Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Seimo narys Valdemaras Tomaševskis, parengęs Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą, siūlo saugoti žmogaus gyvybę nuo moters apvaisinimo. Kaltus dėl pradėto vaiko mirties politikas siūlo bausti laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pasak V. Tomaševskio, Seimo posėdžių sekretoriate įregistravusio tokius projektus, šiuo metu Lietuvoje nėra įstatymo, saugančio gyvybę prenatalinėje fazėje.

"Šiuo metu nėra aiškių teisės į gyvybę prenatalinėje fazėje garantijų ir vienareikšmiško šio klausimo sureguliavimo. Beje, dėl aiškaus apibrėžimo, kad žmogaus gyvybė prasideda prenatalinėje fazėje, stokos, susiklostė tokia padėtis, kai nėštumo, ypač iki 12 savaitės, nutraukimas neturi jokių teisinių ir moralinių pasekmių", - pažymi LLRA lyderis. Jo nuomone, tai vienas iš veiksnių, lemiančių žemą visuomenės moralinį lygį ir kritišką demografinę situaciją.

Įstatymo projekte numatytos nėštumo nutraukimo leistinos sąlygos ir baudžiamoji atsakomybė už įstatymo nuostatų nesilaikymą.

Pagal parengtą įstatymo projektą, nutraukti nėštumą gali tik gydytojas tais atvejais, kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, prenataliniai tyrimai arba kitos medicinos prielaidos rodo didelę tikimybę, jog vaisius bus sunkiai ir nepagydomai pažeistas arba sirgs nepagydoma, jo gyvybei gresiančia liga.

Nėštumą siūloma leisti nutraukti ir tuo atveju, kai yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl baudžiamųjų veiksmų.

V. Tomaševskis taip pat siūlo į Baudžiamąjį kodeksą įtraukti nuostatą "Pradėto vaiko nužudymo nusikaltimas". Projekte siūloma asmenį, kaltą dėl pradėto vaiko mirties, bausti laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Anot V. Tomaševskio, jo siūlomas įstatymas jau seniai priimtas kai kuriose ES šalyse, pavyzdžiui, Airijoje, Lenkijoje. "Įgyvendinant įstatymą, Airijoje ir Lenkijoje nebuvo kažkokių nenumatytų sunkumų, išskyrus liberaliųjų pažiūrų visuomenės dalies pasipriešinimo", - pažymi jis.

Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektas, anot politiko, atspindi Katalikų bažnyčios, popiežiaus Jono Pauliaus II mokymus, taip pat mūsų šalies piliečių lūkesčius.

ELTA