Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo informaciją, kad penki vilniečiai užsikrėtė dizenterija nuo Architektų gatvėje pirkto pieno.

Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai kartu su sostinės 7 policijos komisariato pareigūnais savaitgalį atliko pieno produktų, kuriais prekiaujama Lazdijų ir Viršuliškių kiemuose, prekeivių patikrinimą.

Tą dieną Lazdynų mikrorajone prekiautojų pieno produktais inspektoriai nerado, tačiau automobilis su 6 bidonais pastebėtas prie parduotuvės "Minima" Viršuliškėse", - sakė Vilniaus miesto VMVT viršininko pavaduotojas Saulius Surginevičius.

Anot jo, nebuvo užfiksuotas prekybos pieno produktais faktas, bet šį asmenį kartą jau buvo sulaikiusi policija. Nuvykus į policijos nuovadą buvo išsiaiškinta, kad prekeivis pienu gyvena Žemųjų Rusokų kaime, Vilniaus rajone.

Prieš dvi savaites Vilniaus miesto VMVT atliko tikslininį pieno produktų prekeivių patikrinimą - buvo siekiama išsiaiškinti, ar pienas, parduodamas Vilniaus mikrorajonų kiemuose, yra saugus ir atitinka kokybės reikalavimus.

Laboratoriniam ištyrimui buvo atrinkti keturi žalio pieno mėginiai, iš surastų keturių nelegalių prekybos vietų Justiniškių, Šeškinės ir Fabijoniškių mikrorajonuose.

Viename mėginyje somatinių ląstelių, kurios atsiranda esant uždegimui, skaičius leistiną normą viršijo 4 kartus, o kitame - 1,5 karto. Taip pat 4 kartus viršytas bendras bakterinis užterštumas - tai rodo švaros stygių.

Atlikti tyrimai tąkart parodė, kad pienas nebuvo tinkamas žmonių maistui. Dizenterijos protrūkis tik patvirtina anksčiau VMVT skelbtą išvadą.

ELTA