{mosimage}Kaip išmokyti vaiką norėti to, kas įmanoma? Jiems taip norisi gyventi plačiai. Vaikas net ima jūsų nekęsti, jei nenuperkate to, ko jis geidžia. Kaip galima pirkti kažkokią naują indaplovę, o ne madingą striukę dukrai ir ne kompiuterį sūnui! Prisiminkite save jaunystėje. Jūsų taip pat nei kiek nejaudino, kokiomis plytelėmis išklotas vonios kambarys. Vaikai nemato apiplyšusių tapetų, jų nejaudina seno šaldytuvo birbimas.

Ką daryti? Vaikas gali pykti kiek nori. Jūs neprivalote ilgai gražbyliauti, kad įtikintumėte sūnų ar dukrą, koks reikalingas buto remontas, lyg teisintumėtės ir jaustumėt kaltę.

Tėvų išlaidos vaikams turėtų būti tabu, visai nereikia su jais aptarinėti savo pirkinių. O štai išmokyti rūpintis namais bendro naudojimosi daiktais – būtina. Juk dažniausiai paaugliai būna susirūpinę tik savo daiktais: „mano ausinukas, mano grotuvas, mano kompiuteris...“ o pavyzdžiui toks daiktas kaip šaldytuvas jam nė motais... Todėl kai šeima planuoja įsigyti kokį didesnį pirkinį namams, išsiruoškite į prekybos centrą visi kartu.

Neleiskite vaikui skaičiuoti jūsų pinigų!

Pavyzdžiui, 16-etė dukra gali imti ir įsižeisti ant jūsų: „Aha, sau tai nusipirkai batelius už 250 litų, o man tik už 150!“ Neskubėkite baisėtis, kad užsiauginote pabaisą.  Galbūt dukra nesąmoningai perėmė manierą įvardinti daiktų kainas iš jūsų? O gal tai močiutės atodūsiai ir nusistebėjimai: „Šitiek mokėjai? Koks siaubas...“ padarė savo.
Ką daryti?

Negalima teisintis: „mano darbas toks, kad privalau visada būti pasipuošusi...“ ir pan. Tai visai neatsitiktinė pretenzija. Galbūt jūsų vaikas jau seniai įprato gauti visa, kas geriausia ir nesupranta, kodėl staiga mama nusižengė šiai tvarkai.  Jei nenorite, kad vaikas užaugtų egoistu, turite tvirtai duoti suprasti, kad jis neturi teisės net ir užsiminti apie tėvų asmenines išlaidas. Po tokių pareiškimų vertėtų kurį laiką vaikui visai nieko nepirkti, nes pastaba jus įžeidė, ir vaikas turi tai suvokti. Bet reikia paaiškinti jam savo poziciją ramiu tonu. Jokiu būdu neužsiveskite: „Kaip šitaip galima, skaičiuoji mano pinigus, kai pati nieko neuždirbi!”

Pasivaikščiojimai be piniginės

Situacija parduotuvėje: vaikutis dar kalbėt neišmokęs, o jau puikiausiai žino, kur ieškoti saldumynų, kur sudėti žaisliukai, ir tiesia savo rankutes į ryškiaspalves pakuotes. Reta mama, juo labiau močiutė, susilaiko neišsitraukusi piniginės. Ji pati sau atrodys gobšuolė, jei nepradžiugins vaikučio.

Galbūt mažylis ir neužlips jums ant galvos, bet greičiausiai nuo mažens įsisąmonins, kad jam negalite atsakyti. Bėgant laikui, „nupirk!” vis dažnės, daiktai bus vis brangesni, vis sunkiau bus sugalvoti, ką padovanoti gimtadieniui, sunkiau nustebinti. O svarbiausia, pirkdami vaikui viską, ko jam norisi ir bet kada, jūs nebeleidžiate jam svajoti apie kažką, trokšti ir džiaugtis. O vieną dieną vaikas atsisakys suprasti, kodėl jis turi eiti miegoti, kai namuose dar yra svečių, ar rodo įdomų kiną. Kada nors nemaloniai nustebsite, kad atžala neketina nusileisti jums dėl savo interesų. Ką daryti?

Kada dar tai bus, pagalvojote... O jei vaikas jau dabar krinta ant žemės ir rėkia, kaip pjaunamas, jei atsisakote nupirkti jam eilinį „Čiupa Čiups“ ledinuką? Yra viena paprasta išeitis – eidami pasivaikščioti, neimkite piniginės! Kai einate sekmadienį į parką suptis, galite vaiką ir palepinti skanėstu, bet tik ne kasdien. Negi taip sunku „pamiršti“ piniginę namie? Taip nesusigundysite nei jūs, nei vaikas.

Nustokite kompleksuoti

Daugeliui vaikų, gyvenančių nepasiturinčiose šeimose, net į galvą neateina tokie dalykai. Jie ne tik kad nereikalauja, bet ir laukia nesulaukia, kada galės patys uždirbti, ir galės prisidėti prie bendro šeimos biudžeto. Tuo tarpu jūsų lepūnėlis temoka reikalauti ir kelti triukšmą. Psichologai sako, kad net ir nepataisomą nenaudėlį ir chamą galima perauklėti. Tad tėvams labai svarbu nepraleisti to momento, kai ankstyvoje paauglystėje vaikas dar pasiduoda jų įtakai. O perauklėjimą reikia pradėti pirmiausiai nuo...savęs. Ką daryti?

Pažvelkite į save iš šalies. Ką dažnas paauglys girdi namuose diena iš dienos? Koks tėvas darbe nevertinamas, kiek jam mažai moka, kaip pasisekė anam kaimynui - jau trečią automobilį nusipirko ir t.t. Jei tėtis ir mama pripratę visas savo nuoskaudas ir pavydą reikšti garsiai, ko laukti iš vaiko? Jis kvėpuoja tuo pačiu oru ir galvoja jūsų žodžiais. Vaikas paauga ir supranta, kad tėvai kompleksuoja dėl savo padėties. Išeitis viena: nustokite kompleksuoti. Na, netapote oligarchais, bet jūs galite ramiai miegoti naktimis, nes niekas nesikėsina į jūsų gyvybę. Nustokite nuolat kalbėti tik apie pinigus. Ne jie gyvenime svarbiausi!

Šaltinis: femina.com