Nėščiosioms  echoskopija jau yra įprastas tyrimas, ir sakoma, kad jis yra visiškai saugus. Naujausias mokslininkų tyrimas parodė, kad tyrimas ultragarsu gali sutrukdyti vaisiaus galvos smegenų ląstelių vystymuisi.

Daugumai nėščiųjų pirmasis tyrimas ultragarsu atliekamas 10-ą nėštumo savaitę arba šiek tiek anksčiau. Nors vaisius dar visiškai mažytis, tačiau jo širdutė jau plaka. Echoskopas – lyg langas į motinos įsčias.

Ultragarso tyrimo dėka turime galimybę stebėti, kaip jis vis sparčiau vystosi kiekviename nėštumo etape, kokia jo lytis, koks ūgis, galvytės apimtis, kiek turi pirštukų, ar pakanka vaisiaus vandenų ir t.t. Jis dar ankstyvojoje nėštumo stadijoje leidžia medikui pastebėti įvairias anomalijas ir ydas. Iki šiol manyta, jog toks tyrimas yra praktiškai nerizikingas.

Vis dėlto, Jeilio universiteto (JAV) mokslininkų tyrimo duomenimis, ultragarso bangos gali neigiamai paveikti naujagimio nervines ląsteles. Garsaus neurobiologo P.Rakič vadovaujama mokslininkų grupė atliko bandymus su gyvūnais prieš pat jų gimimą. Po nuodugnių tyrimų ultragarsu nepastebėta, kad gyvūnų naujagimių smegenyse būtų žymių nukrypimų, ir jų dydis atitiko standartus. Tačiau visų tirtų ultragarsu gyvūnų naujagimių neuronai (E16) nenukeliavo į atitinkamas galvos smegenų žievės sritis, kur turėjo atsidurti. „Pasiklydusių“ neuronų skaičius augo proporcingai patirto ultragarso tyrimo krūviui.

Šaltinis: medlinks.ru