibuli, paskaitykite vakar ar užvakar jūsų pačių čia dėtą Tenko laišką, cituoju:

Cirkuliacinio siurblio maksimalus srautas 1575 l/h, paleidimo metu nustatyta, kad dirbtų 60% galingumu, tai turime mažiau nei 1000 l/h, o ne 3000 l/h.

Žiūrim iš kitos pusės - 1 metre D40 (su 3,7 mm sienelėmis) PE vamzdžio telpa ~0,84l glikolio, taigi viso gręžinyje (200m vamzdžio) yra apie 167l glikolio. Jei jis prasisuka per ~9-10 minutes ratu (temperatūros iš gręžinio paaukštėjimo laikas), tai per valandą prasisuks apie 6 kartus, arba apytikslis debitas skaičiuojant kitu metodu, 6x167=1000 l/h.

Eksperimentas patvirtina teoriją. Bingo! smile.gif

Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 11 06, 21:47)
Beje, man jau senai sukasi mintis kaip būtų galima pamatuoti ar visi kambariai visu plotu šyla vienodai. Dabar į grindis ateina labai žemos temperatūros , todėl ne nesijaučia ar grindys šiltos ar šaltos. Man įdomu ar visur vienodai šyla. Gal yra kažkoks prietaisas pamatuoti. Pirmame aukšte debitomačius kolektorinėje esu atsukęs ties 1,5 l/min. riba, o antrame - 1,0 l./min. riba. Man tik keista pasirodė, kai kai kurių kilpų visai neįmanoma sureguliuoti, nes daugiau nėra kur sukti debitomačio. Čia ypač toks dalykas juntamas WC, kur santechnikas savo nuožiūra paklojo kelių metrų ilgio kilpa. Jų praktiškai neįmanoma reguliuoti, nes jos jau visai atsuktos. Kitos kilpos dar sukasi, o šitos trumpos nesisuka.

Tiksliausiai parodytų infravisorius - pakaktų pažiūrėti į grindis po kokio pusvalandžio nusistovėjusio siurblio darbo. Tai jei kada darysitės dar termoviziją namo, galite ir į grindis pažiūrėti. Arba tiesiog išsinuomoti valandai iš Goto ar pan., jei jau tikrai labai širdyje neramu. Na dar galima su nuotoliniu IR termometru 'pašaudyti' į grindis, jis pigesnis žymiai, tik vizualiai nieko nesimatys, tik konkretaus grindų taško temperatūra...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Verteris: 06 lapkričio 2015 - 23:20
QUOTE(Verteris @ 2015 11 06, 23:19)
doh.gif

Cibuli, paskaitykite vakar ar užvakar jūsų pačių čia dėtą Tenko laišką, cituoju:

Jei būčiau krimtęs tiksliuosius mokslus, tai galėčiau dar netokių nesąmonių prirašyti. O kadangi esu humanitaras, tai ir sakau, ką noriu. Ir jei sakau, kad nesuprantu ar nežinau, tai sakau sąžiningai. Gal jau pastebėjai, kad nesu melagis. Nieko neslepiu ir nebijau klysti. Ir sakau, kaip galvoju ir ką žinau. Ir man nusispjaut, jie kažkokie technarai man knisa smegenis. Nenorit, nekalbame. Ir duomenų neskelbsiu. Nes tai dariau ne dėl to, kad man reikia. Galvojau, kad padėsiu kitiems išvengti mano žioplų klaidų. Gyvenkit su Dievu.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 07, 00:40)
Jei būčiau krimtęs tiksliuosius mokslus, tai galėčiau dar netokių nesąmonių prirašyti. O kadangi esu humanitaras, tai ir sakau, ką  noriu. Ir jei sakau, kad nesuprantu ar nežinau, tai sakau sąžiningai. Gal jau pastebėjai, kad nesu melagis. Nieko neslepiu ir nebijau klysti. Ir sakau, kaip galvoju ir ką žinau. Ir man nusispjaut, jie kažkokie technarai man knisa smegenis. Nenorit, nekalbame. Ir duomenų neskelbsiu. Nes tai dariau ne dėl to, kad man reikia. Galvojau, kad padėsiu kitiems išvengti mano žioplų klaidų. Gyvenkit su Dievu.

Cibuli ir vel pyksti bigsmile.gif
Kiek elektros tiksliai isdegina nezinau nes as gyvenu name ir i tai sueina viskas. Kiek siurblys suvalgo,nezinau,plius man santechnikai buvo primakalave tai el sanaudos per diena buvo 40 KW doh.gif dabar jau sumazejo iki 25 kW bet vistiek manes taio netenkina. Zodziu dar bandymu metas. Vilioja pagund isideti el skaitliuka prie siurblio,bet,pinigu suma nemenka vien del smalsumo....
Sendien ryta uzgaudziau siurblio isijungima tai is pradziu rode is zemes 20 laipsniu,kas reiskia pievas... Palaukiau kol nukrito iki stabilios temperaturos,rode 8,3 Kazin,ar tai teisybe,bet skaiciai stabiliai stovejo...
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 06, 22:43)
Ta prasme, kad siurblys įsijunginės ne kas 1-2 paras vien šildumui, o gal kokius 2 kartus į parą. Todėl kompresorius ir kitos panašios besidėvinčios dalys greičiau susidėvės. O kaip gali pagerėti COP, jei siurblys dažniau įsijunginės? Tik todėl, kad mažiau reikės pašildyti iš gręžinio ateinančią  temperatūrą?
Papildyta:

Siurbio isijungimų skaičius niekaip neitakoja COP. Grubiai skaičiuoant COP= Pagaminta šiluma (KW) / Sunaudota el.(KW). Siurblys gali įsijunginėti ir 100 kartų per diena, o jo COP bus =6. Cibuli, visi čia bando patarinėti druagiškai, bet relaiai mes nelabai įisvaizduojame kodėl pas tave tokia situacija (siurblys dirba 4 val, po to 2 paras stovi). Greičiausiai problema ne siurlyje ir ne grežinyje, kaip pvz mano siurblys vakar silde boileri ir poto automatiškai perėjo I grindų šildymą Viso dirbo per pertraukos apie 1 val. Glikolio temepratūros buvo +4/+0,5, taip, kad manau tavo gręžinys pilnai tenkina poreikius. Manyčiau problema yra su šilymo sistema (grindys ir kolektoriai).Nesu specas (beja kaip ir daugelis čia forume), bet pabandyk "pilnai atsukti" visas koletoriaus pavaras, kad termofikatas laisvai tekėtų (subalansuosi poto). Padaryk, kad termofikato cirkuliacinis siurblys dirbtu 100% kai vyksta šildymas
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2015 11 07, 07:31)
Cibuli ir vel pyksti  bigsmile.gif 

Gal ir per jautriai sureagavau, bet jau koks esu, toks esu.
Papildyta:
doh.gif

Mane suerzino šitas simbolis, bet gal ir per jautriai sureagavau. Atsiprašau, nes jūs tikrai norėjot padėti.
Papildyta:
Tiksliausiai parodytų infravisorius - pakaktų pažiūrėti į grindis po kokio pusvalandžio nusistovėjusio siurblio darbo. Tai jei kada darysitės dar termoviziją namo, galite ir į grindis pažiūrėti. Arba tiesiog išsinuomoti valandai iš Goto ar pan., jei jau tikrai labai širdyje neramu.

Man keista, kad net debitomačius atsukus iki galo srautas nesikeičia. Debitomačiai turi ribas nuo 1 iki 5 ar nuo 0 iki 5. Net ir atsukus maksimaliai "iki dugno" daugiau 1,5 plūdė nenusileidžia. Todėl man ir kilo mintis, kad gal kažkas negerai grindyse. Jei debitomačiai turi reguliavimo intervalą nuo 0 iki 5, o vamzdžiuose jau pilna distiliuoto vandens, ar turi debitomačiai reguliuotis visame intervale nuo 0 iki 5? Man dėjo ne 16 mm, o 20 mm vamzdžius grindyse. Mačiau, kad santechnikui jie nepatiko, nes buvo sunku lankstyti. Todėl kai kur kampuose galai liko užriesti. Gal sakau juose liko oro, todėl ir neįmanoma reguliuoti debitomačių.
Papildyta:
QUOTE(biesas66 @ 2015 11 07, 07:31)
dabar jau sumazejo iki 25 kW bet vistiek manes taio netenkina. Zodziu dar bandymu metas.   Vilioja pagund isideti el skaitliuka prie siurblio,bet,pinigu suma nemenka vien del smalsumo....

O 25 kWh elektros čia tik šildymui ar karšto vandens ruošimui? Skaitliukas brangu, bet gal padės sugaudyti galus. Aš tikiuosi, kad atsipirks. Jei matysiu, kad vis daugiau prisuka elektros, tai aišku bus, kad gręžinio našumas krito ir dirba el. tenas. Siūlau įsidėti. Gal ir brangu, bet kontrolė gera.
Papildyta:
QUOTE(emda @ 2015 11 07, 18:23)
Siurbio isijungimų skaičius niekaip neitakoja COP. Grubiai skaičiuoant COP= Pagaminta šiluma (KW) / Sunaudota el.(KW). Siurblys gali įsijunginėti ir 100 kartų per diena, o jo COP bus =6.

Ar tikrai? Jei dažnai įsijunginės, iš gręžinio ateis vis žemesnės temperatūros, kurias reikės pakelti iki nustatytų, norimų. Todėl gali būti, kad jungsis tenas, todėl kris siurblio COP. Ar aš klystu?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 07 lapkričio 2015 - 20:51
QUOTE(cibulis @ 2015 11 07, 20:41)
Gal ir per jautriai sureagavau, bet jau koks esu, toks esu.
Papildyta:

Mane suerzino šitas simbolis, bet gal ir per jautriai sureagavau. Atsiprašau, nes jūs tikrai norėjot padėti.
Papildyta:

Man keista, kad net debitomačius atsukus iki galo srautas nesikeičia. Debitomačiai turi ribas nuo 1 iki 5 ar nuo 0 iki 5. Net ir atsukus maksimaliai "iki dugno" daugiau 1,5 plūdė nenusileidžia. Todėl man ir kilo mintis, kad gal kažkas negerai grindyse. Jei debitomačiai turi reguliavimo intervalą nuo 0 iki 5, o vamzdžiuose jau pilna distiliuoto vandens, ar turi debitomačiai reguliuotis visame intervale nuo 0 iki 5? Man dėjo ne  16 mm, o 20 mm vamzdžius grindyse. Mačiau, kad santechnikui jie nepatiko, nes buvo sunku lankstyti. Todėl kai kur kampuose galai liko užriesti. Gal sakau juose liko oro, todėl ir neįmanoma reguliuoti debitomačių.

Debitomaciai visi turi buti atsukti. Reguliuoti reik tik pagal grystamus. Gali mazasias kilpas isvis uzsukt. Nuorinti kolektoriu galu ir pats.

Debitomaciai nukrite jai citkuliacinis per letai varineja vandeni. Senesni su reguliuojamom padetim butu ant 2 is 3. Nors seip nuo 14 ar 15 metu eu visi cirkuliaciai turi but modulouojamo galingumo.
Atsakyti
Cibuli, visi čia bando patarinėti druagiškai

drinks_cheers.gif Sutinku ir pripažįstu, kad įsižeidžiau kaip mažas vaikas. Atsiprašau.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2015 11 07, 20:52)
Debitomaciai visi turi buti atsukti. Reguliuoti reik tik pagal grystamus. Gali mazasias kilpas isvis uzsukt. Nuorinti kolektoriu galu ir pats.

Pas mane dabar iki dugno atsukti visi reguliatoriai: ir paduodamo, ir grįžtamo. Sakai, kad reguliuoti reikia pagal grįžtama? Jei noriu kilpas užsukti, tai reikia užsukinėti ne paduodamą, o grįžtamą? Ar teisingai supratau?
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2015 11 07, 20:52)
Debitomaciai nukrite jai citkuliacinis per letai varineja vandeni. Senesni su reguliuojamom padetim butu ant 2 is 3. Nors seip nuo 14 ar 15 metu eu visi cirkuliaciai turi but modulouojamo galingumo.

Cirkuliacinio siurblio pajėgumas nustatytas 40 proc. Siūlai pakelti? Kiek daryti? Čia man paleidinėdami siurblį tokį pajėgumą nustatė. Sakė, kad pakanka.
Papildyta:
mes nelabai įisvaizduojame kodėl pas tave tokia situacija (siurblys dirba 4 val, po to 2 paras stovi). Greičiausiai problema ne siurlyje ir ne grežinyje

Šiandieną vėl ta pati nesąmonė. Iš pradžių iš gręžinio ateinanti temperatūra krenta, o po maždaug 10 minučių nuo darbo pradžios vėl užkyla nuo +7 iki +8. Vėliau pasikartojimo nepastebėjau. Palaukiau 10-15 min. ir išvažiavau. Gal toks temperatūrų iš gręžinio šokinėjimas rodo, kad skystis gręžinyje yra susisluoskniavęs? Kaip kitaip paaiškinti šitą dalyką? Per 10 minučių apsisuka gliukolio ratas, bet temperatūra iš gręžinio ne krenta, o 1 laipsniu pakyla. Dar tame video matyti, kad slėgis grindų sistemoje nepasikeitė, o gręžinyje krito 0,2 baro. Dieną prieš siurbliui pasileidžiant, juodą ir raudoną rodykles nustačiau tiesiai vieną virš kitos. Video matyti nuokrypis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 07 lapkričio 2015 - 21:10
Taip grystama. 40 man atrodo mazoka nes pas tave vamzdziu diametras didelis.

Paeksperimentuok. Paleisk koki 60%. Uzsuk trumpiausiu kilpu gristamus. Bent jau kaip man aiskino tai siluma turi buti kuo greiciau nunesta nuo silumokaicio.
Atsakyti