Vilnius, spalio 3 d. Rytoj minint Pasaulinę gyvūnų dieną, Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija ragina žmones labiau susirūpinti savo augintinių sveikata. Įvairūs tyrimai rodo, kad labai dažnai šunų augintojai nesikreipia į veterinarijos gydytojus, nes nežino įvairių ligų simptomų ir traktuoja juos tiesiog prasta savo augintinio nuotaika ar senatve. Rezultatas - dauguma sergančių, kenčiančių skausmus gyvūnų nesulaukia specialistų pagalbos.

Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas Saulius Laurusevičius pabrėžė, kad profilaktiniai gyvūno patikrinimai pas veterinarijos gydytoją gali išgelbėti ne tik augintinio sveikatą, bet neretai ir gyvybę. Be to, gydymas, diagnozavus ligą jos pradžioje, būtų ne tik efektyvesnis, bet ir pigesnis.

"Šalies veterinarijos gydytojai neretai sulaukia gyvūnų, kuriems jau nepagydomai įsisenėjęs vėžys: dažni pieno liaukų, odos augliai; kitos sunkios patologijos: alerginės bei parazitinės odos ligos, kepenų bei inkstų uždegimai, parodontozė. Stambių veislių šunims būdinga liga - osteoartritas - statistiškai ja serga kas penktas šuo, ji ypač populiari tarp vyresnių nei penkerių metų amžiaus šunų. Laiku atvežus sergantį gyvūnėlį pas specialistą, diagnozavus ligą ir tinkamai gydant, jūsų augintiniai vėl gali būti žvalūs ir linksmi", - sakė S.Laurusevičius.

Pasak S.Laurusevičiaus, pats šeimininkas nenustatys diagnozės savo gyvūnui, dažnai net gali nepastebėti, jog augintinis serga, todėl toks svarbus yra profilaktinis sveikatos tikrinimas. Juo labiau nepateisinama, kai šunys net po trejus - ketverius metus neskiepijami. Šeimininkai rizikuoja ne tik savo augintinio, bet ir savo pačių bei savo vaikų sveikata ir net gyvybe - Lietuvoje visuomet aktuali pasiutligės problema.

Gyvūnas nepasisakys, kad jis kenčia skausmus, kad jam reikia pagalbos, todėl mylintys savo augintinius šeimininkai, pasak veterinarijos gydytojų, turėtų dažniau pagalvoti apie profilaktinį gyvūno sveikatos patikrinimą. Pasaulinė gyvūnų diena - dar viena proga apie tai prisiminti.

Šaltinis: BNS pranešimai spaudai