“Vaiko atskyrimas nuo tėvų gali lemti ne tik jo diskriminaciją, bet ir labai svarbaus vaiko poreikio augti su tėvais suvaržymą,” – tvirtina Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkė Zita Žvikienė. Jos nuomone, vaikas neturi būti diskriminuojamas dėl tėvų turtinės ar socialinės padėties ir apsaugoti vaiką nuo diskriminacijos bei prievartinio vaiko atskyrimo nuo tėvų prieš jų valią įpareigoja Vaiko teisių apsaugos konvencija.

Žmogaus teisių komitetas yra gavęs skundų dėl varžytinėse parduodamo nekilnojamojo turto, kuris yra vienintelis šeimos, auginančios vaikus, būstas. Pasitaiko atvejų, kai vaikas atskiriamas nuo tėvų dėl to, kad tėvai nesugeba užtikrinti tinkamų buitinių gyvenimo sąlygų.

Spalio 12 d. Žmogaus teisių komiteto posėdyje buvo svarstomas klausimas dėl vaiko teisių užtikrinimo, nukreipiant ir vykdant šeimos turto išieškojimą. Posėdyje dalyvavo Teisingumo ministerijos, Antstolių rūmų, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybos atstovai. “Komitetas sieks, kad vaiko interesų prioritetai būtų užtikrinti ir dės pastangas, kad būtų atlikta situacijos analizė, taip pat ir teisės aktų priežiūra bei įvertinimas. Lietuvos Respublikos teisės aktų tobulinimui ir vaikų teisių apsaugos užtikrinimui bus organizuojamos diskusijos ir klausymai vaiko teisių apsaugos klausimais,” – apie numatomus darbus kalbėjo ŽTK pirmininkė Z.Žvikienė.

Šaltinis: LR Seimas