Sveiki!
Eligijaus ir Ievos Masiulių dvigubi rūpesčiai ir džiaugsmai

Trisdešimt vienerių LR Seimo nario Eligijaus ir dvidešimt devynerių istorikės Ievos Masiulių šeimoje auga dvynukai: Viliui ir Elzei gegužę sueina jau treji.

Sveikata
Kai sutrinka raumenų tonusas

Nuo pat gimimo kūdikį stebi gydytojas, kuris tikrina jo fizinį vystymąsi, sveikatą, vertina raidą, stengiasi kuo anksčiau nustatyti sutrikimus. Kai gydytojas diagnozuoja raumenų tonuso sutrikimą, verta žinoti, kas jį sukelia, kokią įtaką jis turi mažylio raidai ir kaip jį reikia gydyti.
Laringitas, arba kai mažylis “užloja”
Kai vaikas ima “loti”, verkia, staiga užkimsta, o dieną buvusi nebloga būklė naktį pradeda blogėti, galima įtarti, kad mažylis susirgo grėsminga liga – laringitu, su kuria reikia kovoti nedelsiant.
Pavojus gamtoje – erkės
Atgyjant gamtai atsibunda ir mažosios parazitės erkės, kurios perneša ir platina sunkias ligas - erkinį encefalitą ir Laimo ligą. Kai su mažaisiais vis daugiau laiko praleidžiame lauke, verta žinoti, kuo erkės pavojingos, kaip jų saugotis ir ką daryti joms įsisiurbus.

Kūdikių mitybos projektas
Vaišės sulaukus pirmojo gimtadienio

Vienerių sulaukusiam mažyliui vien mamytės pieno, mišinėlio, košės ar tyrelės jau nebegana. Vaikas įgyja vis daugiau valgymo įgūdžių, jam norisi paskanauti vis įvairesnio maisto. Kaip praturtinti mažylio valgiaraštį – mamų patirtis ir gydytojos patarimai.

Pirmieji gyvenimo metai: Dešimtas mėnuo
Pirmieji dantukai, pirmieji… keberiokš


Kūdikio priežiūra
Kūdikio raida 7–12 mėnesį

Nors kiekvienas mažylis auga ir vystosi individualiai, mamai verta žinoti pagrindinius vaiko raidos etapus. Jeigu jūsų mažylio raida nesutampa su vadovėline, nepulkite į paniką. Dažniausiai tai būna normalu, o ar nėra raidos sutrikimų, nuspręs pediatras ir vaikų neurologas, apžiūrėjęs mažylį.

Viskas apie vaiką
0-1 metai
Mąstytojai lopšyje
Net patys mokslininkai, tyrinėjantys mažylių smegenų vystymąsi, nesiliauja stebėtis ganėtinai dideliu proto išsivystymu net ankstyvojoje kūdikystėje.

1-2 metai
Supkit, meskit mane jauną!

Supimosi malonumas – vienas pirmųjų žmogaus gyvenime. Anot mokslininkų, mamos sūpavimas ant rankų kūdikiui primena pojūčius, patirtus mamos pilvelyje. Vaikui augant, keičiasi supimosi būdai, tačiau malonumas lieka toks pat stiprus.

2-3 metai
Mokestis už lopšelį ir darželį

Kodėl už sūnaus ar dukters priežiūrą darželyje mokame visai ne tiek, kiek, tarkim, moka giminaičiai Druskininkuose ar Klaipėdoje? Kodėl nėra vieningų mokesčių ir lengvatų sistemų?

3-4 metai
Kai mažylio nosytė nuolat varva

Kai mažylis susloguoja, jam padeda galybė naminių ir pirktinių priemonių. Tačiau kai mažoji nosytė varva ilgai ir nė viena priemonė negelbsti, tai gali būti alerginė sloga (dar vadinama alerginiu rinitu). Kaip ją atpažinti ir įveikti?

4-5 metai
Saulute, slėpkis!
Žaisti saulės atokaitoje ne tik malonu, bet ir daugeliu atvejų sveika. Tik ne akims. Vaikų akys ultravioletiniams spinduliams jautresnės nei suaugusiųjų, todėl būtina jas apsaugoti.

5-6 metai
Pele, pele, imk kaulinį…

…O man duok geležinį! Šią atsisveikinimo su iškritusiu dantuku dainelę žino visi. Kaip užtikrinti, kad nuolatiniai dantukai išties būtų tarsi geležiniai?

Pagrindinė tema: Nėštumo planavimo ABC
Daugeliui šeimų sprendimas turėti mažylį labiau susijęs ne su klausimu, ar turėti, o kada turėti. Todėl vis daugiau moterų kruopščiai planuoja savo nėštumą. Ir planuoja ne tik tuomet, kai ketina pastoti, bet ir tuomet, kai susilaukti kito mažylio dar ne laikas.

Verta žinoti
Auginu mažylį… Noriu užsidirbti!
Auginant mažylį, pinigų niekuomet nebūna per daug – šeima padidėja vienu nariu, o pajamų paprastai sumažėja. Pinigų stygius dar labiau pasijaučia, kai mažyliui sueina vieneri metai ir sumažėja valstybės skiriamos išmokos dydis.

Moters savaitgalio testas
18 rūšių varškės desertai: renkamės sveikiausią ir skaniausią

Varškės desertai – vienas vaikų mėgstamiausių varškės produktų. Patarsime, ką prieš juos perkant reikėtų žinoti.

Vartotojo gidas
Kiek kainuoja minutė ramybės

Taip, taip, šįkart kalbėsime apie maniežus. Liūdnos mažylio akys, žvelgiančios pro grotas arba tinklą? Ne, tai ne kalėjimas prasikaltusiam nenuoramai, tai tiesiog vieta, pagelbstinti tomis minutėmis, kai nėra galimybės stebėti ramiai nenusėdinčio, visur ropojančio ir pirščiukus kaišiojančio mažylio. Tai vieta, kur jis bus saugus ir tada, kai jo nematysite.

Mamų klubas
Mylimos moters turi būti... su saiku

Saulėtą pavasario popietę susirinkusios aplankyti Austėjos “Mažylio” mamų klubo narės pripažino, kad visos jos neketina pasiduoti visuotiniam lieknumo kultui, bet ir nenori po gimdymo dėvėti drabužių, skirtų nėščiosioms. Pasidalijus išbandytais svorio metimo būdais, moterų nuotaika pasitaisė – svoris krinta ne tik prakaituojant sporto salėje, pasirodo, yra ir malonių lieknėjimo būdų.

Auklėjimas
Patyčios tarp vaikų: nenumokite ranka
Vieną dieną šiek tiek anksčiau atėjau į darželį pasiimti sūnus. Vaikai žaidė lauke. Auklėtojai reikėjo kažkur trumpam nubėgti, tad pasisiūliau pažiūrėti vaikus, kol ji grįš. Po minutės kitos pasijutau kaip teritorijoje, kurioje galioja džiunglių įstatymai. Mieli keturmečiai bei penkiamečiai ne tik juokėsi ir žaidė. Jie erzino vienas kitą, prasivardžiavo, stumdėsi ir pan. Mano buvimas šalia jų visai netrikdė. Atvirkščiai, jie labai nustebo, kai ėmiau kištis...

Specialusis projektas
Tarp mūsų, nėštukių…
12–16 laukimo savaitė

Kiek nėščiųjų, tiek skirtingų nėštumo patirčių. Įdomu, ar skiriasi išgyvenimai bei pojūčiai laukiantis pirmagimio ir antrojo vaiko. Pradedame naują nėštumo projektą, kurio dalyvės Agnė ir Birutė kiekvieną mėnesį dalysis savo patirtimi, o į joms kilusius klausimus atsakys įvairių sričių specialistai.

Patirtys
Gandrai aplinkybių nepaiso

Kartais gandrai apsilanko, regis, pačiu netinkamiausiu momentu. Tenka rinktis: išsvajota karjera, sveikata, mokslai, jaunystė ar vis dėlto nauja gyvybė. Nemažai moterų tokiu atveju palūžta, tačiau yra ir tokių, kurios pasiryžta gimdyti netgi sirgdamos vėžiu. Mūsų pašnekovės – trys laimingos mamos – gyvybe dėl vaikų nerizikavo, tačiau paaukojo daugiau nei dauguma.