{mosimage}Sero Wiljamo Stiuarto, atlikusio mobiliųjų telefonų poveikio vaikų sveikatai tyrimą, nuomone, tėveliai turėtų įtikinti savo atžalas, kad šie naudotųsi mobiliaisiais tik kraštutiniais atvejais. Vaikams iki 8 metų visai nerekomenduojama naudotis mobiliaisiais telefonais. Keletas mobiliųjų telefonų modelių, kurie buvo skirti patiems mažiausiems vartotojams (4-8 metų) ypatingiems atvejams, laikantis sero W.Stiuarto rekomendacijų, buvo visai išimti iš prekybos.


Nacionalinė Didžiosios Britanijos radiacinės apsaugos komisija dar prieš 5 metų įspėjo dėl to, kad vaikams derėtų naudotis mobiliaisiais tik ekstra atvejais, bet šis patarimas iki šiol nebuvo išgirstas. Komisijos Prezidentas seras W.Stiuartas teigia, kad  jei įmanoma, vaikas neturėtų nešiotis įjungto mobilaus aparato. Mokykloje jo vaikui vargu ar prireiks, o už mokyklos ribų, vaikas turėtų atiduoti jį tėveliams, suaugusiems ar vyresniems draugams, lydintiems jį gatvėje.

Statistikos duomenimis, dabar kas ketvirtas britas (4-10 metų amžiaus) turi savo mobilųjį; JAV bei Europos šalyse apie 25 proc. vaikų (7-10 m.) naudojasi mobiliaisiais. 2001 metais šis skaičius buvo mažesnis dvigubai.  Seras W.Stiuartas mano, kad pastaruoju metu stipriai suabejota mobiliųjų telefonų saugumu sveikatai, o vaikai yra labiausiai pažeidžiami. Neseniai atlikti švedų mokslininkų tyrimai  rodo, kad naudojimąsis mobiliuoju 10 metų laikotarpyje net 4 kartus  padidina smegenų auglio riziką. Danų atlikti tyrimai skelbia, kad mobilieji gali pakenkti DNR.  

Britų gydytojai pasiūlė visai uždrausti vaikams naudotis mobiliaisiais telefonais, arba bent apriboti naudojimąsi jais vaikams iki 8 metų amžiaus. Jų nuomone, jei nėra tikslių vienareikšmių duomenų apie mobiliųjų daromą žalą sveikatai, tai dar nereiškia, kad reikia atsisakyti  paprasčiausios profilaktikos, kad apsaugotume labiausiais pažeidžiamus mažųjų organizmus. 

Be to, specialistai rekomenduoja įvesti griežtus apribojimus mobiliojo ryšio retransliatorių  vietai, uždrausti jų statybas šalia mokyklų bei vaikų darželių.
Primename, kad mobiliųjų telefonų saugumo sveikatai klausimas ne vienus metus aktyviai sprendžiamas mokslininkų. Mokslinėje literatūroje yra ataskaitų apie keletą dešimčių šios problemos tyrimų. Tačiau gaunami rezultatai kol kas labai prieštaringi. Kai kuriais duomenimis - mobilieji visiškai nekenksmingi, kitais atvejais - jie sukelia pačius įvairiausius susirgimus: nuo smegenų vėžio ir impotencijos iki greitesnio senėjimo. 

Šaltiniai: rusmg.ru