Didžiosios Britanijos mokslininkai penktadienį ragino kolegas nuodugniau tirti nuo skausmo kuriamus vaistus, nes vis daugiau randama faktų, jog jie didina riziką kai kuriems žmonėms susirgti širdies liga.

"Manome, kad daugiau reikia surinkti duomenų, daugiau atlikti tyrimų, kad galima būtų oficialiai patvirtinti tokių vaistų saugumą", - pareiškė penktadienį Notingemo universiteto profesorė Džulija Hipisli-Koks (Julia Hippisley-Cox).

Daugiau kaip 9 tūkstančių ligonių stebėjimai apibendrinti žurnale "British Medical Journal", kuriame teigiama, kad nesteroidiniai uždegimą mažinantys vaistai (NSAIDs) didina širdies infarkto pavojų.

Balandį JAV maisto ir vaistų administracija sugriežtino reikalavimus minėtiems vaistams, įskaitant ir vadinamuosius COX-2 inhibitorius.

Didžiosios Britanijos širdies fondo profesorius Piteris Veisbergas (Peter Weissberg) jau tvirtina, kad ryšys tarp COX-2 inhibitorių ir didesnės infarkto rizikos yra akivaizdus.

"Gydytojai jau informuoti, kad šių vaistų širdininkams neišrašytų", - sakė jis. Tačiau dėl kitų nesteroidinių vaistų nuolatinio vartojimo, P. Veisbergo nuomone, dar nėra aiškaus atsakymo.

"Bet kuris ligonis, kuriam skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, turi būti tikras, jog jo širdžiai jie nepakenks", - pabrėžė jis.

Apžvalgoje pažymima, kad atšauktasis vaistas rofekoksibas (rofecoxib) arba "Vioxx", gaminamas JAV vaistų milžinės "Merck and Co.", taip pat diklofenakas (diclofenac) bei ibuprofenas (ibuprofen) yra susiję su širdies infarkto rizika. Tačiau taip pat pabrėžiama, jog būtina visa tai dar labiau ištirti, kad žmonės būtų užtikrinti vartojamų vaistų saugumu.

ELTA