Streikuoti žadantys medikai neprivalės padėti gimdyvėms, nes, pagal galiojantį įstatymą, jie įpareigoti teikti tik būtinąją pagalbą, o medicinos paslaugos gimdant Lietuvoje nėra būtinoji pagalba, rašo "Lietuvos rytas".

"Jeigu gimdyvei ir kūdikio gyvybei gresia pavojus, būtina važiuoti į ligoninę - juk gimdymo neįmanoma sustabdyti. Manau, medikai jai suteiks pagalbą", - atsakydamas į dienraščio klausimą svarstė vienas iš medikų streiko organizatorių, Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

Jis pareiškė tikįs, kad streikuoti ketinančius medikus visuomenė supras, mat jie streikuojantys dėl "geresnės sveikatos priežiūros".

Dienraštis primena, kad gegužės 17 dieną prasidėsiančiame visuotiniame medikų streike ketina dalyvauti daugiau kaip 50 tūkst. šalies gydymo įstaigose dirbančių specialistų. Šis streikas gali užsitęsti ne vieną dieną - medikai protestuos tol, kol Vyriausybė įvykdys jų reikalavimus.

Po gegužės 17-osios pagalbos galės tikėtis tik tie ligoniai, kurių gyvybei iškils pavojus. Tai - labai bloga žinia lėtinių ligų kamuojamiems žmonėms, įspėja "Lietuvos rytas".

"Mes gerbiame įstatymus. Nuo 2004 metų gegužės šalyje įsigaliojo įsakymas dėl būtinosios medicinos pagalbos teikimo. Jei ligonio gyvybei iškils grėsmė, tarkim, sustos širdis ar kvėpavimas, prasidės traukuliai, sunkūs psichikos sutrikimai, ištiks sunki trauma, stambiųjų kaulų ir stuburo lūžiai, ilgesnis nei 30 min. vėmimas, kamuos didelis pilvo skausmas ar sunki depresija, jis nebus paliktas likimo valiai", - dienraščiui aiškino L. Labanauskas.

Pasak jo, medikai neketina užtrenkti ligoninių durų ir išvaryti pacientų. Visi, kurie iki gegužės 17 dienos pateks į ligonines, anot L. Labanausko, gaus gydymo paslaugas. Tačiau tiems pacientams, kuriems po gegužės 17 dienos numatyta operacija, bet jų gyvybei pavojus negresia, teksią "apsišarvuoti kantrybe".

"Jeigu numatytos chirurginės procedūros yra planinės ir gyvybei negresia pavojus, pacientų prašysime apsišarvuoti kantrybe. Aš tikiuosi, kad nekils panika. Apie streiką ligoniai bus informuoti ne mažiau kaip prieš dvi savaites - ant visų poliklinikų durų ir prie registratūrų kabės plakatai, bus nurodyta, kokią pagalbą pacientai gaus streiko metu", - teigė streiko organizatorius.

Prieš tai, kalbėdamas Eltai, jis sakė, jog gegužės 17 dieną planuojamas medikų streikas neprasidės tik tuo atveju, jei bus susitarta su Vyriausybe dėl medikų profesinių sąjungų reikalavimo iš karto 50 proc. padidinti algas medicinos darbuotojams.

L. Labanausko teigimu, streikas gali tęstis tol, kol bus patenkinti medikų reikalavimai - pusantro karto kelti atlyginimus.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, gydytojų ir slaugytojų algoms padidinti 50 proc. reikėtų 350 mln. litų.

ELTA