Gruodžio 3 d. 14 val. Vilniaus savivaldybės tarybos posėdžių salėje (II a.) vyks iškilmingas tarptautinės žmonių su negalia dienos minėjimas, kurio metu Lietuvos vaikų ir jaunimo centro "Spalvų orkestras" koncertuos kartu su Lietuvos radijo ir televizijos lengvosios muzikos orkestru.

"Spalvų orkestras" vienija dvidešimt žmonių su negalia, kurie jau vienuolikti metai muzikuoja pagal specialią spalvų metodiką - orkestro nariai groja iš skirtingomis spalvomis pažymėtų gaidų arba iš klausos.

Vieno iš orkestro vadovų Romualdo Brūzgos teigimu, idėja koncertuoti su profesionaliais muzikantais parsivežta iš koncertų užsienio šalyse, kur bendri pasirodymai jau senai nebe naujiena. Neįgaliesiems groti su profesionaliais muzikantais - tai jų pripažinimas, tai savotiškas žingsnelis į visuomenę. Pats Romualdas šį koncertą kol kas vadina eksperimentu, bet jam pavykus, neužmestų ir kitų idėjų - koncertuoti su kitais žinomais Lietuvos muzikantais ir dainininkais. Tomas Leiburas, LRT orkestro meno vadovas džiaugiasi, kad tai visiškai nauja idėja ir pažadėjo toliau bendradarbiauti su "Spalvų orkestru" rengiant panašius projektus.

Be to, "Spalvų orkestras" pats priklauso jungtiniam Europos orkestrui FECO, kuris kasmet suburia žmonių su negalia kolektyvus bendram pasirodymui ir įvairiuose šalyse rengia koncertus. Artimiausias koncertas vyks gegužę Belgijoje. Jam ruošiasi ir "Spalvų orkestras".

Patys orkestro nariai ypač mėgsta koncertuoti ir kaip didžiausio įvertinimo sulaukti gausių žiūrovų plojimų, todėl ir šio penktadienio pasirodymo labai laukia ir kantriai ruošiasi repetuodami. Jiems grojimas - tai bendravimas su panašaus likimo žmonėmis ir su į jų koncertus susirenkančiais žiūrovais.

"Spalvų orkestras" - vienintelis žmonių su negalia kolektyvas, išleidęs savo kompaktinį diską, kuriame sudėta net 14 populiarių melodijų. Žmonių su negalia dienos proga gruodžio 3-ąją dieną 9 val. kitas LVJC neįgaliųjų kolektyvas "Pliauškutis" koncertuos LR Seime.

LVJC neįgaliųjų kolektyvams vadovauja Valerija ir Romualdas Brūzgos bei Rimvydas Obolėnas. Jie - ne tik spalvų metodikos Lietuvoje pradininkai, bet ir šios metodikos propaguotojai - vadovai nuolat Lietuvos vaikų ir jaunimo centre rengiamuose seminaruose dalijasi patirtimi su kolegomis.

Žmonių su negalia minėjimo metu savo pasirodymą pristatys ir Markučių dienos veiklos centro teatro studija. Vilniaus žmonių su negalia įstaigų atstovai padėkos raštais apdovanos politikus, sprendžiančius neįgaliųjų problemas, socialinius darbuotojus už nuoširdų darbą ir kūrybinę veiklą.

Savivaldybės lankytojai galės pažiūrėti ir žmonių su negalia meninių darbų ir informacinę parodą "Susipažinkime - mes irgi vilniečiai!", kuri čia jau veikė visą savaitę. 

Romualdas Brūzga, LVJC ,,Spalvų orkestro” vadovas
Aušra Urnikytė, LVJC Ryšių su visuomene skyriaus vadybininkė
BNS Kurjerio sistema