QUOTE(Teisybes_ieskotoja @ 2017 06 24, 23:17)
O žiurkės reaguoja į vardą?
Reaguoja ir puikiai žino po keletą savo vardo formų. Pvz. mano Samoša reaguoja į Samošą, Mošą, Plikę, Sfinksą
Kiek užtrunka išmokyti priklauso nuo labai daug dalykų - nuo žiurkės amžiaus, intelekto, lyties (bent jau pas mane merginos išmokdavo daug greičiau nei vaikinai) kontakto su šeimininku, kiek kartų per dieną mokini ir svarbiausia paties žiurkės noro. Įprastai užtrukdavo nuo kelių valandų iki 2-3 dienų.
Kiek šiaip joms maisto reikia? Nes mano atrodo visad alkana, vis lipa sienom ir laukia kol ką duosiu, jau net stambesnė palikus.
Suaugusiai žiurkei reikia sauso maisto maždaug 5-8 gramai 100 gramų žiurkės svorio. Plus vaisiai/daržovės bei 1-2 kart į savaitę kažką iš baltymingo natūralaus maisto. Augančiai žiurkei sauso bei naūralaus reikia daugiau.
Jūsų žiurkė lipa sienom ir prašinėja ne todėl kad yra alkana, o todėl kad jūs duodate kažką skanaus. Skaniukus reikia parinkti naudingus - iš sauso pašaro išrinkti riešutus, bananus, visokias skanias pagalvėles ir pan. ir duoti juos kaip skanėstą. Taip pat tam puikiai tinka moliūgų sėklos, labiau mėgstami vaisiai (bananai, vynuogės, arbūzas, moliūgas ir pan.) Skaniukų davimą galima panaudoti vardo mokinimui - ne kišti skaniuką pro grotas, o atidaryti narvo dureles, kartoti vardą ir kai žiurkė prieis duoti skanėstą.
Aš dar niekaip neprisijaukinu savosios... Jau virš mėnesio ji pas mane. Kažin ar pavyks, ar ir bus tokia nebendraujanti? Maniau bus lengviau... Nepatinka jai laisvėj... Ant lovos kai būnam, vis nerimsta, vis pabėgti kažkur nori, narvą jei pamato, žiūri į jį ir atrodo mielai grįžtų,bet narvą ir lovą skiria grindys ir spintelė.
Iš rankų kartais net neima maisto laisvėj, net skaniausio, kartais ima šiek tiek, o namie jaučiasi geriausiai ir maistą griebia kaip pašėlus.
Mėnuo nėra ilgas tarpas. Juo labiau žiurkinui - patinams reikia daug daugiau laiko nei merginoms.
Tik nesuprantu jei ėmėte žiurkiną iš veisėjos kuri sugebėjo apibūdinti žiurkiukų charakterio ir elgesio skirtumus, t.y. teoriškai skyrė jiems dėmesio ir laiko, tai kodėl jis toks nebendraujantis ir bailus. Turėjote su juo iš viso neturėti jokių problemų. Nebent veisėja jų visai eėmė ant rankų ir nesocializavo.
Jūs po megztiniu/chalatu jį nešiojate? Kokį nors dėvėtą rūbą į narvą pakabinote/padėjote?
Laivėje bachūrui nepatinka nes jis nedrąsiai/nejaukiai jaučiasi, didelė atvira erdvė jį baugina. Užtat ir į narvo pusę žiūri. O vaikinas ant "plikos" lovos laksto? Ant jos nėra jokių daiktų? Namelių, dėžučių, tunelių, pledo, kokio nors jūsų rūbo, kitų daiktų kurie jį sudomintų ar jam būtų kur pasislėpti?
Šiaip pas žiurkininkus pasivaikščiojimo metu žiurkės arba turi galimybę bet kada grįžti į savo narvą arba yra padedamas kitas nedidelis narvelis su kraiku ar tualetu (kad galėtų savo reikalus atlikti) ir 1-2 hamakais poilsiui.
Neatsimenu kokio dydžio jūsų narvas, bet reikėtų jį arba padėti ant pasivaikščiojimo lovos, arba pristumti ir padaryti kažkokį išėjimą ant lovos. Tada atidaryti narvelį ir būnant ant lovos užsiimti savo reikalais vis pakalbinant žiurkiną. Ant lovos pridėti įvairių daiktų, pledą. Tiesiog laukti kol jis pats įsidrasins ir pradės išeidinėti. Galima į nedidelį dubenėlį įpilti arbatinį šaukštelį saldaus jogurto ar vaikiškos varškės (ko nors labai skanaus ko kitomis aplinkybėmis negauna) ir pastatyti iš pradžių per 10 cm nuo narvo durelių. Paskui palaipsniui atstumą didinti.
Manau kad vis dėlto padarėte didelę klaidą kad ėmėte tik vieną, ypač jei antras brolis buvo drąsesnis ir naglesnis. Jei gyventume kitoje šalyje tai pasiūlyčiau įsigyti mažą žiurkiuką iš patikrinto veisėjo, tada žiūrėdamas į kito žiurkiuko normalų bendravimą ir dabartinis pasidarytų drąsesnis. Deja, bet tokių veisėjų/daugintojų Lietuvoje šiuo metu aš nežinau, taigi ir tokio varianto nesiūlysiu, nes visada yra didelė tikimybė kad antrą nusipirksite tokį patį ar net blogesniu charakteriu ir paskui tik keiksite mane
Kelias į žiurkinų širdį eina per jų skrandį
Prieš porą savaičių man iš Maskvos atvežė 4 pusmetinukus patinus, kurie iki 5 mėnesių sėdėjo zooparduotuvėje mažam stikliniam narvelyje, paskui mėnesį gyveno be jokių pasivaikščiojimų pas merginą, kuri turi 40 žiurkių ir tiesiog fiziškai neturėjo kada nei jų jaukinti, nei pratinti prie rankų, nei kitaip su jais užsiimti. Skaniukų pagalba per porą savaičių jie prisijaukino iki pakankamai normalaus lygio.
QUOTE(kamile4848 @ 2017 06 25, 12:42)
sako jei augini viena turetu labiau prisiristi prie zmogaus.
Įdomu iš kur toks mitas.
Visiškai nesvarbu ar žiurkė gyvena viena, ar jos kelios - žiurkė bendraus su žmogumi tik tiek, kiek jai norėsis. Yra daug vienišų žiurkių, kurioms žmogaus draugija visiškai nereikalinga (nes kiek žmogus besistengtų kitos žiurkės draugijos jis neatstos). Ir atvirkščiai - žiurkės, kurios gyvendamos dideliam kolektyve bendravimą su žmogumi stato net aukščiau bendravimo su kitomis žiurkėmis.
Kažkiek pakoreguoti norą bendrauti galima skaniukų, glostymo/masažo ir jaukinimo pagalba. Bet tik pati žiurkė spręs iki kokio lygio bus tas bendravimas.