Motinos dienos išvakarėse socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė nuoširdžiai sveikina visas Lietuvos mamas šios gražios šventės proga ir pabrėžia, kad parama šeimai yra viena svarbiausių socialinės politikos krypčių.

"Mielos mamos, noriu padėkoti Jums - jau užauginusioms, auginančioms ar dar ketinančioms auginti vaikus, - kad gyvenate meile ir rūpesčiu vaikams, juk šeima yra didžiausia visų mūsų vertybė. Džiaugiuosi, kad paramą šeimoms, auginančioms vaikus, šiemet nuo sausio jau padidinome ir dar ketiname didinti liepos ir rugsėjo mėnesiais. Esu tikra, kad ši parama augs ir ateityje", - sako Vilija Blinkevičiūtė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva nuo šių metų sausio 1 d. motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpa iki vaikui sueis vieneri metai padidėjo nuo 70 procentų iki 85 procentų kompensuojamo darbo užmokesčio, o nuo šių metų liepos 1 dienos motinystės (tėvystės) pašalpa iki vaikui sukaks 6 mėnesiai padidės iki 100 procentų kompensuojamo uždarbio dydžio.

Taip pat numatoma, kad nuo šių metų rugsėjo 1 d. "vaiko pinigai" bus mokami iki vaikui sueis 12 metų (šiuo metu yra iki 9 m.).

Padidėjus minimaliam gyvenimo lygiui (MGL) iki 130 Lt, nuo šių metų sausio 1 d. padidėjo ir kai kurios išmokos: vienkartinė išmoka (8 MGL – 1040 Lt) už gimusį ar įvaikintą vaiką, vienkartinė išmoka nedirbančiai nėščiai moteriai (2 MGL - 260 Lt), mokama likus 70 kalendorinių dienų iki numatomos gimdymo datos, taip pat išmokos šeimoms: auginančioms vieną arba du vaikus, iki vaikui sukaks 3 metai mokama 97,5 Lt, o vaikui nuo 3 iki 9 metų – 52 Lt išmoka per mėnesį (anksčiau atitinkamai buvo mokama 93,75 Lt ir 50 Lt).

Dėl padidėjusio neapmokestinamojo pajamų minimumo (NPD), nuo šių metų sausio 1 d. asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 18 metų, taip pat vyresnius, jeigu jie mokosi dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, NPD siekia 475 Lt per mėnesį, be to, už ketvirtą ir kiekvieną paskesnį vaiką NPD nuo padidėjo iki 50 Lt.

Nuo 2006 m. liepos 1 d. dirbantiems tėvams padidinta kompensuojamo uždarbio maksimali riba nuo 3,5 iki 5 einamųjų metų draudžiamųjų pajamų sumos dydžio.

Šaltinis: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija