Valstybės biudžetas sudaromas lyties principu moterų nenaudai, o politinės partijos Lietuvoje - "vyriškos", diskriminuojančios moteris, teigia Lietuvos moterų suvažiavimo regionų koordinatorė Lilija Vasiliauskienė.

"Jeigu lytį vertinsime kaip pagrindinį biudžeto sudarymo analizės kriterijų, tai matysime, kad valstybė geriausiai finansuoja tas sritis, kuriose dirba daugiausia vyrai - pavyzdžiui, krašto apsaugą. Galbūt tai tėra atsitiktinumas, bet matome, jog taip yra. O itin svarbios sritys, kuriose dominuoja moterys - pavyzdžiui, sveikatos apsauga ir švietimas, - finansuojamos blogiausiai", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė L. Vasiliauskienė.

Jos teigimu, dabartinės biudžeto asignavimų kai kurioms sritims proporcijos yra iškreiptos ir taisytinos. "Biudžetas sudaromas lyties principu", - tvirtino moterų teisių gynėja.

Pasak L. Vasiliauskienės, moterų karjerai trukdo "stiklinės lubos", dėl kurių vyrai dažniau tampa įstaigų vadovais nei moterys.

Suvažiavimo koordinatorės nuomone, moterys diskriminuojamos sudarant rinkimams partijų kandidatų sąrašus. Anot jos, sąrašuose - per mažai moterų. Į klausimą, ar lyties kriterijus turi būti svarbiausias sudarant rinkimų sąrašus, L. Vasiliauskienė atsakė: "Manau, kad taip".

Tuo tarpu suvažiavimo organizacinio komiteto vicepirmininkės Ramunės Trakymienės požiūriu, lyties kriterijus turėtų būti ne pagrindinis, bet vienas iš pagrindinių atrenkant politinių partijų kandidatus.

Suvažiavimui skirto leidinio apie moterų padėtį redaktorė Ina Dagytė pažymėjo, kad kvotos lyties pagrindu tokiose srityse kaip mokslas apskritai būtų neigiamas reiškinys.

Į šeštadienį Vilniuje vyksiantį IV Lietuvos moterų suvažiavimą ketina susirinkti apie 2 tūkst. delegačių, labiausiai nusipelniusių moterų judėjimui regionuose. Suvažiavimo programoje - konferencija Nacionaliniame dramos teatre ir Idėjų mugė plačiajai visuomenei, kuri rengiama Gedimino prospekte. Suvažiavimo globėjai - Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas ir ponia Kristina Brazauskienė.

Renginio proga specialiai išleista knyga "Lietuvos moterų pažanga: iššūkiai ir realybė. 1990 - 2005 metai". Leidinyje pateikiami statistiniai bei kitokie duomenys apie moterų padėtį.

ELTA