{mosimage}„Kas yra „blogai“ ir kas yra „gerai“, koks elgesys yra teisingas, o koks ne?“  – filosofiniai klausimai, ir kiekvieni tėvai patys sprendžia, kaip auklės savo vaikus, kokius juos nori matyti ateityje. Šiame straipsnyje norėtume tik patarti, kaip atitinkamo amžiaus vaikui galite parodyti, kas yra „blogai“, o kas „gerai“.

Iki 1 metų. Tokio amžiaus vaikas dar nesupras paaiškinimų, kuo skiriasi „juoda“ ir „balta“. Tik savo elgesiu galite rodyti mažyliui deramą pavyzdį, teisingus elgesio modelius. Tik jausdamas  jūsų meilę, švelnumą, atsidavimą jis gali tapti pilnaverte asmenybe.

1-2 metai. Pagrindinė taktika – ne barti vaiką už tai, kad jis netinkamai elgiasi, o pasistengti numatyti ir vengti situacijų, kuriose jo reakcija pasireiškia ne pačiu tinkamiausiu būdu. Pavyzdžiui, jei nenorite, kad vaikas išverstų visus jūsų asmeninius daiktus iš stalčių, pasistenkite padaryti taip, kad jis pats neatsidarytų stalčių. Tokio amžiaus vaikams dar sunku ilgiau koncentruoti dėmesį, todėl kažką jiems išaiškinti yra sudėtinga, ilgi disciplinuojantys pamokslai susilauktų neigiamo efekto.
 
2-4 metai. Šio amžiaus vaikai abstrakčių sąvokų: „teisybė“, „dosnumas“, dar nesupranta, todėl vaikui reikia nurodyti realius pavyzdžius. Būkite tvirti ir griežti, bet geranoriški, kalbėkite ramiai.

4-5 metai.  Pats dėkingiausias metas sustiprinti vaiko suvokimą apie tai, kas yra „gera“ ir „bloga“. Šio amžiaus vaikai jau supras tokias sąvokas, kaip: „teisingumas“ „dosnumas“ ir pan. Ir toliau savo poelgiais rodykite vaikui tinkamą pavyzdį. Jūsų vaikai stengiasi būti panašūs į jus ir artimiausius šeimos narius. Dažniau pagirkite savo vaiką, nepamirškite paskatinti jį už kiekvieną gražų poelgį – tai dabar pagrindinis auklėjimo metodas.

6-8 metai. Vystosi socialinis sąmoningumas. Vaikas ima suprasti, kad ir kiti turi teises, kad egzistuoja taisyklės, kurių visi turi laikytis.

8-11 metų. Šiame amžiuje vaiko raidai didžiulę įtaką daro išoriniai faktoriai: draugai, mokykla ir kt. Vaikas neretai susidaro kitokią nuomonę nei jūsų, gali paprieštarauti jūsų įsitikinimams, ginčytis. Tai normalus asmenybės vystymosi procesas. Jūs turite išlikti tvirti ir laikytis pagrindinių savo įsitikinimų, ir būti lankstesni, nuolaidesni sprendžiant mažiau svarbius klausimus. Aptarkite kartu su vaiku jo pareigas šeimai, mokyklai, visuomenei ir t.t. Labai svarbus šiame amžiuje lytinis auklėjimas ir švietimas.

12-17 metų.  Pats sudėtingiausias metas, nes paaugliai priešinasi viskam ir dėl visko. Jei vaikas nuo pat mažumės matė teisingo elgesio pavyzdžius, jam buvo skiepijamos atitinkamos moralinės vertybės, labai didelė tikimybė, kad jis išsaugos tai visą gyvenimą. Jūsų užduotis – atvirai bendrauti su paaugliu, aptarti iškilusias problemas. Svarbiausia, kad  vaikas dabar neatitoltų nuo jūsų.  Nepykite ir nesibarkite, jei vaikas ima ginčytis dėl visuomenės priimtų normų ir taisyklių. Tai toks periodas, kai vaikas ima tikrinti kiek tvirti ir veiksmingi suaugusių įsitikinimai bei nuostatos.

18 m. ir vyresni. Šiame amžiuje vaikai, jau tapę jaunuoliais, turi susiformavusią požiūrių ir vertybių sistemą. Gyvenimas jiems pateikia vis naujų iššūkių, kartais jiems dar prireikia ir jūsų moralinės paramos. Labai svarbu ir toliau palaikyti atvirus tvirtus ryšius.

Šaltinis: efamily.ru