Šių metų rugsėjo 23 - spalio 2 dienomis Vilniuje, kino teatre ,,Skalvija" vyks ,,Vilniaus tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis".

Jo metu jaunųjų vilniečių bei kino profesionalų ,,teismui" bus pateikti naujausi bei geriausi Europos kinematografininkų darbai.

Festivalio organizatoriai: ko gero, didžiausias Lietuvoje neformaliojo vaikų švietimo organizatorius Lietuvos vaikų ir jaunimo centras ir respublikinė neformaliojo švietimo asociacija ,,Jaunimo akademija".

Tarptautinis filmų vaikams ir jaunimui festivalis organizuojamas jau trečiąjį kartą. Anot festivalio direktorės, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro renginių ir projektų specialistės Linos Užkuraitytės, šio festivalio patirtis rodo, kad vaikai išsiilgę jiems skirto kino. Įprastai žiūrovų salėse nebūna tuščių vietų.

Šį kartą bus parodyta 18 filmų iš Estijos, Danijos, Norvegijos, Olandijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos, bei Vokietijos. Tai filmai, pelnę ne vieną apdovanojimą tarptautiniuose vaikų ir jaunimo filmų festivaliuose.

Šiais metais renginį sudaro trys specialios programos. Viena iš jų - konkursinė programa, kurią vertins dvi skirtingo amžiaus vaikų bei viena suaugusių žiuri.

Jau antrus metus iš eilės žiuri nariais pakviesti ne tik vaikai, bet ir kino srities profesionalai. Taip ne tik vaikai išsakys savo nuomonę apie jiems kuriamą kiną, bet bus skatinamas ir abipusis suaugusiųjų bei vaikų dialogas. Kitos dvi programos – tai filmai jaunimui bei Goethe’s instituto specialiai festivaliui sudaryta geriausių vokiškų filmų vaikams programa.

Festivalio dienomis veiks "Jaunųjų kino kritikų klubas". Vaikai žiūrės filmus, diskutuos bei dalinsis festivalio metu patirtais įspūdžiais. Jaunųjų kino kritikų straipsniai bus publikuojami interneto svetainėje www.kidsfestival.lt

Festivalio metu taip pat vyks kino kūrybinė stovykla, kuriai vadovaus kino pedagogė Lina Linde iš Malmės, Švedijos. Stovykloje moksleiviai drauge su vadove kurs 3 minučių filmukus, kuriuos bus galima pamatyti rugsėjo 24 d. 12 val. kino centre "Skalvija". Pedagogai bei neformalaus ugdymo specialistai turės galimybę susitikti su Lina Linde ir aptarti darbo su vaikais metodikas, pasidalinti savo patirtimi.

Festivalio organizatoriai bendradarbiauja su vaikų pagalbos linija, kuri vykdo kampaniją "Nustok tyčiotis". Šia tema bus parodytas filmas "Žydroji paukštė" (2004, Nyderlandai). Filmas labai aktualia ir jautria tema, kuri tik pastaruoju metu pradedama pripažinti ir gvildenti Lietuvos visuomenėje.

Anot festivalio direktorės Linos Užkuraitytės, tikimasi, kad trečiasis festivalis įtvirtins vaikų ir jaunimo filmų tradiciją Lietuvoje, atkreips suaugusiųjų dėmesį į edukacines filmų galimybes ir skatins naujas kino edukacijos formas, o filmų peržiūros taps ne tik maloniu laisvalaikio praleidimu, bet ir vertinga patirtimi.


Šaltinis: Lietuvos vaikų ir jaunimo centras