Rūkymas 2000 metais visame pasaulyje pareikalavo beveik 5 mln. žmonių gyvybių. Dėl rūkymo išankstinė mirtis vyrams grėsė tris kartus dažniau nei moterims. Tai parodė trečiadienį žurnale "Tobacco Control" skelbiamas tyrimas.

Studijos autoriai nustatė, kad daugiausia mirčių lėmė rūkymo sukeltos širdies ir kraujagyslių ligos. Jos nusinešė per 1 mln. žmonių gyvybių išsivysčiusiose šalyse ir 670 tūkst. - besivystančiose.

Antroje vietoje "žudikių" sąraše pramoninėse valstybėse buvo plaučių vėžys, o besivystančiose valstybėse - chroniškos kvėpavimo takų ligos, tokios kaip bronchitas.

Anot Harvardo ir Kvynslendo universiteto tyrėjų, daugiau nei pusė mirusiųjų - 30-69 metų rūkaliai. Studiją atlikusių ekspertų komanda naudojosi statistinėmis analizėmis bei tyrė duomenis apie gyventojus ir mirtingumą 14-oje pasaulio regionų.

Pasak tyrėjų, nuo 1975-ųjų vieną iš 10 mirčių tarp suaugusiųjų ir beveik vieną iš penkių mirčių tarp vyrų lėmė tai, jog visame pasaulyje padaugėjo rūkalių.

Mirusiųjų nuo rūkymo buvo po lygiai tiek turtingose, tiek skurstančiose valstybėse. Šiaurės Amerikoje mirčių nuo rūkymo buvo daugiausia išsivysčiusiame pasaulyje - beveik 25 proc. mirusių suaugusiųjų gyvybių neteko dėl rūkymo.

ELTA