ŽIV užsikrėtusių vyrų spermoje hepatito C virusas nustatomas dažniau
Hepatito C virusas (VHC) dažniau randamas vyrų spermoje, kurie užsikrėtę ŽIV. Apie tai rašoma žurnale “AIDS”.

Virusinio hepatito C perdavimo būdas lytiniu keliu iki šiol diskutuojamas tarp mokslininkų. Tam, kad geriau suprastu lytinį VHC perdavimą prancūzų mokslininkai lygino VHC kiekį ŽIV užsikrėtusių ir ŽIV neužsikrėtusių vyrų spermoje. Lyginti 191 spermos mėginiai. 38 procentų ŽIV užsikrėtusių vyrų spermoje buvo aptiktas virusinis hepatitas C. Tuo tarpu ŽIV neužsikrėtusių vyrų spermoje VHC aptiktas tik pas 18 proc. tirtųjų.

Holivudo filmuose sekso ir narkotikų temos parodomos ypač neatsakingai

Šiuolaikiniame kine sekso ir narkotikų temos rodomos ypač neatsakingai. Tokias išvadas žurnale “Journal of Royal Society of Medicine” pateikia Sidnėjaus universiteto mokslininkai, išanalizavę 200 geriausių pastarųjų metų kino filmų. Mokslininkai pažymi, jog tik kas ketvirtame filme herojai neatliko pavojingų sveikatai veiksmų: nepropagavo nesaugių lytinių santykių su atsitiktiniu partneriu, nevartojo marihuanos, nerūkė ir nepiktnaudžiavo alkoholiu. Mokslininkus neramina filmuose propaguojamos “socialinės normos” - neapsaugotas seksas ir narkotikų vartojimas, kurios įtakoja žmonių socialinių normų formavimą ir yra susiję su ŽIV plitimo faktoriais.

Neturintys pastovaus partnerio ir darbo ŽIV užsikrėtę asmenys serga dažniau

ŽIV užsikrėtusių asmenų dažnesnė hospitalizacija susijusi su šiuos žmones veikiančiomis nepalankiomis socialinėmis ir ekonominėmis aplinkybėmis, nustatė Prancūzų mokslininkai. Mokslininkai pastebėjo, kad dažniau hospitalizuoti tie ŽIV infekuoti, kurie turėjo laikiną užimtumą ir neturėjo pastovaus darbo, bei tie, kurie, neturėjo pastovaus partnerio. Taip pat dažniau hospitalizuoti tie, kurie turėjo psichikos sveikatos sutrikimų, įskaitant depresiją bei injekcinių narkotikų vartotojai. 25 proc. visų hospitalizacijų buvo susiję su ŽIV antivirusinės terapijos pašaliniu poveikiu, 21 proc. – dėl psichikos sveikatos problemų, kiti- dėl kitų susirgimų ar operacijų. Tyrimų duomenis mokslininkai paskelbė žurnale “Journal of Acquired immune Deficiency Syndromes”.

Šaltinis: Lietuvos AIDS centras