Įvairioms frakcijoms atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo valstybės lėšomis drausti nuo nelaimingų atsitikimų bendrojo lavinimo mokyklų mokinius mokymosi mokykloje metu.

Tokį Švietimo įstatymo 23 straipsnio papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai Valerijus Simulikas, Edvardas Žakaris, Dalia Teišerskytė ir Vydas Gedvilas.

Įstatymo projekte siūloma, kad nuo 2006 m. rugsėjo 1 d. valstybės lėšomis būtų draudžiami visi bendrojo lavinimo mokyklų mokiniai tam metui, kai jie mokosi švietimo įstaigoje. Visą draudimo mechanizmą konkrečiai nustatytų Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

Priėmus teikiamą pataisą, be išimties būtų apdrausti visi bendrojo lavinimo mokyklų mokiniai ir nelaimės atveju nukentėjusiems mokiniams būtų išmokamos kompensacijos.

Atsižvelgiant į dabar besidraudžiančių mokyklų patirtį, parlamentarų duomenimis, įstatymui įgyvendinti 2006 metais nuo rugsėjo 1 d. iš valstybės biudžeto reikės apie 1,5 mln. litų.

Parengti tokią įstatymo pataisą Seimo narius paskatino paskutiniu metu pasitaikantys atvejai, kai pamokų metu nukentėjus mokiniui teismai pripažįsta kaltais mokytojus ar mokyklas ir jiems priteisiama išmokėti didžiules kompensacijas nukentėjusiesiems, kurių kaltieji niekada nebus pajėgūs išmokėti.

Šiuo metu mokiniai yra draudžiami tik kai kurių mokyklų ir tėvų bendruomenių iniciatyva ir dažniausiai tose mokyklose, kurios yra socialiai ir ekonomiškai dinamiškesniuose mikrorajonuose.

ELTA