Kitais metais į abitūros egzaminus numatomą įtraukti informacinių technologijų egzaminą išbandys vienuoliktokai.
Kaip Eltai sakė Nacionalinio egzaminų centro direktorius Vidmantas Jurgaitis, po mėnesio programavimo bandomasis egzaminas vyks 250 mokyklų.

"Vienas iš bandomojo egzamino tikslų - kad mokiniai išmėgintų užduotis ir būdami dvyliktokai drąsiau jį rinktųsi ", - sakė egzaminų centro direktorius.

Eksperimente dalyvausiantys vienuoliktokai bus vertinami kaip per valstybinius egzaminus, todėl galės sužinoti, kokį balą iš 100 galimų gautų ir kiek savo rezultatu aplenktų bendraamžius.

"Gyvenančiam Zarasuose, Joniškyje ar kuriame kitame mieste tai gera proga pajusti, kokio lygio jis yra visos šalies mastu", - sakė V. Jurgaitis.

Bandomojo egzamino rezultatai suteiks daugiau aiškumo ne tik moksleiviams, bet ir mokytojams. Egzaminų centrui tai bus gera proga išmėginti kiek kitokias nei įprasta egzamino vykdymo ir vertinimo procedūras.

"Iki šiol mokiniai užduočių atsakymus įrašydavo į specialiai atspausdintus sąsiuvinius, o programavimo egzamino metu naudos naujo pavyzdžio lapus. Juose įrašyti atsakymai skenavimo įrenginiu bus nuskaityti ir pateks į duomenų bazes", - pasakojo V. Jurgaitis.

Antra naujovė, kurią išbandys vienuoliktokai, - kompiuterinės programos vertinimas.

Kol kas nė viename egzamine nebuvo užduoties kurti funkcionuojančią kompiuterinę programą. "Jų surinkimas, identifikavimas, vertinimas - nauji dalykai, kurių Egzaminų centras iki šiol taip pat nėra daręs", - sakė egzaminų centro vadovas.

Tikimasi, jog programų vertinimas didelių keblumų nesukels. Jų testavimą informatikai yra išmėginę Informacinių technologijų olimpiadose.

Nauju abitūros egzaminu suinteresuota informatikos mokytojų asociacija ir aukštosios mokyklos. Kol jo nėra, informacinių technologijų specialistus rengiantys universitetai studentus atrenka pagal matematikos, fizikos brandos egzaminų ir metinių vertinimų rezultatus.

ELTA