Tarptautinės sergančiųjų žvyneline dienos proga lėtinio odos susirgimo varginami žmonės Pasaulio sveikatos organizacijai nusiuntė peticiją su raginimu žvynelinę įtraukti į sunkių ligų sąrašą.

Lietuvoje negalią ir stresą sukeliančia žvyneline liga serga apie 120 tūkstančių žmonių, tačiau tinkamai gydosi tik apie 20-30 procentų.

Psoriaze vadinamas susirgimas sukelia nemalonios išvaizdos odos uždegiminius bėrimus, kurie komplikuojasi į lėtinius, skausmingus sąnarių pažeidimus. Ligoniams deformuojasi, tinsta sąnariai, darosi sunku judėti.

"Žvynelinė - nepagydoma, bet valdoma liga. Tikimės, jog artimiausiu metu Lietuvos pacientams bus prieinami naujos kartos vaistai, kurie padės palengvinti ligos eigą ir pagerins sergančiųjų gyvenimo kokybę", - sakė Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos atsakingoji sekretorė Jūratė Balčiūnienė.

Spalio 29-ąją paskelbta Tarptautinė sergančiųjų žvyneline diena minima antrą kartą. Jos tikslas - atkreipti visuomenės dėmesį į sergančiųjų problemas, dėl nemalonios odos išvaizdos vis dar pasitaikančią socialinę izoliaciją ar diskriminaciją ir priminti, kad žvynelinė - nėra užkrečiama.

ELTA