Dvi savaites trukusį Kalėdų laikotarpį sausio 6-ąją užbaigs Trijų karalių šventė, primenanti trijų išminčių apsilankymą Betliejuje.

Evangelijoje yra minimi trys išminčiai - Kasparas, Melchioras ir Baltazaras, atėję iš Rytų šalies aplankyti gimusio Kristaus. Pakeliui jie buvę sustoję pas Erodą pasiteirauti kelio pas ką tik gimusį mesiją. Klastingasis Erodas juos paprašęs pranešti apie kūdikėlį Jėzų, tačiau sapne perspėti išminčiai grįžę kitu keliu.

Kristaus Apsireiškimo žmonėms paslaptį - Epifaniją - bažnyčia pradėjo minėti dar IV amžiuje. Išminčiai atvyko pagarbinti Karaliaus, nes matė užtekant jo žvaigždę, ir atnešė taurių dovanų: aukso, kuris teikiamas karaliams, smilkalų, kurie kaip malda kyla į dangų, ir miros, kuri simbolizuoja amžiną gyvenimą, nes ja balzamuoti kūnai ilgai išlieka.

Lietuvoje populiarus paprotys per Tris karalius bažnyčiose šventinta kreida užrašyti ant durų jų vardų pirmąsias raides. Šis paprotys minimas seniausiame lietuviškų pamokslų rinkinyje jau XVI amžiuje.

Sausio 6-ąją Trijų karalių šventės renginiai tradiciškai vyks Vilniaus senamiestyje. Pavakare nuo Aušros vartų senamiesčio gatvėmis pajudės Trijų karalių eisena. Angelo ir gyvulėlių lydimi Trys karaliai sveikins sutiktus miestelėnus ir linkės jiems gerų metų. Vėliau Katedros aikštėje, prie didžiosios prakartėlės, Vilniaus senamiesčio teatro aktoriai rodys tradicinį vaidinimą "Betliejus".

Per Tris karalius įprasta nupuošti Kalėdų eglutes. Kaip ir kasmet, linksmai ir pagarbiai išlydėti Kalėdų eglutes kviečia Vilniaus mokytojų namai, rengiantys atsisveikinimo su eglutėmis šventę "Lik sveika, Kalėdų eglute". Suneštos eglutės bus sukrautos į sunkvežimį ir išvežtos į mišką.
ELTA