Valstybės kontrolės teigimu, vienam šeimos gydytojui priskiriamas gyventojų skaičius turėtų būti sumažintas, o finansavimas - padidintas.

     Tokios išvados gautos atlikus pirminės sveikatos priežiūros sistemos reformos auditą. Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė pažymėjo, kad šiame 2000-aisiais pradėtos reformos etape dar nepasiekti visi planuoti tikslai.

     Šių metų pradžioje šeimos gydytojai aptarnavo 66 proc. šalies gyventojų, tačiau gyventojai skundžiasi, jog gydytojai neskiria jiems pakankamai laiko, yra nedėmesingi, nesuteikia išsamios informacijos, teigiama Valstybės kontrolės pranešime spaudai.

     Nemažą dalį pirminės sveikatos priežiūros paslaugų vis dar teikia vidaus ligų, vaikų gydytojai, akušeriai ginekologai ir chirurgai. Todėl gyventojai negauna visų paslaugų iš šeimos gydytojo ir yra priversti kreiptis į kitų ligų specialistus.

     Auditorių nuomone, laikas (10 minučių), kurį šeimos gydytojai gali skirti vienam pacientui, nėra pakankamas. Todėl vienam šeimos gydytojui turėtų būti priskiriama mažiau gyventojų nei šiuo metu nustatyta 2 tūkst. maksimali gyventojų norma.

     Valstybės kontrolė konstatavo, kad dėl netolygaus šeimos gydytojams tenkančio krūvio yra rizika, kad ne visiems gyventojams užtikrinamas tinkamas sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas ir kokybė.

     Analizuodami pirminės sveikatos priežiūros reformos eigą auditoriai nustatė, kad ji nepakankamai finansuojama. 2001-2004 metais investicijoms buvo skirta 15,3 mln. litų, arba mažiau nei trečdalis tam tikslui planuotų lėšų. Todėl šeimos gydytojai negavo dalies reikalingos medicininės įrangos.

ELTA