Norvegijos nacionalinės televizijos akcijoje "Pasaulis be smurto prieš moteris" surinkti 600 tūkst. kronų skirti teisiniam Lietuvos moterų švietimui.

     Paramą laimėjusio projekto "Teisinė pagalba ir informacija Lietuvos moterims" tikslas - nuo 2006 iki 2008 metų teikti nemokamą teisinę pagalbą mūsų šalies moterims, padėti patyrusioms smurtą šeimoje ir prekybos žmonėmis aukoms.

     Kaip Eltai sakė centro direktorė Jurgita Pečiūrienė, už gautas lėšas Oslo universitete bus apmokomos Mykolo Riomerio universiteto teisės studentės, kurios moteris nemokamai konsultuos šeimos, darbo, kitais teisiniais klausimais. Taip pat prieš teikiant siūlymus įstatymų pataisoms bus rengiamos visuomenės diskusijos, aktyviai dirbama su politikais.

     "Viena šiuo metu aktualiausių moterų problemų - įstatymas dėl smurtautojo įpareigojimo gyventi skyriumi nuo nukentėjusių. Šiuo metu jis praktikoje beveik netaikomas", - Eltai sakė J. Pečiūrienė.

     Pasak moterų informacijos centro direktorės, Norvegijos paramos sulaukęs projektas Lietuvoje visuomeniniais pagrindais vykdomas jau pusantrų metų. Vidutiniškai per dieną į centrą pagalbos kreipiasi 8-10 moterų.

     Pernai M. Riomerio universiteto teisės studentės, kurios priklauso 30 metų patirtį turinčiai Oslo universiteto studenčių organizacijai "Teisinė pagalba moterims", suteikė 172 nemokamas konsultacijas.

     "Apie 70 proc. visų, ieškojusių pagalbos, patyrė sunkumų dėl skyrybų. Įbaugintos, dažnai nuo smurtautojų šeimoje nukentėjusios moterys, nežinojo elementariausių dalykų: kaip parašyti pareiškimą teismui, kaip prisiteisti vaikų išlaikymą, dalinantis turtą apginti savo ir vaikų interesus", - pasakojo J. Pečiūrienė.

     Apie 30 proc. moterų nemokamu centro telefonu arba asmeniškai kreipėsi dėl kitų problemų - dalis buvo prekybos moterimis aukos, kitos konsultavosi, kaip apsiginti nuo diskriminacijos ir išnaudojimo darbe, šeimoje.

     Norvegijoje TV kampanija prieš smurtą sulaukė didelio atgarsio. Jos metu buvo pabrėžiama, kad smurtą patiria bet kur gyvenančios, įvairaus amžiaus, socialinio statuso mergaitės ir moterys.

Šaltinis: ELTA