Vatikanas antradienį per beveik 70 metų paskelbė pirmą pataisytą vadovą apie santuokos anuliavimą, tačiau aukštas Bažnyčios atstovas nesiėmė prognozuoti, ar labai šis dokumentas paveiks santuokos anuliavimo skaičius pasaulyje.

Net 111 puslapių storio vadove "Dignitas Connubii" ("Santuokos orumas") išdėstyti Romos katalikų bažnyčios įstatymai, kuriais turi vadovautis vyskupijų teismai spręsdami santuokos anuliavimo bylas.

Katalikų įstatymai draudžia skyrybas, bet leidžia tikintiesiems vesti antrą kartą bažnyčioje, jei jų santuoka anuliuojama - paskelbiama, kad ankstesnė sąjunga yra negaliojanti (niekinė). Pasaulyje kasmet tokių anuliavimų būna daugiau kaip 50 tūkstančių, iš jų net du trečdaliai - Jungtinėse Valstijose.

Daugelis Bažnyčios vadovų mano, jog toks skaičius esąs per didelis. Kalbama, kad kartais toks sprendimas gaunamas už pinigus.

"Naujuoju kodeksu siekiama padėti teismams nuspręsti teisingai", - aiškino žurnalistams ispanų kardinolas Chulianas Heransas (Julian Herranz), vadovaujantis Popiežiaus įstatymų leidybos tarybai. Apie galimą tokio kodekso įvedimo efektą jis sakė dar esą per anksti spėlioti, ar dėl to sumažės santuokos anuliavimų.

Pagal bažnytinę teisę santuokos anuliavimas reiškia, kad tikros santuokos ir nebuvo. Tuo ši procedūra skiriasi nuo civilinės teisės, pagal kurią santuoka nutraukiama.

Santuoka anuliuojama, kai kuri nors viena pusė arba abi neturi prielaidų santuokai - psichologiškai nesupranta, ką tai reiškia. Arba kai vienas iš partnerių yra nuslėpęs savo ankstesnes vedybas, nevaisingumą, impotenciją.

Nemažai išsituokusių civiliniu būdu katalikų prašo, kad ankstesnioji santuoka būtų anuliuota, nes jie nori likti Bažnyčios bendruomenėje.

Jei tokia teisė nesuteikiama, jie dažnai visai nutolsta nuo Bažnyčios. Nes išsiskyrę žmonės praranda Komunijos teisę. Pagal naująjį kodeksą gal pavyks išsaugoti daugiau tokių bendruomenės narių.

Vien JAV yra apie 8 milijonai išsiskyrusių ir vėl vedusių katalikų. Apie jų dvasinės būklės išsaugojimą Bažnyčioje jau seniai nerimsta debatai.

ELTA