Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 12

QUOTE(cibulis @ 2015 11 02, 16:43)
Štai ką man atstovai parašė:

Kompresoriaus darbo laiką ima, kai skaičiuojamas COP primityviai, kai nėra elektros skaitliuko. Tuomet kompresoriaus galia dauginam iš valandų kiek dirbo ir dar iš akies dametam kiek galėjo suvartoti cirkuliaciniai ir gauname kiek sunaudojo kWh.

Papildyta:

Ar veikia, ar neveikia grindų cirkuliacinis nurodo trumpinys HUP. Prie jo parašyta, kad jis įjungtas. Žemiau radau tokį skaičių. Panašu, kad jis dirba 40 proc. pajėgumu, t.y. kad varinėja vandenį.

O šilumos siurblys vis dar nedirba. Bet grįžtamas jau gerokai atvėso, todėl turėtų siurblys greitai įsijungti.

Kokia pas tave nustatyta delta T? Matau, kad dabar 19,3 griztamo, o nustatyta 20,4. Ar yra poreikis sildyti?kokia temperatura name?jei per maza, diding temperatura kreiveje, tuomet prades sildyti anksciau. Pirmas sezonas bus vien bandymai, kol pagal savo namo silumos poreiki susireguliuosi kreive. Pas mane orinukas, gali nustatyti pagal griztama, arba pagal kambario temperatura.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2015 11 02, 17:35)
Tada situacija su COP gan paprasta - ŠS dirbo tam tikrą laiką, gamino šilumą. Paskui išsijungė, tačiau cirkuliacinis grindų siurblys ir toliau dirbo, elektrą naudojo. Taigi COP skaičiavimo aritmetika pagamintos šilumos kiekis/suvartotos elektros energijos kiekis nėra tiksli, reiktų iš tos elektros energijos kiekio minusuoti signalizacijos (kuri irgi gali pastoviai srėbti 10-30W) ir kažkiek grindų cirkuliacinio siurblio suvartotos energijos kiekį. Atitinkamai daliklis bus ne 5kwh, o kažkiek mažesnis ir COP atitinkamai didesnis.

Aš irgi taip manau, kad cirkuliacinis grindų siurblys ir signalizacija suvalgo ne taip ir mažai elektros per ilgesnį laiko tarpą. Šilumos siurblys vis dar stovi. Štai tokią nuotrauką dariau šiandieną 17:41 val. Tą pačią nuotrauką (kaip tik įdėta) padariau ir visai nesenai - 20:42 min. Skaičiai tie patys. Keista, kad per tris valandas grįžtamo ir paduodamo temperatūra nepasikeitė net skaičiumi po kablelio. Gal gi namas tikrai labai šiltas ir nėra kur dėti šilumos. Nors dieną buvau pradaręs 10-15 min. visus langus ir vidaus temperatūrą numušiau nuo +19,6 iki +17. Dabar vakare radau +18,6. Gal visgi cirkuliacinis nedirba. Tiesa, nors name termometras rodė +18,6 (jis stovi prie lango), siurblys rodė, kad iš gręžinio ateina lyg ir +19,3 ar +19,6. Gal visgi name šilčiau.

Taip pat padariau elektros skaitliuko nuotrauką (šita daryta 17:44 min.). O štai ką skaitliukas rodė vakare (šitą nuotrauka padaryta 20:50 val.). Per 3 val. skaitliukas prisuko 0,1 kWh. Kadangi grįžtamo ir paduodamo temperatūra visiškai nepasikeitė manau, kad tiek elektros "suvalgė" signalizacija. Gal būt dar šilumos siurblio ekrano ir valdymo ratuko apšvietimas kažkiek prisidėjo.

Pagal šią logika tikėtina, kad reikėtų iš mano savaitgalį fiksuotų elektros sąnaudų atimti signalizacijos ir cirkuliacinio siurblio elektros sąnaudos. Parodymus fiksavau šeštadienį apie 11 val. ryto, o kitus nuėmiau sekmadienį apie 19 val. Tai sudaro net 32 valandų. Jei signalizacija ir valdiklio apšvietimas šiandieną per 3 val. prisuko 0,1 kWh elektros, tai per praeito savaitgalio 32 val. prisuko apie 1 kWh. Tokiu atveju tas 22 kWh pagamintos šilumos reikia dalinti iš 4, o dar tiksliau kažkur iš 4,14 kWh. Išeina, kad COP net 5,3. Aišku šiuose skaičiavimuose yra netikslumų, bet įtariu kad COP tikrai viršijo 5.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 02 lapkričio 2015 - 22:04
QUOTE(honda15i @ 2015 11 02, 17:28)
pas mane cirkuliacinis grindu be sustojimo dirba ir dirbs iki sildymo sezono pabaigos. Griztamo kritine riba tikriausiai 23C
Kokios pas tave reiksmes ties kreive ir nuolydziu?

Gal ir pas mane grindų cirkuliacinis dirbtų be sustojimo, bet pirma reikia viską iki galo sutvarkyti. Juk sistemoje kritęs slėgis. Gal kai pakels slėgį, problema su cirkuliaciniu išsispręs. Ar cirkuliacinis net ir kritus slėgiui iki nulio vis tiek sukasi?

O temperatūrinė kreivė tokia. Pagal apskaičiuota grįžtamo temperatūra tokia. Tik aš dar tos kreivės iki galo nesupratau. Man ji dar mistika. Čia "Tenko" atstovas tokias žemas temperatūras uždavė, viską sureguliavo ir taip paliko. Nežinau kaip geriau sureguliuoti. Sakė, kad tokia kreivė turėtų padėti išspausti gerą COP. Gal kažką reikia kitaip daryti?
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 11 02, 17:35)
Gal žinot, koks ten tame ŠS grindų cirkuliacinis siurblys sudėtas?

Nežinau. Gal kažkur galima pažiūrėti. Galiu rytoj nufotografuoti siurblio techninių duomenų lentelę. Gal tenai bus duomenys.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 02, 11:12)
Grindų sistemoje slėgis kritęs iki minimumo, nors jokio vandens nuotėkio niekur neradau.

Sistemoje buvo oro kuris pasišalino per automatinius nuorintojus ir slėgis krito.
Atsakyti
QUOTE(Orginalus @ 2015 11 02, 17:59)
Kokia pas tave nustatyta delta T? Matau, kad dabar 19,3 griztamo, o nustatyta 20,4. Ar yra poreikis sildyti?kokia temperatura name?jei per maza, diding temperatura kreiveje, tuomet prades sildyti anksciau. Pirmas sezonas bus vien bandymai, kol pagal savo namo silumos poreiki susireguliuosi kreive. Pas mane orinukas, gali nustatyti pagal griztama, arba pagal kambario temperatura.

Kiek suprantu tai delta T nustatinėja pats siurblys pagal šią temperatūrinę kreivę. Kas įdomiausiai, tai ji keičiasi, jei gerai suprantu. Namo poreikio šildyti kaip ir nėra, bet gal čia dėl to, kad grindų kontūre kritęs slėgis ir sistema neveikia normaliai. Name kol kas pakanka ir tokių temperatūrų. Savaitės pabaigoje pabandysiu užkelti temperatūrą. Sakė, kad iš karto daug šilumos duoti į grindis negerai, nes galima suskaldyti betoną. Noriu po truputį įšildyti namą. Panašu, kad jis šiek tiek džiūna, nes drėgmė šiandieną viduje buvo 60 proc. Pravėdinus krito iki 51 proc., o vakare radau 54 proc. Noriu per kelias savaites ramiai įšildyti namą.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2015 11 02, 22:21)
Sistemoje buvo oro kuris pasišalino per automatinius nuorintojus ir slėgis krito.

Man tą patį sakė ir kaimynas. Beje dar nėra suveikę išsiplėtimo indai, juose buvo per stipriai užkeltas slėgis. Žodžiu, santechnikas prižadėjo šį trečiadienį atvažiuoti ir iki galo sutvarkyti sistemą. Reikia ja normaliai nuorinti, užkelti slėgį, izoliuoti kaučiuku lauko kolektoriaus varinius vamzdžius. Dar žadu pakelti propilengliukolio užšalimo temperatūrą iki -13. Būtent tiek rekomenduoja gamintojai. Dabar yra -10,2 ar -10,5. Atvažiuos "Artva" ir matuos užšalimo temperatūrą. Sakiau jiems, kad per daug atskiedėte. Be to sanctechnikas dar į lauko kontūrą supylė apie 4 litrus distiliuoto vandens vietoje propilengliukolio. Taigi reikia iki galo sutvarkyti visą sistemą.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 02, 16:43)
Štai ką man atstovai parašė:

Kompresoriaus darbo laiką ima, kai skaičiuojamas COP primityviai, kai nėra elektros skaitliuko. Tuomet kompresoriaus galia dauginam iš valandų kiek dirbo ir dar iš akies dametam kiek galėjo suvartoti cirkuliaciniai ir gauname kiek sunaudojo kWh.

Mano SS vartotojo vadove parašyta:
Šilumos šaltinio galia nelygi šildymo
galiai.
Šildymo našumas maždaug atitinka
šilumos šaltinio galią plius kompresoriaus
galią.
Taip aš sužinau, kiek apskritai pagaminta šilumos, t.y. žemės šiluma plius komresoriaus pagaminta šiluma ir tą suma padalinu iš el.sanaudų (turiu atskirą skaitiklį)
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 02, 23:28)
Man tą patį sakė ir kaimynas. Beje dar nėra suveikę išsiplėtimo indai, juose buvo per stipriai užkeltas slėgis. Žodžiu, santechnikas prižadėjo šį trečiadienį atvažiuoti ir iki galo sutvarkyti sistemą. Reikia ja normaliai nuorinti, užkelti slėgį, izoliuoti kaučiuku lauko kolektoriaus varinius vamzdžius. Dar žadu pakelti propilengliukolio užšalimo temperatūrą iki -13. Būtent tiek rekomenduoja gamintojai. Dabar yra -10,2 ar -10,5. Atvažiuos "Artva" ir matuos užšalimo temperatūrą. Sakiau jiems, kad per daug atskiedėte. Be to sanctechnikas dar į lauko kontūrą supylė apie 4 litrus distiliuoto vandens vietoje propilengliukolio. Taigi reikia iki galo sutvarkyti visą sistemą.

uzmeciau aki i savo SS montavimo/aptarnavimo zinyna. Grindiniam konturui slegiai tokie:
Minimalus sistemos slėgis: 0,8 bar
Leidžiamasis darbinis slėgis: 3 bar

Zemiau 0.8 turetu klaida mesti. Kiek dabar pas tave?

Jei ir toliau SS miegos pas tave tai lauko konturo uzshalimu nereiketu rupintis biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(honda15i @ 2015 11 02, 23:39)

Minimalus sistemos slėgis: 0,8 bar
Leidžiamasis darbinis slėgis: 3 bar

3 barai turėtų būti vadinamas ne "leidžiamu darbiniu slėgiu", bet "maksimaliu", nes tokiose sistemose paprastai būna statomas 3 barų slėgio apsauginis vožtuvas, neleidžiantis slėgiui užkilti bent kiek labiau.

Darbinis slėgis turėtų būti apie 2 bar.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2015 11 03, 00:49)
3 barai turėtų būti vadinamas ne "leidžiamu darbiniu slėgiu", bet "maksimaliu", nes tokiose sistemose paprastai būna statomas 3 barų slėgio apsauginis vožtuvas, neleidžiantis slėgiui užkilti bent kiek labiau.

Darbinis slėgis turėtų būti apie 2 bar.

Jo. Pastaba vertejams
Atsakyti
Išvada tokia. biggrin.gif
Slegio nera, siurblys (ir cirkuliacinis stovi), davikliai rodo kambario temperatura (apie 19), kadangi termofikatas necirkuliuoja ir davikliai nefiksuoja tiksliu temperaturu. Uzpilsi distiliato, uzsikurs cirkuliacinis, atsals griztamas ir isijungs ŠS.
cirkuliacinis turi dirbt net ir ŠS stovint.

QUOTE(cibulis @ 2015 11 02, 20:55)
Aš irgi taip manau, kad cirkuliacinis grindų siurblys ir signalizacija suvalgo ne taip ir mažai elektros per ilgesnį laiko tarpą. Šilumos siurblys vis dar stovi. Štai tokią nuotrauką dariau šiandieną 17:41 val.

Atsakyti
Šį rytą siurblys jau gamino šilumą. Kai atėjau, ekrane buvo rodoma, kad siurblys išsijungė prieš 3 val. Iš viso siurblys nedirbdamas prastovėjo beveik lygiai dvi paras (be kelių minučių, jei nebūčiau namo vėdinęs, tai gal ir ilgiau nebūtų šilumos poreikio).

Toks mažas šilumos poreikis greičiausiai yra dėl dviejų priežasčių. Pirma - namas tikrai šiltas. Antra - slėgis sistemoje vis dar beveik nulis. Antro aukšto kolektorinėje dėžė kontūrų plūdės guli "ant pilvų", t.y. rodo, kad pratekančio vandens kiekis yra lygus nuliui. Arba paprasčiau - vanduo į antrą aukštą dėl slėgio trūkumo nepakyla. Distiliuotas vanduo varinėjamas tik po pirmą aukštą. Čia plūdės rodo, kad vandens srautas yra apie 1,5 l/min. Galbūt dėl to, kad realiai šildomas tik pirmas namo aukštas yra toks mažas šilumos poreikis. Bet kuriuo atveju kol iki galo nesutvarkys sistemos, tol skaičiai bus tik preliminarūs.

Vakar apie 20:40 radau tokius elektros skaitliuko parodymus. Šį rytą skaitliukas rodė tokius skaičius. Taigi 16004,1-15999,3=4,8 kWh. Nuo vakar 20:40 iki šio ryto 9 val. praėjo apie 12 val. Vakar pastebėjau, kad per 3 val. skaitliukas prisuka apie 0,1 kWh. Čia signalizacija ir gal siurblio valdymo ekranas. Vadinasi, per tas 12 val. kažkas papildomai prisuko 0,4 kWh elektros. Šilumos siurblys rodė, kad jis šį rytą pagamino 24 kWh šilumos. Todėl 24/4,4=5,45, t.y. COP lygus 5,45. Gal ir teisingas COP, nes siurblys rodė, kad paduodamas vos +20,8 laipsnių vanduo. Panašu, kad jis termofikatą šildė labai mažai: nuo vakar maždaug +19 iki šiandien kokių +22 ar +23/+24. Bet kuriuo atveju panašu, kad COP tikrai virš 5.

Dar tik reikia iki galo sutvarkyti sistemą, kad būtų galima stebėti teisingus duomenis. Rytoj turi atvažiuoti sutvarkyti visą sistemą iki galo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 03 lapkričio 2015 - 10:24
Na ir trečia, pati svarbiausia priežastis - šiuo metu lauke apie +10C, tai prie tokios temperatūros miestai šildymą jungtų nebent darželiams. Kad namas šiltas, tai taip, bet tokiu oru net chruščiovkėse nėra kritiškai šalta. Mano butas preitą savaitę tai konkrečiai perkaitinėdavo prie išjungto šildymo.
QUOTE(cibulis @ 2015 11 03, 10:21)
Toks mažas šilumos poreikis greičiausiai yra dėl dviejų priežasčių... <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti