{mosimage}Sveiki!
Mama darbe, o tėtis – namie su dukryte

Tėvelį, pasiryžusį likti namie prižiūrėti vaikelio, Lietuvoje retai sutiksi. Baltijos televizijos žinių laidos vedėjai Birutei Budginaitei–Bartaševičienei galėtų pavydėti daugelis mamų, mat jos vyras, telekomunikacijų specialistas Paulius Bartaševičius, išėjo tėvystės atostogų ir noriai lieka namie su penkių mėnesių Aiste.

Sveikata
Kaip padėti kosinčiam mažyliui

Nė vienas mažylis neužauga nepatyręs, kas tai yra kosulys. Jis vargina, trukdo miegoti ir net ašarą išspaudžia. Neretai net nebežinai ko griebtis, kad padėtum kosulio kamuojamam vaikiukui. Neskubėkite vyti jo šalin, nes kosulys - mažylio plaučių sargas.

Kai žandus kanda šaltukas

Pabūgę šaltuko išdaigų, neretai žiemą tėveliai verčiau su mažyliais laiką leidžia namie. Tačiau šviežias oras, judėjimas ir temperatūrų kaita grūdina bei stiprina augančio vaiko organizmą. Tad, baiminantis ligų, šaltuoju metų sezonu nereikėtų atsisakyti pasivaikščioti gryname ore. Tik prisiminkite posakį, kad nėra blogo oro, o tik netinkama apranga, ir nebus baisi jokia žvarba ar dargana.

Valgiaraščio ypatumai žiemą

Mažyliams gaminamas maistas ištisus metus turi būti kuo įvairesnis. Pasibaigus šviežių daržovių, uogų ir vaisių sezonui, ne viena mama svarsto – kaip maitinti mažylį, kad jis gautų pakankamai vitaminų ir augančiam organizmui būtinų medžiagų.

Kūdikio priežiūra
Vaistų vartojimo atmintinė

Mažyliui susirgus, dažnai be vaistų neišsiverčiame. Kaip juos vartoti, nurodoma recepte arba vaisto informaciniame lapelyje, o kaip juos sugirdyti kūdikiui, nei gydytojas, nei vaistininkas dažniausiainepaaiškina. Taigi kai kuriuos vaistų ypatumus pravartu žinoti.

Pirmieji metai
Pektasis kūdikio mėnuo

Viskas apie vaiką

0-1 metai
Ar ne per daug dėmesio?
Nors šis klausimas gali skambėti keistai, pasirodo, jūsų mažyliui rodomo dėmesio gali būti ne tik per mažai, bet ir per daug. Yra keletas ženklų, rodančių, jog šiek tiek persistengėte. 

1-2 metai
Kodėl kojytės nuolat šaltos?

Šaltos kojytės - dažna mažų vaikų problema. Vieniems jos šąla tik tada, kai šaltas oras arba netinkamas apavas, kitų mažylių kojytės šaltos nuolat. Jei kojytės šąla net vidurvasarį arba apautos storiausiomis kojinėmis, tai gali būti kraujotakos sutrikimų, o kartais ir rimtos ligos požymis. 

2-3 metai
Prie stalo – kaip į mūšį

Kiekviena, net ir ne medikė, mama žino: kad mažylis normaliai protiškai ir fiziškai vystytųsi, kasdien jis turi gauti įvairių vitaminų ir mineralų. Kaip subalansuotą mitybą supranta dvimetinukas, tampa aišku dar jam nespėjus atsisėsti prie stalo: iš siaubo didėjančiose tėvų akyse atsispindi mažylių akutėse šokinėjantys velniukai. 

3-4metai
Skundų puodas. Ar visada jis tik juodas?

“Mamyte, brolis neguli lovoje!” – vakare atbėgusi atraportuoja vyresnioji jūsų atžala. “O sesė išvertė visas knygas!” – nelieka skolingas mažasis. Ech, numojame ranka, nes irgi kartais dėl ko nors neapsikentę pasiskundžiame. Bet... trejų ketverių metų vaikai dažnai skundžiasi ne sąžinės balso vedami, o iš noro išpešti naudos, įtikti suaugusiesiems. Todėl laiku nesusigriebus šis įprotis gali tapti bjauria yda, ir tada iš mielo bamblio užaugs visų nemėgstamas skundikas, kuris nesustodamas tratės apie kitų nuodėmes. 

4-5 metai
Drauskime ir ribokime saikingai

Judrios keturmetės Liepos mama Daina sako labai dažnai pastebinti tokį dalyką: ūgtelėjusius vaikus prižiūrinčios mamos, auklės ar močiutės yra linkusios juos riboti ir drausminti. Olandijoje, kur Daina su šeima gyveno ketverius metus, žaidimų aikštelėse, parkuose vaikams neleidžiama tik tai, kas gresia jų sveikatai ar gyvybei. “Juk vaikas turi išsilakstyti, išsidūkti, karstytis, laipioti, šokinėti, kad atsikratytų emocinės įtampos”, - sako Daina.  

5-6 metai
Intelekto rūšys

Kiekvienai mamai ir tėčiui atrodo, kad jis geriausiai pažįsta savo mažylį. Niekas dėl to ir nesiginčytų, tačiau kad savo vaiką nuo mažens galėtume kuo geriau įvertinti ir esant reikalui palaikyti, turime susipažinti su intelekto rūšimis. Jų yra aštuonios: akademinis, emocinis, fizinis, kūrybinis, meninis, praktiškasis, intuityvusis ir talento intelektas.

Vartotojo gidas
Pirmasis svajonių laivas - vonelė

Vonelė – vienas iš tų daiktų, kurį paprastai įsigyjame dar belaukdami savo mažojo džiaugsmelio. Šiais laikais vonelių pasirinkimas nemažas, tad laukiant pirmagimio gana sunku apsispręsti, kokią pirkti. Ar brangesnė reiškia geresnė? Kokį dydį rinktis? Pagaliau kokią formą?

Moters savaitgalio testas
32 rūšių jogurtas: renkamės sveikiausią ir skaniausią

Auklėjimas
Ar vaikai egoistai?

Kartais mamos ir tėčiai negali atsikratyti įspūdžio, kad mažasis bet kokia kaina stengiasi būti dėmesio centre. Čia aptartos penkios situacijos parodys, kas slypi už tariamų egoizmo proveržių ir koks tėvų elgesys tokiais atvejais veiksmingiausias

Ką daryti, kai…
Mažylis bijo eiti pas gydytoją

Jūsų mažylis dar nepravėrus kabineto durų nerimauja: “Ką man darys?”, o vos gydytojui susiruošus jį apžiūrėti paleidžia dūdas arba sprunka lauk? Situacija nemaloni, bet daugeliui vaikų vizitas pas gydytoją – didžiulis stresas. Štai keletas patarimų, kaip su juo susidoroti.

Mamų klubas
Kalėdų Senelio paslaptys

Ar nekeista, kad kiekvienais metais artėjant Kalėdoms pradedame gvildenti, rodos, kaip du kart du aiškius klausimus: kur gyvena Kalėdų Senelis, kaip atneša dovanas, kas juo bus šiais metais, ką reiks atsakyti, jei mažasis paklaus, kiek apskritai tų jų yra - juk matė ir mieste, ir darželyje, ir tėvelių darbeliuose. Ir kiekvienais metais tenka galvoti naujus atsakymus, nes pernykščiai mažiesiems paaugus jau netinka.

Pažintis
Kas slepiasi už Mėtos Meškinijos?

Kiekvieną dieną žydruosiuose televizijos ekranuose, pirmojoje Lietuvos televizijos programoje, pasirodo žalia meška. Na, išskyrus savaitgalius, tada meška, kaip ir daugelis žmonių, ilsisi. Jos pasirodymo visoje Lietuvoje laukia tūkstančiai vaikų.

Tačiau toks jau tas mūsų pasaulis – ir Kalėdų Senelį, ir žalią mešką, vadinamą Mėtos Meškinijos vardu, bei visus jos draugus kažkas sugalvojo. Mažųjų žiūrovų numylėtinės Mėtos Meškinijos autorė – Rasa Ylaitė. Prisidengusi Mėtos vardu ji kiekvieną mėnesį prabyla ir “Mažylio“ skaitytojams.
  
Nėštumas
Kada reikia genetinių tyrimų

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Medicininės genetikos centre, kur konsultuojama genetikos klausimais, atliekama irprenatalinė diagnostika – tiriamos nėščiosios. Čia galima išsiaiškinti, kokia tikimybė, kad dar laukiamas vaikas paveldės vieną ar kitą ligą, defektą, sužinoti, kaip tas ligas reikės gydyti ir ar yra galimybė jas diagnozuoti dar iki gimstant mažyliui.  

Pagrindinė tema
Kalėdų belaukiant

Mažieji nuolat laukia... Žiemą - vasaros maudynių, vasarą - sniego mūšių. Laukia švenčių, laukia gimtadienių, laukia, kada taps dideli... O ypač laukia Kalėdų. Jų laukimas prasideda, ko gero, tik pasibaigus naujametiniams fejerverkams ir trunka visus metus. Tai pati gražiausia, stebuklingiausia, spalvingiausia, turtingiausia metų šventė. Atėjus gruodžiui, prasideda laukimo "finišo tiesioji".

- Kad stebuklo laukti neprailgtų

- Meduoliukų karalystėje

- Kalėdų Senelio dovanų maišas

Nuomonės
Gera daryti gera

Prieš Kalėdas visi stengiamės pradžiuginti artimuosius miela dovanėle, norisi daryti gerus darbus, šypsotis ir tikėti stebuklais. Tačiau kartais per rūpesčius pamirštame net pačius brangiausius žmones, o apie tai, kad šalia mūsų yra mažylių, kurie kovoja su mirtina liga ar laukia mamos apkabinimo kaip didžiausio stebuklo, dažnai net nesusimąstome. Ar išdrįstumėte globoti svetimą kūdikėlį, paglostyti vėžiu sergančio vaikelio beplaukią galvelę, ar mokėtumėte savo širdies dalelę atiduoti tėvų likimo valiai paliktam mažyliui? Rūtą Mikelkevičiūtę, Palmirą Galkontaitę, Editą Abrukauskienę, Virginiją Paulavičienę drąsiai būtų galima pavadinti šilumos, gerumo ir meilės skleidėjomis.