Įkraunama...
Įkraunama...

Norvegijos BV

QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 30, 18:04)
Kitu  ES saliu specialistai sutartinai tvirtina, kad vaiko paemimas is seimos ir perdavimas svetimiems globejams turi buti tik krastutiniu atveju. Deja, No tai taikoma ne tik tokiais atvejais, manoma, kad yra per griezta tvarka.
Tarkime, olandiskas belgiskas modelis skatina ne paimti vaika is seimos ir giminiu, o atvirksciai - visa artimiausia gimine, kurios su visais dedem ir tetom buna mazdaug 15 asmenudeti seimai, turinciai sunkumu. Belgiskas modelis yra orientuotas i dideli tevystes igudziu skatinima vietoj to, kad perduoti vaika nuolatinei globai svetimiems.


Vajėzau, norvegai kai kada vienos motinos niekaip neišauklėja, o čia šitiek personų doh.gif Įdomu, kaip olandams/belgams tai pavyksta? O Lietuvoje tokį modelį įsivaizduoju, kaip kovą su vėjo malūnais. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kackac: 30 balandžio 2015 - 18:44
QUOTE(meletu @ 2015 04 30, 19:23)
Bendravimas bendravimu, bet aš bendruomeniškumą supranti kitaip.
Man tai kada aš neiškeliu savo intereso aukščiau kitų ir kiti daro taip pat.
Kai žmogus laisvas elgtis kaip nori, jei tai nesukelia nepatogumų kitiems.
Bendruomeniškumas, kai žmogus vietoj klausimo "o kodėl aš turiu...", kelia klausimą "o kodėl ne aš..."
Kai kito žmogaus, net menkiausia problema matoma ir jam pagelbėjama. Pamatė, priėjo, padėjo ir nuėjo.
Man bendraumeniškumas, tai tolerancija amžiui, spalvai, tikėjimui, orientacijai, įsitikinimams ir visoms kitoms kiekvieno keistenybėms.  biggrin.gif
Kada praeidamas žmogus gali užkalbinti kitą, šiaip, tiesiog vat jam norisi kažką pasakyti.

Man labiau patinka bendruomenė.

drinks_cheers.gif Bendruomenė- kai jautiesi saugus ir svarbus narys , kai žinai, kad tavo vaikui ar senam tėvui, kai tavęs nėra esant reikalui, kuris nors bendruomenės narys suteiks paramą, nepraeis pro šalį. Kai gali jaustis kaip namuose, ne vien savo name ar bute, bet visam mikrorajone. Iniciatyvų yra ir Lietuvoje, kai kuriose mokyklose gan aktyviai įgyvendinama, kai kurios bendrijos jau pradėjo dirbti šia linkme. Bet tuo pačiu esi ir individualus, nepriverstas dieną naktį stumdytis uždaroje mažoje erdvėje, kai neįsigilinama į konkrečius individualius poreikius, o nusprendžiama tik daugumos valia.

sovietuose bendruomeniškumą nužudė per prievartą kišdami atseit analogą- komunalką ir gyvenimą komunalkoje, "draugiškus" teismus darbovietėse, kai kiekviena boba galėjo paaiškinti ir kištis per prievartą į asmeninį gyvenimą. Užtai visai suprantamas kai kurių žmonių noras tiek laiko kiek prabuvo komunalkos režime, atbūti "aš esu nepasiekiamam kiaute" režime.
Atsakyti
QUOTE(kackac @ 2015 04 30, 19:43)
Vajėzau, norvegai kai kada vienos motinos niekaip neišauklėja, o čia šitiek personų doh.gif  Įdomu, kaup belgams tai pavyksta? O Lietuvoje tokį modelį įsivaizduoju, kaip kovą su vėjo malūnais. smile.gif

Kazkaip nesusisnekam matyt. Ne tarnybos tuos gimines auklet turi, o tiesiog skatina, kad gimine padetu sunkumu su vaiku turinciai seimai. Nes ju specialistai sako, kad is mazdaug 15 personu tikrai atsiras galinciu. Ar jus su tuo nesutinkat? Tipo jei tevai neturi tevystes igudziu, tai automatiskai nurasom jo visa gimine? Arba vienas geria, tai reiskia, jo visa gimine alkoholikai, pagal jus?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lotyna*: 30 balandžio 2015 - 18:47
QUOTE(Karusia @ 2015 04 30, 18:38)
o jūs leistumėte? tarkime - tėvas, išsiskyręs, piktas, nuteiknėja vaiką prieš jus,  moko jūsų neklausyti, priešintis namų tvarkai. Ar jūs leistumėte? kokiu būdu jūs sumažintumėte priešiškumą? kokiu būdu teigiamai nuteiktumėte vaiką savo ir tėvo atžvilgiu, kai tarp jūsų įsisiūbuoja toks karas, o vaikas tampa pykčių laidininku? Kiek laiko pakęstumėte, kad vaikas prieš ir po susitikimų nervingas, nemiega, ir pan?

As ir leidziu. Ir iveikem mes visus pykcius, nuteikinejimus, priesinimusis. Taip nebuna, kad bus neiveikiamas priesiskumas tam, su kuriuo gyvena. Aisku jei gerai su vaiku elgiesi. Nes vaikas vistiek labiau prisirisa prie mamos, su kuria gyvena, nei prie zmogsus, kuri mato epizodiskai.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2015 04 30, 18:38)
Bet vis tiek turi būti kažkokie "saugikliai" su tais priežiūros procentais g.gif  Abu tėvai (atsižvelgiant į vaiko interesus) turėtų būti vienodai atsakingi už vaiką, bendravimą su juo, ugdymą ir t.t. Tie procentai tarsi leidžia materialiai išsipirkti. Sumokėsiu 95 proc. vaiko priežiūros išlaidų ir pasakysiu ex-antrai pusei "ko dar nori? Man vaiką pakanka matyt 1 k/m", aš tik 5 proc. priežiūros prisiėmiau..

Bet tai geresnė sistema nei Lietuvoje, kai išlaikymas priskiriamas abiems lygiomis dalimis, o priežiūra - vienam. 95 proc atvejų motina viena prižiūri vaikus, gaudama nedidelę sumą iš vaiko tėvo, nes antrą pusę privalo dadėti pati.
Dar geriau - jei vaiko tėvas sumano nemokėti alimentų, ji turi praeiti ilgas procedūras, kad gautų paraą iš valstybės (190?) litų). O jei tėtušis kur nors užsienyje - turi tikėtis vien tėvo geranoriškumo arba pati samdytis advokatus Anglijoje ar NOrvegijoje, dažniausiai numoja ranka ir viena augina ir išlaiko vaikus.
Norvegijoje mano draugei kažkas (komuna? BV? ) samdė advokatą Airijoje ir priteisė įprastus Airijoje alimentus. nes tėtukas nenorėjo mokėti lietuviškų 200.
Papildyta:
QUOTE(Le Murka @ 2015 04 30, 18:47)
As ir leidziu. Ir iveikem mes visus pykcius, nuteikinejimus, priesinimusis. Taip nebuna, kad bus neiveikiamas priesiskumas tam, su kuriuo gyvena. Aisku jei gerai su vaiku elgiesi. Nes vaikas vistiek labiau prisirisa prie mamos, su kuria gyvena, nei prie zmogsus, kuri mato epizodiskai.

iki kokio vaiko nervingumo lygio jūs leistumėte? mikčiojimo? šlapinimosi į lovą? tiko?
Atsakyti
QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 30, 18:46)
Kazkaip nesusisnekam matyt.  Ne tarnybos tuos gimines auklet turi, o tiesiog skatina, kad gimine padetu sunkumu su vaiku turinciai seimai. Nes ju specialistai sako, kad is mazdaug 15 personu tikrai atsiras galinciu. Ar jus su tuo nesutinkat?  Tipo jei tevai neturi tevystes igudziu, tai automatiskai nurasom jo visa gimine? Arba vienas geria, tai reiskia, jo visa gimine alkoholikai, pagal jus?

Aaa, man jūsų poste pusė žodžio dingo. Dabar aiškiau. Kodėl nesutinku, sutinku. Bet, kaip tą padaryti lietuviams, pvz. NO? Kas įvertins tuos gimines, ar to vaiko nuo vilko meškai neperduos? g.gif
Atsakyti
QUOTE(mementoo @ 2015 04 30, 19:44)
sovietuose bendruomeniškumą nužudė per prievartą kišdami atseit analogą- komunalką ir gyvenimą komunalkoje, "draugiškus" teismus darbovietėse, kai kiekviena boba galėjo paaiškinti ir kištis per prievartą į asmeninį gyvenimą. Užtai visai suprantamas kai kurių žmonių noras tiek laiko kiek prabuvo komunalkos režime, atbūti "aš esu nepasiekiamam kiaute" režime.

Dar gyvenimas bendrabutyje biggrin.gif Ot tai ten prisiziuredavau bendruomenisku kaimynu bendroj virtuvej ar ilgam koridoriuj, kai ateidavau pas klasioke i svecius tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Ciccio @ 2015 04 30, 13:55)
Grybų karas smile.gif nė viena iš pusių nėra susidūrusi su BV, nematė dokumentų bylose, nedalyvavo procesuose, bet kiekviena pusė šventai įsitikinusios savo teisumu.
Kaip matau, daugeliui Lietuvoje sudėtinga suprasti, kad dėl tokių atrodytų "menkniekių" kaip apgirtę tėvai, baliukai, nepakankama vaiko socializacija ar trinktelėjimas edukaciniais tikslais per galvą, vaikas gali būti iš šeimos atimamas. Vienok, kultūroje, kurioje aukščiau išvardinti faktoriai yra visiškai nepriimtini, yra manoma, kad vaikui nedera augti tokioje aplinkoje.
Norvegai augina bendruomenę, mes auginame atskirus individus.

Lietuviai augina ne individus, o auksciau uz viska laiko seima.t.y. mama, teti ir vaika, lietuviai nepripazista vienalytes seimos, o ypac vaiku toje seimoje, lietuviai neina pries gamta ir tik nepradekite dabar apie smurtaujancius ir prasigerusius ar socialiai nebrandzius tevus.
Atsakyti
QUOTE(kackac @ 2015 04 30, 19:51)
Aaa, man jūsų poste pusė žodžio dingo. Dabar aiškiau. Kodėl nesutinku, sutinku. Bet, kaip tą padaryti lietuviams, pvz. NO? Kas įvertins tuos gimines, ar to vaiko nuo vilko meškai neperduos? g.gif

Tiktai bendradarbiaujant su lietuviskom vaiku teisiu tarnybom. Kitaip niekaip.
Per zinias buvo kalba apie ta modeliu taikyma butent Lietuvoje.
Atsakyti
QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 30, 20:04)
Tema buvo del vaiko auklejimo fizinem bausmem. Visu saliu specialistai vieningai sutinka, kad tai netoleruojama. Tik No uz tai vaika paimtu, kitos salys tai bandytu spresti kitaip, ne taip drastiskai.
Gal ne visai tiksliai atkartojau, bet esme tokia. Pasisakau uz smile.gif Mano lygiai tokia pat nuomone.

As pilnai tikiu, kad pries penkesdesimt metu, kai NO prieme istatyma smurta pries vaikus, niekas tu vaiku is seimu neimdavo. Neuztektu nei seimu, kurios priimtu vaikus, nei darbuotoju toki darba atlikti. Viskas vyksta palaipsniui. Auga jau trecia karta be berzines koses. Gal kada ir Olandijoj ar kitoj saly elgsies taip pat drastiskai kaip NO. Nes uzaugs nauja karta, kuri ne tik nesistebes BV darbu, bet ir pritars, kaip pritaria dabar NO pilieciai.
Man patiko vieno draugo zodziai pasakyti dar Sovietu laikais: Mums simta metu sudu plaukti iki Amerikos. Grubus zodziai, suprantu. Bet, tai geriau plaukti, pasivyti ir pralenkti, nei kritikuoti ir skaityti, kad mes jau toli nuplaukem. Tik gal i priesinga puse? verysad.gif
Lietuvoj ir dabar dar gali isgirsti zodzius: Berzines koses jam reikia. Uz viena musta -desimt nemustu duoda. Arba kai vyrus mokina: Duok i skura tokiai bobai, tai tyles kaip pele po sluota. Va, kai sito nebebus, tada jau galima bus sakyti, kad kazkas pasiekta vaiku ir moteru atzvilgiu.
P.s. Dar truputi apie vaiku "pasidalinima". NO negali (tas kuris augina vaika) isvaziuoti gyventi toli be kito is tevu sutikimo. Zinau atveji, kai tevas gavo gera darba Siaurej, ex zmona ir vaiko motina sutiko su tokia salyga, kad tevas apmokes vaikui lektuvo bilieta, kiekviena karta, kai vaikas skris pas teva. Ir vaikas skraido. Atostogauja su tevu. Ir tam tevui net minties nera kitaip elgtis. biggrin.gif O kiek cia SM forume esu skaicius, kaip mamos viena kitai patarineja, kaip vaikus isvezti i uzsieni be tevo sutikimo.
As nesu sutikus tokiu zmoniu ar girdejus, kad tevams issikyrus vienas is tevu nustoja vaiku rupintis ir dometis. Mano dukters vyro mergaite gyvena dvi sav. su mama dvi su tevu. Lanko ta pacia mokykla. Tuos pacius burelius. Gyvena tame paciame rajone. Dukters seima pirko buta tame paciame rajone, del mergaites. Pas ja ir kiemo drauges tos pacios. Turi ji savo kambari ir pas mama ir pas teti. Ir yra laiminga mergaite, nes mylima. Buvo cia kada sveciuose pas mus. Sako: As turiu dvi mamas, du tecius, tris mociutes ir du senelius. Ko tevams daugiau reikia, kai ju vaikai laimingi? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2015 04 30, 19:38)
Bet vis tiek turi būti kažkokie "saugikliai" su tais priežiūros procentais g.gif  Abu tėvai (atsižvelgiant į vaiko interesus) turėtų būti vienodai atsakingi už vaiką, bendravimą su juo, ugdymą ir t.t. Tie procentai tarsi leidžia materialiai išsipirkti. Sumokėsiu 95 proc. vaiko priežiūros išlaidų ir pasakysiu ex-antrai pusei "ko dar nori? Man vaiką pakanka matyt 1 k/m", aš tik 5 proc. priežiūros prisiėmiau..

Bet jei vienas iš tėvų nenori dalyvauti vaiko gyvenime, tai kas gali priversti? O ar reikia priversti? Kas gero iš tokio priverstinio rūpinimosi?
Jei nenori, tai nenori, tada prisidėk daugiau finansiškai.

Kiek susidūriau, tai NO vyrai labai kovoja dėl tų procentų, jų pažiūris į vaikus pavydėtinas. Vyrai su vaikų vežimėliais, nešioklėmis visur- parduotuvėse, gatvėse, jau nekalbu apie poilsio zonas. Kas keisčiausia, tai ir spalvotų vyrų su vaikais labai daug.
Papildyta:
QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 30, 19:54)
Tiktai bendradarbiaujant su lietuviskom vaiku teisiu tarnybom. Kitaip niekaip.
Per zinias buvo kalba apie ta modeliu taikyma butent Lietuvoje.

Praeitoje temoje buvau įkėlus instansijų atsakymą- kas atsakingas už LT vaikus užsienyje.
Tai konkrečiai kokia tarnyba atsakinga? Gal jau apsisprendė LT šituo klausimu?
Atsakyti
QUOTE(virga @ 2015 04 30, 19:56)
 
P.s. Dar truputi apie vaiku "pasidalinima". NO negali (tas kuris augina vaika) isvaziuoti gyventi toli be kito is tevu sutikimo.

Aha, sita zinau. Su siaubu skaiciau cia daznai pasireiskiancios forumietes is No pasakojima (nicka zinau, bet nerasysiu viesai), kad ji iki kol vaikams nesueis 18 m., negales pvz net ir po skyrybu su vyru norvegu grizti gyventi i LT. Nes jis niekaip nesutiktu tam.
Skamba kaip tam tikras asmens laisviu suvarzymas smile.gif Nezinau, gal nera taip baisu, kaip atrodo, bet man tada susiskaite liudnai ir labai istrigo. As pvz nezinau, kas bus rytoj, gal taip atsitiks, kad reikes grizti, o cia bam, varyk i savo sali, bet tik vaikus palik doh.gif
Papildyta:
QUOTE(meletu @ 2015 04 30, 20:01)

Praeitoje temoje buvau įkėlus instansijų atsakymą- kas atsakingas už LT vaikus užsienyje.
Tai konkrečiai kokia tarnyba atsakinga? Gal jau apsisprendė LT šituo klausimu?

Nesidomejau dar. Truksta bendradarbiavimo labai ir mano nuomone, abi salys del to kaltos.
Atsakyti