Jau trečią kartą į rudenišką Vilnių atkeliauja spalvingas Tarptautinis animacinių filmų festivalis "Tindirindis", vėl kviesiantis pamatyti geriausius pastarųjų metų pasaulio animacijos darbus.

Spalio 24-30 dienomis sostinės kino centre "Coca Cola Plaza" bus pristatoma apie 300 filmų iš įvairių pasaulio šalių: Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Kinijos, Lenkijos, Argentinos, Norvegijos, Irano, Danijos, Rusijos, Portugalijos, Didžiosios Britanijos ir kitų, suskirstytų į 27 konkursines ir nekonkursines programas.

Pasak festivalio generalinio direktoriaus Valento Aškinio, "Tindirindis" suteikia galimybę pamatyti, ką kuria menininkai skirtingose pasaulio šalyse, kokia idėjų gausa ir platus meninis spektras animacijos pasaulyje.

Festivalio vertinimo komisijoje šįmet dirbs vienas garsiausių lenkų animacinių filmų kūrėjų Piotras Dumala, Estijos režisierius Pritas Piarnas (Priit Piarn), vienas iš įdomiausių Rusijos animacinių filmų režisierius Aleksandras Tatarskis ir "Lietuvos kino" komercijos direktorė Aušra Duobienė.

Vienas iš garbių festivalio svečių - garsus Lenkijos režisierius, scenaristas, dailininkas, Varšuvos menų akademijos dėstytojas P. Dumala pristatys savo filmų retrospektyvą, dalyvaus praktiniuose užsiėmimuose su jaunimu ir skaitys paskaitas. Estijos režisierius ir Turku meno akademijos dėstytojas P. Piarnas atvyksta su savo naujausiu ilgo metražo filmu "Frankas ir Wendy", dalyvaus animacijos meistriškumo kursuose. Garsus Rusijos animacinių filmų režisierius A. Tatarskis žiūrovams suteiks galimybę pamatyti kolekciją savo prodiusuotų geriausių studijos "Pilot" filmų.

Šių metų festivalyje pristatoma gausi lietuviškų animacinių filmų premjerų programa: Jūratės Leikaitės filmas "Užgavėnės", Iljos Bereznicko "Tik nereikia mūsų gąsdinti", Vitalijaus Suchockio "Vitaliana", Henriko Vaigausko "Gyvenimas yra labai, labai, labai...", Daivos Minkevičiūtės ir Sandros Januševičiūtės "Open Cut" ir "Outage", Artūro Bukausko "Erotomoto" ir kt.

Didžioji dalis festivalyje rodomų užsienio filmų yra laimėję daugybę prizų ir apdovanojimų įvairiose pasaulio šalyse. Žiūrovams siūlomi šeši ilgo metražo filmai, kurie buvo pristatyti "Annecy 2005" festivalyje Prancūzijoje: estų režisierių Prito Piarno, Ulo Pikovo (Pikkov) ir Kasparo Jancio filmas "Frankas ir Wendy", Rusijos režisieriaus Konstantino Bronzito filmas "Legenda apie Aliošą Popovičių", Švedijos režisierių Uzi ir Lotos Gefenbladų (Lotta Geffenblad) filmas "Tarp spyglių"("Among the Thorns"), vengrų režisieriaus Arono Gaudiero filmas "Rajonas!" ("The District!"), pelnęs "Aneccy 2005" geriausio ilgo metražo filmo titulą.

Festivalio retrospektyvų programoje bus pristatomi P. Dumalos, A. Tatarskio filmai, lietuvių režisierių Iljos Bereznicko ir Henriko Vaigausko kūryba.

Šių metų festivalio naujovė - konkursinė televizijos serialų vaikams programa. Bus rodomos šešių serialų pilotinės serijos, iš jų labiausiai mėgstamos mažųjų žiūrovų - "Angelina Balerina" ir "Bobas statybininkas" iš Didžiosios Britanijos.

Pasak V. Aškinio, festivalio "Tindirindis" apimtis vis didėja, ypač daug filmų atsiųsta programai "Jaunimas jaunimui", aktyviai dalyvauja Animacijos mokyklos, J. Vienožinskio dailės mokyklos, Vilniaus statybos ir dizaino kolegijos, Vilniaus dailės akademijos studentai ir kiti Lietuvos jaunieji kūrėjai.

Prieš festivalį bus rengiami praktiniai užsiėmimai su animacijos režisieriais. Jų metu jaunimui suteikiama galimybė artimiau pabendrauti su Lietuvos ir užsienio animacinių filmų režisieriais, įsigilinti į animacinio filmo gamybos procesą.

Festivalio žiūrovai tradiciškai galės rinkti labiausiai patikusį filmą. Pagrindinius festivalio prizus iš bronzos išliejo dailininkas Artūras Šlipavičius.

ELTA