{mosimage}Vienas svarbesnių būsimos mamos rūpestėlių - paruošti būsimam kūdikiui lovelę, nupirkti visus miegui būtinus dalykus: čiužinuką, patalynę, pagalvėlę ir antklodę. Tačiau neskubėkite traukti piniginės ir mokėti už visus jums patikusius patalus, prieš tai nepasidomėję iš ko pagamintos visos šios grožybės. Renkantis naujagimio kraitelį negalima vadovautis vien grožio kriterijumi. Yra daug svarbesnių momentų, kurių būtina paisyti.

      Daugelis būsimų mamyčių pasimeta, išvydę didelį patalėlių pasirinkimą. Ką pirkti: kvadratinį ar stačiakampį, pūkinę ar sintetinę, kokosinį ar grikių lukštų ir t.t.? Pirmiausiai, neskubėkite pirkti naujagimiui pagalvėlės – šis pirkinys neskubus. Iki 3 mėnesių pediatrai primygtinai pataria apsieiti be pagalvėlių (taip sveikiau stuburui, dar nesusiformavęs kaklo linkis). Po to dar porą mėnesių galėsite naudoti vietoje pagalvio keletą kartų sulenktą minkštą ploną paklotą, ir tik vėliau ieškosite plokščios kietesnės pagalvės.

      Pirkdamos pagalvį, mažiausiai žiūrėkite į prekės kainą. Sintetinė pagalvė patogesnė ir higieniškesnė. Pačios pigiausios pagalvės, kimštos vata, geros, kol naujos, bet greit susidėvi. Kimštos plunksnomis, pūkais – brangesnės, bet jose greičiau prisiveisia  mikroorganizmų ir parazitų. Mažyliui gali sukelti alergiją, išprovokuoti bronchinę astmą. Jei vis dėlto nusipirkote plunksnų pagalvį, apvilkite jį dvigubu užvalkalu, kad vaikučio veido nesubraižytų išlindę plunksnų galiukai. Mažiausiai pavojingos žąsų plunksnų pagalvės. Jei abejojate kokios formos pagalvę pirkti, rinkitės stačiakampę, kurios dydis atitinka lovelės plotį. Taip bus mažesnė tikimybė, kad kūdikio galvytė nuslys nuo pagalvio ir gulės šalia.

      Surasti tinkamą antklodę ne taip jau paprasta. Pirmaisiais mėnesiais kūdikiai paprastai „nedraugauja“ su antklodėmis.  Tačiau mažyliai labai skirtingi. Jei vaikas kategoriškai atsisako miegoti po šilta antklode, pamėginkite apkloti jį savo dideliu šiltu minkštu šaliu. Jis paprastai būna labai lengvas ir nejuntamas. Dažnai jį skalbkite. Dėl antklodės sudėties: specialistai pataria rinktis antklodę taip pat, kaip ir pagalvę. Pirmaisiais metais kūdikiui patogiausia – kvadrato formos antklodė.

      Lovytės užuolaidos. Kad ir kaip tvirtai nusprendėte, jog nevaikščiosite aplink naujagimį ant pirštų galiukų, negesinsite šviesos ir neišjungsite televizoriaus jam miegant, patirtis rodo, kad vaikučiai geriausiai ir ramiausiai miega prietemoje, tyloje ir netrukdomi skraidančių vabzdžių. Tad užtraukti lovelės užuolaidas kartais būna pats tinkamiausias būdas suteikti vaikui ramybės. Gražios baltos užuolaidos – ne išeitis, rinkitės medžiagą, kuri prislopina šviesą ir yra marga, su paveiksliukais, kuriuos apžiūrinėdamas kūdikis nejučia užmiega.

      Pats maloniausias užsiėmimas – išrinkti vaikučiui patalynės komplektą. Rekomenduojama rinktis tik medvilnę arba liną. Patalynė nebūtinai turi būti balta. Mažyliui ypač patiktų ryškūs paveiksliukai su įvairiais gyvūnėliais, pasakų personažais, gėlytėmis. Atkreipkite dėmesį į dydį ir formas (kvadrato ar stačiakampio formos užvalkalai), ar jie atitinka antklodės ir pagalvės formas.
 
Šaltinis: parenting.ru