{mosimage}Visi tėvai norėtų, kad jų vaikai užaugtų drąsūs, tvirti ir valingi. Kaip ugdyti mažylio valią ir nuo kokio amžiaus pradėti? Žmogus gimsta dar nepasižymėdamas stipria ar silpna valia, ji nėra paveldima, tačiau ją galima išugdyti. Valios ugdymui daug įtakos turi gyvenimo sąlygos bei auklėjimas.Jei vaikas bus pernelyg stipriai globojamas ir tenkinami visi jo įgeidžiai, vargu ar išaugs žmogus, pasižymintis tvirtu charakteriu bei įsitikinimais. Toks išlepintas mažylis tik sukels daugybę problemų savo tėveliams.

     Kai tik pastebėsite, kad jūsų vaikutis ima suprasti, ką jam sakote, sugalvokite jam įvairių užduotėlių (atitinkančių jo jėgas, amžių) ir reikalaukite jas vykdyti.
 
     Patarimai: nedarykite už vaiką to, ką jis jau pats gali pasidaryti. Pvz., mažylis pamatė naują ryškų žaisliuką ir labai nori jį pasiekti. Jis jau gali padaryti tai pats, bet reikės nemažai pastangų. Neskubėkite pritraukti artyn žaislo, neatimkite iš mažylio galimybės ugdyti valią. Vaikutis patirs begalinį džiaugsmą, jei tikslą pasieks pats. Be abejo, daug kur vaikučio galimybės ribotos ir gana dažnai jis negali pasiekti trokštamo rezultato. Jei mažylis pats nesusitvarko, jam reikia padėti.

     Dvimetis Jonukas niekaip nesudėlioja į dėžutę kaladėlių taip, kad dangtelis gerai užsidarytų. Jis nervinasi, ima pykti ir kviestis pagalbos. Mama greit sudėlioja kaladėles ir dangtelis užsidaro. Jonukas patenkintas šypsosi. Ir mama džiūgauja, kad sūnus nebeverkšlena ir nekelia triukšmo. Bet po minutės viskas kartojasi iš naujo. Dabar jau mama susierzina: kiek tai tęsis, juk jai reikia tvarkyti namus! Mamos klaida: ji padarė už vaiką užduotį, o reikėjo parodyti kaip tai atlikti ir stebėti mažylį, kaip jam toliau seksis. Vaikutis išmoktų savarankiškai spręsti iškilusius sunkumus, neskubėdamas kviestis į pagalbą.

     Nuo pat mažų dienų mokykite vaikus savarankiškumo: susitvarkyti žaislus, praustis, rengtis. Jei vaikas šiame procese nedalyvauja, jam sunku ramiai nusėdėti vietoje, pavyzdžiui, kol jį aprengs/nurengs. Jis ima muistytis, ieškoti kitos veiklos, o tai trukdo jį aprengti. Nereikėtų dėl to vaiko barti, kelti balsą. Tokiame amžiuje sunku nusėdėti vietoje, bet vaikas jau gali mokytis rengtis pats, nusiplauti rankas, susišukuoti. Tai reikalauja susikaupimo ir atkaklumo. Mažylis mokosi kruopštumo, savarankiškumo ir ugdo valią.

     Žinoma, ne viskas pavyks iškart, užims žymiai daugiau laiko, o kartais jums teks viską perdaryti. Būkite kantrūs, nesinervinkite, neskubinkite vaiko, kitaip jam gali prapulti noras ką nors daryti savarankiškai. Jūsų kantrumas ir sugaištas laikas bus atlygintas su kaupu: vaikas ugdysis teisingai ir jo priežiūra labai palengvės.

     Organizuotumo ir tvirto charakterio ugdymui padės apgalvotas vaiko dienos  režimas. Taip pat labai svarbu, kad visi šeimos nariai vienodai suvoktų auklėjimo principus. Jei tėvų auklėjimo metodai skiriasi, mažyliui išsiugdo elgesio susidvejinimas, jis ima gudrauti, manipuliuoti.
 
     Niekada neapgaudinėkite vaiko, tik taip galėsite reikalauti iš jo to paties. Dažnai vaiko nuraminimui jam pažadamas žaisliukas, saldainukas ir pan. Vaikas nusiramina, bet atsimena pažadą. Suaugusieji gi dažnai jį pamiršta ir nesilaiko žodžio. Rezultatas – vaikas pripranta prie pažadų nevykdymo ir pats ima lengvai dalinti pažadus, netęsėdamas jų.

      Ne mažiau svarbu laikytis nuoseklumo, t.y. neleiskite šiandieną daryti to, ką vakar draudėte. Reikia pamažu išugdyti mokėjimą valdyti savo troškimus, susilaikyti, valdyti baimės, skausmo, skriaudos jausmą. Visa tai sustiprina, treniruoja vaiko valią.

     Visiškai suprantamas tėvų noras kuo labiau apsaugoti vaikus nuo pavojų. Bet kartais tėvai nesusimąstydami ima gąsdinti vaikus tokiomis frazėmis: “Jei neklausysi, ateis baisus vilkas ir tave pagaus”, “Jei nesuvalgysi košės, pakviesiu tetą su baltu chalatu, ji tau suleis vaistų!” Šios neapgalvotos frazės duoda nelauktų rezultatų: naktiniai košmarai, baimės, susikaustymas ir ašaros pas gydytojus. 

     Svarbiausia, kad tėvai nepražiopsotų tų ankstyvųjų vaiko metų, kada galima padėti pagrindą, ugdant tvirtą, valingą žmogų. Žymiai paprasčiau teisingai išauklėti vaiką, nei jį perauklėti. Perauklėjimas vėliau pareikalauja žymiai daugiau žinių, kantrybės, jėgų, ir ne visi tėvai patys gali tai padaryti.

Šaltinis: kid.ru