Trečiadienį Vyriausybei pakeitus nutarimą "Dėl vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarkos aprašo patvirtinimo", Teisingumo ministerija pažymi, jog tokia tvarka leis išvengti buvusių biurokratinių kliūčių, tačiau reikalaus didesnės tėvų atsakomybės.

Naujasis Vyriausybės nutarimas "Dėl vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarkos aprašo patvirtinimo" iš esmės palengvina asmens iki 18 metų išvykimo į užsienio valstybes galimybes.


Vadovaujantis šiuo nutarimu patvirtintos tvarkos aprašo nuostatomis, išskiriami atvejai, kai į užsienį vaikas laikinai išvyksta vienas arba su vienu iš tėvų (globėjų, rūpintojų). Vaikui vykstant kartu su vienu iš tėvų (globėjų, rūpintojų, antrojo sutikimą pateikti pasienio kontrolės punkto pareigūnams nebereikės.

Tuo atveju, kai vaikas į užsienio valstybę vyks vienas, jis ar jį lydintis asmuo pasienio kontrolės punkto pareigūnams turės pateikti vieno iš tėvų rašytinį sutikimą. Pažymėtina, jog šį sutikimą turės teisę patvirtinti ne tik notarai, tačiau ir seniūnai bei konsulinių ar diplomatinių įstaigų pareigūnai.

Teisingumo ministro P. Baguškos nuomone, naujoji vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarka neabejotinai palengvins tėvų, globėjų ar rūpintojų dalią, ypač jei vaiko išvykimas į užsienį būtų skubus ar neatidėliotinas. Vis dėlto, teisingumo ministras ragina tėvus, globėjus ir rūpintojus protingai naudotis šia tvarka, siekiant užtikrinti geriausius vaiko interesus: "Sumažėjus valstybės institucijų vaidmeniui vaikui laikinai išvykstant į užsienį, atvirkščiai padidėja tėvų, globėjų ar rūpintojų atsakomybė. Manytume, jog sudėtingesnius vaiko laikino išvykimo į užsienį klausimus tėvai vis dėl to galėtų aptarti su notaru, kuris ne tik patvirtintų šį sutikimą, tačiau ir suteiktų kompetentingų patarimų. Taip pat raginsime Notarų rūmus pasidalinti patirtimi su Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija, efektyviai ir racionaliai išnaudojant naujas seniūnų funkcijas" – teigė P. Baguška.

Vyriausybės nutarimas "Dėl vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarkos aprašo patvirtinimo"įsigalios nuo 2007-06-01 d.


Šaltinis: Teisingumo ministerija