{mosimage} 2-3 metų mažyliai dažnai labai jautriai sureaguoja, jei koks vaikas ima jų žaislus. Mažylis arba garsiai protestuoja, arba pravirksta ir bėga guostis. Tėveliams darosi neramu: auga mažas “gobšuolis”. Iš tiesų viskas yra kiek kitaip.

Natūralu, jog trejų metų vaikas – egocentriškas. Jis “pasaulio bamba” – taip jau surėdytas asmenybės psichikos vystymasis šiame amžiaus tarpsnyje. Todėl dvimečiui berniukui atiduoti savo mašinėlę kitam vaikui – tas pats, kaip atiduoti dalelę savęs.  Natūralu, kad mamos raginimai duoti mašinėlę pažaisti kitam vaikui skamba mažyliui nesuprantamai ir net užgauliai: galbūt mamytė myli tą kitą vaiką?..

Tolimesnė reakcija priklauso nuo jūsų mažylio temperamento –  garsus protestuojantis riksmas arba tylus, bet ryžtingas “neduosiu!” Nebarkite vaiko ir nevadinkite jo gobšuoliu. Tai neduos jokio auklėjamojo efekto, greičiau tik pablogins situaciją. Mažylis įsižeis, sunerims, pasijus “blogu”, bet nesupras kodėl.

Nereikia barti ar nuvyti šalin ir to kito vaiko, kuris siekė žaislo. Jis lygiai taip pat suvokia aplinką ir jam atrodo, kad turi teisių į tą pačią mašinytę, kuri jam taip patiko.  Kaip šioje situacijoje elgtis? Geriausia būtų iškart nukreipti abiejų vaikų dėmesį į ką kita, pvz., imti ką nors naujo statyti, konstruoti ir t.t. Kartu užsiimant bendra veikla mažylis ramiau reaguos, jei kitas vaikas kurį laiką paims į rankas mašinytę, o gal ir pats duos ją palaikyti.

Nepamirškite po viso to, grįžtant į namus, pagirti savo mažylį už tai, kad jis pasidalino savo žaislu su kitais. Pasakykite, kad mamytė džiaugiasi, kad jos vaikas toks geras ir moka dalintis. Pirmąsias gerumo ir dosnumo užuomazgas reikia būtinai pastiprinti, pvz., vakare pasekti atitinkamą pasakėlę: kaip gražu ir gerai yra viskuo dalintis ir kaip blogai yra būti gobšuoliu.

O ką daryti, jei konflikto nepavyko išvengti ir viskas baigėsi ašaromis bei dviejų vaikų riksmais? Geriausia būtų radus bet kokią dingstį išeiti žaisti kitur, ar grįžti į namus. Paaiškinti tai reikia ramiu tonu, nešaukiant ant mažylio ir juo labiau neskriaudžiant jo. O ateičiai prisiminkite, kad einant pažaisti, pasivaikščioti į lauką nereikia imti labai patrauklių, brangių žaislų. Labai brangus žaislas ir jus pačią nevalingai privers saugoti jį, kreipti daugiau dėmesio, o vaikas tai išsiaiškins savaip ir jam bus sunku pasirodyti dosniam, dalintis.

Gobšumas, kaip charakterio bruožas ypač dažnai pasireiškia tokiems vaikams, kurie auga šeimoje, kur mažylis – “gyvenimo esmė”, šeimoje, kur vaikas buvo labai ilgai laukiamas, kur jis yra vienintelis vaikas. Sąmoningai tėvai nesistengia įdiegti jam šio bruožo, bet tai atsiranda ir įsitvirtina pamažu.

Visa, kas buvo paminėta, dar nereiškia, kad vaikas apskritai neturi jausti savininkiškumo jausmo savo žaislams, daiktams – tai jau kitas nepageidautinas kraštutinumas, kuris ateityje gali sutrukdyti vystytis tokiems charakterio bruožams, kaip taupumas, atsakingumas ir pan.

Kad įsitikintumėte, kiek jūsų mažylis   brangina savo daiktus, galite pamėginti atlikti tokį psichologinį pratimą. Pasekite mažyliui pasakėlę apie tai, kaip vienas berniukas pastatė iš smėlio gražų namuką, kuriame netgi galima buvo žaisti. Jis pastatė namelį pats vienas, todėl labai tuo didžiavosi. Tas namelis labai patiko ir jo mamytei. Ji paprašė sūnelio padovanoti jai namelį. “Kaip tu manai, - paklauskite savo vaiko – kaip pasielgs berniukas: pasiliks namelį sau, ar padovanos mamytei?” Greičiausiai išgirsite atsakymą, jog “Truputį pats pažais, o paskui padovanos mamai”.   Arba “niekada jo niekam neatiduos, pats gyvens namelyje”, “Pažais jame ir po to sugriaus”.

Pastarieji 2 atsakymai turėtų atkreipti jūsų dėmesį. Reikia išsiaiškinti, ar tai gobšumo užuomazgos, ar jūsų vaikas tiesiog turi per mažai žaislų? Net jei neturite tam pinigų, situaciją galima ištaisyti: kažką pasiūti, atnaujinti, perdažyti, sumeistrauti. Tuo pačiu įrodysite vaikui, kad jis ne tik žaislų savininkas, bet ir atsakingas už juos. Priminsime, kad pateiktas psichologinis pratimas (pasakėlė) skirtas 2-3 m. vaikams, na gal dar tiktų 4-ečiams. Vyresni vaikai gali išsisukti nuo tiesaus atsakymo, pvz. pasiūlydami mainyti namelį į kažką kita. Todėl pasireikš visai kiti charakterio bruožai.

Gobšumas nėra įgimtas bruožas. Jis išsiugdo dėl neteisingo tėvų elgesio. Ir jei šis bruožas sąmoningai ar nesąmoningai nebus jų pastiprinamas, jis kaip ir kiti laikini šiam amžiui būdingi bruožai, pamažu išnyks.

Šaltinis: Beautytime.ru