Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 12

Šiandieną padarė geoterminio gręžinį. Turėjo daryti rytoj, bet kažkokiame kitame objekte po gausaus lietaus negalėjo įvažiuoti, tai atvažiavo pas mane. Lauko kolektoriui turėjo dėti Pipelife vamzdį, bet atsivežė Elplast +. Nežinau, kuris geresnis, bet sakau pakeiskite, nes sutartyje nurodytas Pipelife. O šį vakarą jau nebūtų spėję pakeisti, todėl gręžskylė būtų užgriuvus. Rytoj vėl iš naujo gręžti, plauti skylę - vienos išlaidos. Žodžiu, padarė kaip reikalas nuolaidą ir sutikau, kad į gręžskylę leistų Elplast + vamzdį. Čia vamzdžio apatinis, žemiausias taškas. Štai visas 90 m kolektorius.

Vyrukams ėjosi kaip per sviestą. Apie 11 val. paskambino, kad jau prie mano namo, o dar prieš 17 val. jau buvo pabaigta gręžskylė. Kiek supratau nieko trukdančio gręžti nerado. Kai baigė gręžti, padarė elektros karotažą. Šiaip niekam nedaro (geoterminiams gręžiniams), bet man sutiko padaryti. Štai čia vienas iš matavimo taškų.

Išmatavę elektros karotažą, įleido kolektoriaus vamzdį į gręžskylę. Kai kas sakė, kad būna, jog kietiems per jėgą kišą. Man visą vamzdį suleido per maždaug pusantros minutės. Kolektoriaus apačioje pritaisė kažkokį sunkų daiktą (sakė, kad sveria apie 50 kg, gal juokavo) ir paleido į gręžskylę. Visi 90 kolektoriaus metrai labai gražiai sugriuvo į gręžskylę. Tada visą gręžskylę užpylė skalda. Jos suėjo apie 5 kubai.

O štai čia elektros karotažo duomenys. Kiek suprantu, tai gruntas - nerealus. Vandeningas gruntas tęsiasi nuo 65 m iki gręskylės pabaigos. Dar gana drėgnas gruntas yra nuo 50 iki 60 metrų. Iš viso apie 35 metrai drėgno, vandeningo grunto. Įtariu, kad geoterminiam labai patiks toks lauko kolektorius.

Beje, iš viso išgręžė 96 metrus, bet apie 5 metrai užvirto ir realiai liko 91 metras. Kai matuoja elektros karotažą, tai prie esamo metražo reikia pridėti papildomus 2 metrus, t.y. 89+2 išeina 91 metras, nes pačioje apačioje korotažo matuoklio yra kažkoks 2 metrų ilgio svarmuo.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 07 30, 19:04)
Šiandieną padarė geoterminio gręžinį. Turėjo daryti rytoj, bet kažkokiame kitame objekte po gausaus lietaus negalėjo įvažiuoti, tai atvažiavo pas mane. Lauko kolektoriui turėjo dėti Pipelife vamzdį, bet atsivežė Elplast +. Nežinau, kuris geresnis, bet sakau pakeiskite, nes sutartyje nurodytas Pipelife. O šį vakarą jau nebūtų spėję pakeisti, todėl gręžskylė būtų užgriuvus. Rytoj vėl iš naujo gręžti, plauti skylę - vienos išlaidos. Žodžiu, padarė kaip reikalas nuolaidą ir sutikau, kad į gręžskylę leistų Elplast + vamzdį. Čia vamzdžio apatinis, žemiausias taškas. Štai visas 90 m kolektorius.

Vyrukams ėjosi kaip per sviestą. Apie 11 val. paskambino, kad jau prie mano namo, o dar prieš 17 val. jau buvo pabaigta gręžskylė. Kiek supratau nieko trukdančio gręžti nerado. Kai baigė gręžti, padarė elektros karotažą. Šiaip niekam nedaro (geoterminiams gręžiniams), bet man sutiko padaryti. Štai čia vienas iš matavimo taškų.

Išmatavę elektros karotažą, įleido kolektoriaus vamzdį į gręžskylę. Kai kas sakė, kad būna, jog kietiems per jėgą kišą. Man visą vamzdį suleido per maždaug pusantros minutės. Kolektoriaus apačioje pritaisė kažkokį sunkų daiktą (sakė, kad sveria apie 50 kg, gal juokavo) ir paleido į gręžskylę. Visi 90 kolektoriaus metrai labai gražiai sugriuvo į gręžskylę. Tada visą gręžskylę užpylė skalda. Jos suėjo apie 5 kubai.
O štai čia elektros karotažo duomenys. Kiek suprantu, tai gruntas - nerealus. Vandeningas gruntas tęsiasi nuo 65 m iki gręskylės pabaigos. Dar gana drėgnas gruntas yra nuo 50 iki 60 metrų. Iš viso apie 35 metrai drėgno, vandeningo grunto. Įtariu, kad geoterminiam labai patiks toks lauko kolektorius.

Beje, iš viso išgręžė 96 metrus, bet apie 5 metrai užvirto ir realiai liko 91 metras. Kai matuoja elektros karotažą, tai prie esamo metražo reikia pridėti papildomus 2 metrus, t.y. 89+2 išeina 91 metras, nes pačioje apačioje korotažo matuoklio yra kažkoks 2 metrų ilgio svarmuo.

Uz istisini skaldos uzpylima grezejai gauna riebu minusa. primysit i gruntini vandeni (o tai atsitinka per kiauras nuoteku backas) ir gersit is 100 metro gylio uztersta vandeni nes vandeningi sluoksniai neatskirti. Kai parengs geoterminio pasa paviesink prasau labai idomu
Atsakyti
QUOTE(mantesas @ 2015 07 30, 19:54)
Uz istisini skaldos uzpylima grezejai gauna riebu minusa. primysit i gruntini vandeni (o tai atsitinka per kiauras nuoteku backas) ir gersit is 100 metro gylio uztersta vandeni nes vandeningi sluoksniai neatskirti. Kai parengs geoterminio pasa paviesink prasau labai idomu

O kaip turėjo būti? Man irgi atrodo, kad turėjo kažkuo atskirti gruntus, bet nepadarė.

Bet gruntas dirba kaip filtras. Kaimyno vandens gręžinio (aš irgi prie jo jungsiuosi) gylis yra nuo 82 iki 92 m. Ar galima užteršti vandenį tokiame gylyje? Gruntas turėtų išfiltruoti.

O kam jums pasas?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 liepos 2015 - 20:06
QUOTE(cibulis @ 2015 07 30, 20:02)
O kaip turėjo būti? Man irgi atrodo, kad turėjo kažkuo atskirti gruntus, bet nepadarė.

Bet gruntas dirba kaip filtras. Kaimyno vandens gręžinio (aš irgi prie jo jungsiuosi) gylis yra nuo 82 iki 92 m. Ar galima užteršti vandenį tokiame gylyje? Gruntas turėtų išfiltruoti.

pagal galiojanti dokumenta https://www.e-tar.lt...b678a6bad30f55f 14 punkta uzpildas nelaidziom medziagom (moliu) mano nuomone uztenka bent metro storio molio sluoksnio (kompaktuojancio) kad atskirti nuo gruntinio gilesnius sluoksnius. Nieko nepadarysi dauguma lt taip daro

del kaimyno grezinio visaip gali buti , jei gruntinis vanduo uzterstas tai yra tikimybe patekti tersalam i gilesnius sluoksnius. Kaimyno grezinys ir tavvo geoterminis 100 proc yra tam paciam sluoksnyje tad uztersimo galimybe galima, bet nesakau kad butinai bus uztersta. jei kada darant vandens chemija islys kad pasirode nitratai zinokit kad turit gruntinio vandens pritekejima

idomu ka pase parasys ir ka i tai atsakys geologijos tarnyba (cia jau mane labiau is profesines puses domina nes tuoj teks tokius pat darbus daryt)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mantesas: 30 liepos 2015 - 20:12
QUOTE(mantesas @ 2015 07 30, 20:07)
1. mano nuomone uztenka bent metro storio molio sluoksnio (kompaktuojancio) kad atskirti nuo gruntinio gilesnius sluoksnius. Nieko nepadarysi dauguma lt taip daro

2. del kaimyno grezinio visaip gali buti , jei gruntinis vanduo uzterstas tai yra tikimybe patekti tersalam i gilesnius sluoksnius. Kaimyno grezinys ir tavvo geoterminis 100 proc yra tam paciam sluoksnyje tad uztersimo galimybe galima, bet nesakau kad butinai bus uztersta. jei kada darant vandens chemija islys kad pasirode nitratai zinokit kad turit gruntinio vandens pritekejima

3. idomu ka pase parasys ir ka i tai atsakys geologijos tarnyba (cia jau mane labiau is profesines puses domina nes tuoj teks tokius pat darbus daryt)

1. Kitos firmos man irgi sakė, kad pila kažkokį mišinį, kad atskirtų vandeningus sluoksnius. Tik pila ne molį, o molio dulkes ar dar kaip ten tas mišinys vadinamas.

2. Atstumas nuo mano geoterminio iki kaimyno vandens gręžinio maks. 18 m. Jo vandeningas sluoksnis prasidėjo nuo 82 ar 84 metrų, mano nuo 79. Panašu, kad tas pats sluoksnis. O kuo galime užteršti? Kitas dalykas: kaip galime sutaisyti? Ar jau per vėlu?

3. Įdomu sluoksniai, įrengimo niuansai ar rasto grunto sluoksniai ar dar kažkas? Įtariate, kad kažką gali nuslėpti? Ar chaltūrina? Ar dar kaip nors?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 liepos 2015 - 20:28
QUOTE(cibulis @ 2015 07 30, 19:04)
Šiandieną padarė geoterminio gręžinį.

Sveikinimai su gerais gręžinio rezultatais. Atsargos dabar turėsi daugiau, nei naudojamo galingumo smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2015 07 30, 20:24)
Sveikinimai su gerais gręžinio rezultatais. Atsargos dabar turėsi daugiau, nei naudojamo galingumo smile.gif.

O kaip siūlai išnaudoti? Ar niekaip kažkaip papildomai neįmanoma? Gal tik ŠS COP toks gręžinys pagerins. Ar čia fantazijos?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 07 30, 20:21)
1. Kitos firmos man irgi sakė, kad pila kažkokį mišinį, kad atskirtų vandeningus sluoksnius. Tik pila ne molį, o molio dulkes ar dar kaip ten tas mišinys vadinamas.

Kaip galime sutaisyti? Ar jau per vėlu?

Man vandens grežinyje skyle užpylė smėliu tai man nepatinka, nes visi vandeningi sluoksniai per smėlį puikiausiai sunkiasi gilyn. Todėl maždaug po metų atkasiau duobę suleidau šulinius ir maždaug 2 m gylyje gręžinio vamzdį užbetonavau. Nuo gruntinių vandenų prasisunkimo neapsaugos, bet, bent jau tiesiogiai paviršinis lietaus vanduo, po lietaus į gręžinį, per užpiltą smėlį nesubėgs.

Pas tave skalda, tad per ją vaneniui prasisunkti tai turbūt nėra laidesnio grunto rūšies. Aš dėl smėlio jaudinaus, tai dėl skaldos vertėtų dar labiau.

Sutaisyt manau, kad galima.

Per pirmas dienas skalda dar turėtų sukristi (bent jau mano vandens gręžinyje, per savaitę smėlis labai stipriai sukrito) ir į atsivėrusią skylę daugiau ne skaldos reikėtų pilti, o kažkaip molio suversti, ten to molio drožlių pavidale.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 07 30, 20:27)
O kaip siūlai išnaudoti? Ar niekaip kažkaip papildomai neįmanoma? Gal tik ŠS COP toks gręžinys pagerins. Ar čia fantazijos?

Su tokiu vandeningo sluoksnio metražu, gręžinys turėtų būti labai galingas. Naudos perteklius duos labai minimaliai, gal teisingiau sakyti, kad iš vis neduos, nes glikolį sušildžius iki grunto temperatūros, tu nors ir per kilometrą papildomai pravedžiok, daugiau vis tiek nesušils. Mano nuomone, galima skaičiuoti galingumą žiūrint koks yra perteklius ir ar užteks jo ŽŠ pajungimui. Neužteks, na tai bent garantuotą gręžinį turėsi, apie tenus gali pamiršti.
Atsakyti
QUOTE(mantesas @ 2015 07 30, 19:54)
Uz istisini skaldos uzpylima grezejai gauna riebu minusa. primysit i gruntini vandeni (o tai atsitinka per kiauras nuoteku backas) ir gersit is 100 metro gylio uztersta vandeni nes vandeningi sluoksniai neatskirti.

Tiesa, nuotekos yra kitoje sklypo pusėje. Atstumas tarp nuotekų ir gręžinio yra apie 25-30 metrai. Ar per tokį atstumą gali užsiteršti?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 07 30, 20:41)
Tiesa, nuotekos yra kitoje sklypo pusėje. Atstumas tarp nuotekų ir gręžinio yra apie 25-30 metrai. Ar per tokį atstumą gali užsiteršti?

Jei "išvalytas" nuotekas nuleisi tiesiai į gruntinius vandenis, tai manyčiau, kad šansų yra, bet kiek pamenu, pas tave gruntiniai vandenys gerokai giliau, tad kol "išvalytos" nuotėkos iki jų prasisunks, grunte prasifiltruoti turėtų.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 07 30, 20:04)
Šiandieną padarė geoterminio gręžinį.

Galine mova virino prie vietos ar tipo gamykloj virinta atsiveze?
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2015 07 30, 20:48)
Galine mova  virino prie vietos ar tipo gamykloj virinta atsiveze?

Gamyklinė. Nežinau, kur virino, bet atvežė suvirintą.
Papildyta:
Gal kas ką nors žinote apie Alplast+ vamzdžius? Geri ar nelabai? Gal Pipelife geresni? Ar jokio skirtumo?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 liepos 2015 - 20:54