Kalėdinių dovanų pirkėjai turėtų vengti papuošalų iš koralų, krokodilų odos bei didžiojo eršketo ikrų, jei švenčių sezonu jie nori mėgautis be kaltės. Tai antradienį pažymėjo Pasaulinis gamtos apsaugos fondas (WWF).

Šveicarijoje įkurtas fondas šiuos tris dalykus įtraukė į sąrašą 10 dalykų, kurių panaudojimas komerciniais tikslais kelia grėsmę nykstančioms gyvūnų ir augalų rūšims.

Anot fondo, Kalėdų dvasios įkvėpti žmonės taip pat neturėtų pirkti tigrų, kaip naminių gyvūnų, bei iš jų pagamintų produktų.

"Visa tarptautinė prekyba tigrų produktais - nesvarbu, ar panaudojimui Azijos medicinoje, ar suvenyrams bei sėkmę nešantiems amuletams gaminti - nelegali", - pareiškime pabrėžė WWF.

Fondas įspėjo, kad gaminių iš dramblio kaulo taip pat nereikėtų pirkti, nes tai kelia grėsmę dramblių išlikimui.

Kaspijos jūroje gyvenantiems eršketams (didžiojo eršketo ikrų šaltiniui) dėl nelegalaus grobstymo gresia išnykimas. Jų, anot WWF, derėtų pirkti tik stiklainiuose su JT kovos su prekyba nykstančiomis rūšimis agentūros CITES sertifikatais.

Iš Tibeto antilopių kailio audžiamų prabangių gobtuvų taip pat nedera įsigyti. "Norint gauti vilnos, antilopę reikia nušauti", - įspėjo WWF.

Anot fondo, Tarptautinėje prekyboje draudžiama parduoti ir daug kaktusų rūšių. WWF pirkėjams taip pat pataria vengti pirkti prietaisus, tokius kaip televizoriai ar garso įranga, kurie, įjungus jų vadinamąjį parengties režimą, sunaudoja daug elektros energijos. Toks energijos švaistymas esą dar viena grėsmė aplinkai.

ELTA