Šventė skirta tarptautinei teatro vaikams dienai
Kovo 16-20d.

Pirmą kartą Lietuvoje vaikų teatro dienos proga bus įteikiamos nominacijos "Aštuonioms jėgoms", jungiančios teatro meno menininkus vieningai kurti vaikams.

Veidrodinės šukės nominacijos bus įteiktos: dramaturgams, režisieriams, scenografams, kompozitoriams, aktoriams, dailininkams, dalyvaujantiems kritikams, bei teatro vaikams prodiuseriui.

Projekto "Vilniaus teatras vaikams atveria pasaulį" organizatoriai norėtų atkreipti visuomenės , o ypač valdžios, dėmesį į mažųjų dalykų svarbą didžiųjų užmojų laikais. Šio renginio tikslas - kasmet rengti atvirus progresyvių teatro menininkų vaikams pristatymus, supažindinti Lietuvą su naujausiomis teatro vaikams kryptimis. Išskirtinis dėmesys bus skiriamas pristatymų individualumui, meniškumui,kad jie būtų pateikiami šiuolaikiniam vaikui suprantama kalba - nepataikaujant ir neprisitaikant, o intriguojant.

Ar žinote, kad teatras vaikams Lietuvoje yra labai jaunas palyginus su pasaulio kultūrų atsiradimu. Jis dar neturi šimto metų ! Galbūt todėl, kad ir pati vaikystės samprata atsirado gana vėlai, tik aštuonioliktojo amžiaus pabaigoje. Arba galima pasakyti kitaip - kartu su industrializacija. Tuometinis pagerėjęs materialinis lygis lėmė, kad atsirastų vietos vaikystei. Iki pat šešioliktojo amžiaus pasakos buvo sekamos visiems, bet ne vaikams. Žinoma,vėliau vaikystės svarbos suvokimą skatino knygų, spaudos žodžio atsiradimas, o taip pat skirtingų visuomenės grupių formavimasis.

Labai lėtai formavosi "vaiko" sąvoka, supratimas, kas yra vaikas. Tai matyti ir mene - Velazquezo paveiksluose vaikai yra tie patys suaugusieji, tik maži. Laikui bėgant buvo suprasta, kad vaikas nėra tas pats, kas suaugęs, kad vaikas skiriasi. Dabar jau begalė knygų prirašyta apie tai.

Vaikas, dirbantis Honkongo gatvėse, ir Jūsų vaikas - tai skirtingos vaikystės. Vienas pats save išlaiko, yra našlaitis, kitas - viskuo aprūpintas, turi abu tėvus. Bet Vilniaus benamiai vaikai galėtų būti lyginami su Honkongo benamiais. Jie nėra apsaugoti ir gyvena beveik kaip suaugę - patys turi pasirūpinti išlikimu. Vaikams tai per sunku. Taigi - vaikystės yra skirtingos, tačiau, kai sakome "vaikas", atrodo visi suprantame, ką tai reiškia. Dabar sunku net įsivaizduoti, kad buvo laikai, kai niekas nesuvokė, kas reiškia vaikas. Mažo ūgio žmogus ir tiek. O tai, kaip jūs žiūrite į vaiką, nulemia Jūsų elgesį su juo. Pavyzdžiui, Švedijoje vaikai mano, kad jie negali būti naudingi - jie tinka tik dovanoms gauti ir būti išleidžiami į mokyklą. Prieš šimtą metų kai kurie Švedijos vaikai dirbo fabrikuose, parduotuvėse, gatvėse. Jie buvo darbininkai. Šiandien visi vaikai mokosi.

XX a. Pradžioje lietuviškų vakarų organizatoriai ypač daug dėmesio skyrė vaikams. Vaikai dalyvavo teatralizuotuose vaidinimuose, neretai patys kūrė improvizuotas ar imituotas sceneles, pvz. piemenų imitacijas, vestuvines rėdas ir kt. Svarbią Vaikų Teatro dalį sudarė vaikų teatro vaidinimai. Eglučių, iškilmingų minėjimų su vaidinimėliais, deklamacijomis, vokalinės bei instrumentinės muzikos numeriai buvo rengiami Paterburge, Rygoje, Panevežyje, Šiauliuose, Vilniuje. "Rūtos" d - ja surengė nemažą vakarų vaikams ir jaunimui.

Po 1906 m. pramogas imta rengti sistemingai, paplito mokykliniai spektakliai, parašyta pjesių ir vaizdelių vaikų vaidinimams. Per I - ąjį Pasaulinį karą į Rusijos miestus evakuuoti lietuvių moksleiviai rengė vaidinimus, koncertus, būrė orkestrus, chorus, teatrines grupes.
1922 03 22 Dramos vaidykla Kaune pastatė ch. Bevaventės pjesę "Gerasis Arsulis", "Žydrasis Princas", vėliau spektaklius vaikams pastatė Klaipėdos, Šiaulių valstybiniai teatrai.

1927 - 30 m. Kaune veikė N. Butkienės įsteigtas ir vadovaujamas Vaikų Teatras. Jame vaidino valstybės teatro aktoriai. Teatras statė N. Butkienės pastatytas pjeses.

1930 - 32 m. Kaune veikė vaikų teatro draugija. Iniciatoriais buvo rašytojai Petras Vaičiūkas, Liudas Gira, pedagogai Balys Žygelis, Juozas Geniušas, R. Pašakarnis.

1930 m. lapkričio 8 d. Kauno " Metropoliteno " kino salėje buvo suvaidinti D. Ždanovo "Saulės vaikai" ir Petro Babicko muzikinis vaidinimas "Paukščių koncertas". Vėliau buvo pastatytas Kazio Binkio "Kalėdų Senelis", surengta įvairių renginių, buvo rodomi kino filmai vaikams. Spektaklius režisavo M. Kukinas, Juozas Laucius, Julia Dvarionaitė, scenografiją kūrė Stepas Žūkas, muzikinę dalį tvarkė Klemensas Griauzdė, šokius rengė Ona Dubeckienė, Petras Baravykas. Vaidino įvairių teatrų aktoriai. Vaikų Teatro Draugijos veiklą rėmė Švietimo ministerija ir Kauno miesto valdyba.

1936 m. Kaune veikė Lėlių teatras. Stasys Usinskas sukūrė keletą marionečių ( katę, šunį, linksmą vyruką, bjaurų tipą ), pradėjo su jomis repetuoti.

1935 m. Antanas Gustaitis parašė eiliuotą pjesę " Silvestras Dūdelė ". Tais pačiais metais sukurta trupė. Premjera įvyko 1936 m. gegužės 6 d., kino teatro " Metropolitan " salėje. Spektaklį režisavo Henrikas Kačinskas, muziką sukūrė Viktoras Kuprevičius. Su 22 marionetėmis vaidino aktoriai : Jonas Kalvaitis, Ona Mazeikytė, Monika Mironaitė, Napoleonas Nakas, Petras Zulonas. Marionetės buvo 1.5 m. aukščio, labai judrios, išraiškingos, įkūnijo sugroteskintus veikėjų charakterio bruožus.

1936 m. Vasarą Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje ir kitose vietose suvaidinti 56 spektakliai, o veikti teatras nustojo dėl lėšų stokos .
1937 m. Paryžiaus pasaulinėje parodoje už lėles Ušinskas buvo apdovanotas aukso ir sidabro medaliais.

1940 m. Kaune vyriausybė įkūrė Vaikų teatrą ir pavadino Kauno Jaunojo žiūrovo teatru. Teatras veikė nuo 1940 - 59 m., 1949- 52 m. Čia veikė lėlių teatro trupė ( vad. M. Krinickaitė ).

(Jaunimo teatras iki 1995 m.) Tris dešimtis trukusios kūrybinės veiklos Jaunimo teatro įkūrėjos, režisierės Aurelijos Ragauskaitės nuopelnas, kad čia gimė vaikų teatro dramaturgė Violeta Palčinskaitė ( " Riku Taku " 1966 m. rež. G.Žilys, " Aš vejuosi vasarą " 1966 m. rež. A.Ragauskaitė, " Geležinės princesės diena " 1970 m., rež. V.Cibas, " Andrius " 1977 m., rež. Padegimas, A.Lingren " Pepė Ilgakojinė " 1970 m., rež. Cibiras ). Vaikai rašė nuoširdžius savo meilės ir simpatijų laiškelius. K.Kubilinsko " Bebenčiukui " ( D. Tamulevičius ) improvizacijos niekas negali pamiršti. Šis spektaklis užaugino savo naują teatro žiūrovų kartą.

Anot Kauno Lėlių teatro įkūrėjo, rež. Stasio Ratkevičiaus -suaugusiųjų žmonių teatras amžinai skolingas vaikams - nulėmė teatro pasišventimą vaikams. " Neišleiskite teatro iš rankų ir vaikai eis paskui Jus " rež. Stasys Ratkevičius. Vaikai eis, bet štai valdininkai nelabai "eina". Man atrodo, kad dirbant šioje srityje, kaip ir dirbant mokykloje, reikia turėti pašaukimą. Čia turėtų dirbti šviesiausios, gražiausios asmenybės.
Lietuvoje buvo ir yra nemažai solidžių teatro vaikams kūrėjų, kurių patirtimi gali remtis ir pradedantieji. Jaunimo teatro įkūrėja Aurelija Ragauskaitė mano - "Man atrodo, kad aš sąžiningai stačiau tuos spektaklius vaikams. Galbūt čia yra ir profesinės prigimties dalykai, psichologinis skirtumas - ar statyti " Hamletą", ar spektaklį vaikams".
Pasak įžymios režisierės, vienos iš Jaunimo teatro steigėjų Dalia Tamulevičiūtė - " Daug metų dirbdama teatre supratau, kad patys dėkingiausi žiūrovai yra vaikai. Vaidinti jiems didelė - atsakomybė, nes jie yra patiklūs, betarpiški. Nepamenu kas pasakė, kad " vaikams reikia vaidinti taip, kaip suaugusiems, tik truputėlį geriau ". Pirmiausia, teatre reikia pradėti žaisti ir atpalaiduoti vaikus, kad jie žaistų. Bežaidžiant galima visko išmokti. Pažiūrėkite į gatvėje žaidžiančius vaikus : koks yra jų tikėjimas, kaip jie bendrauja, kaip iš menkniekio sukuria kažką.... Teatras prasideda nuo žaidimo , todėl mes ir statėme kažkada " Bebenčiuką" kuris užaugino visą kartą. Su vaikais galima ir reikia kalbėtis teatre įvairiomis temomis, tik kitomis priemonėmis nei su suaugusiais. Anot režisierės, jeigu Lietuvoje nebus spektaklių vaikams, tai kils pavojus suaugusiųjų teatrui. Juk stipriausi įspūdžiai užsifiksuoja vaikystėje. Į teatrą atėjęs vaikas turėtų pasijusti kaip namuose - normaliai bendrauti su aktoriais, pabūti scenoje, pamatyti dekoracijas. Vaikas turi turėti savo teatro namus, kur jis jaustųsi šeimininkas. Lietuvoje labai reikia teatro vaikams, bet ar jis bus ? " .
Vitalijus Mazūras - " Man keista, didieji Lietuvos teatralai nesiima statyti spektaklių vaikams. Taip lyg ir nustumdami tą meno sritį į žemesnę pakopą, o ta pakopa turėtų būti labai aukšta. Penkiasdešimt metų į vaikus buvo žiūrima kaip į nepilnaverčius žmones. Savo teatre aš stengiausi kaip įmanoma daryti kitaip. Norėjau šnekėti su jais kaip su suaugusiais, spręsti žmogiškas problemas, o ne vabališkas ar gyvuliškas. Vaikas turi teatre atrasti tai ko jis nežino. Teatras jam atskleidžia nežinomybę. Ir man pačiam - jei aš žiūrėdamas spektaklį viską suprantu, tai man atrodo banalu. Supratimas gali ateiti ir vėliau. Taip ir vaikui - jei jis viską supranta, tai teatras yra jo lygio ir niekur neveda. Reikia stengtis negadinti vaikų skonio. Vaikiškuose spektakliuose turi būti sukurtas harmoningas pasaulis, kuriame yra ir blogio, ir žiaurumo. Dabar yra pati didžiausia blogybė, kad teatrai vaikams puolė į komerciją. Labai daug dabar šioje srityje yra atsitiktinių žmonių. Manau, kad vaikų teatras - " nearti dirvonai" visiems : ir teatrams, ir mokyklai, ir bažnyčiai" .

Kun. Vidmantas Rudokas, Mikalojaus bažnyčios vikaras, Litetuvos CARITAS federacijos Vilniaus arkivyskupijos direktorius - " Man užaugusiam Lietuvos kaime, vaikystės teatras buvo kažkas nuostabaus ir sunkiai pasiekiamo. Pirmasis susitikimas su teatru paliko neišdildomą žymę mano gyvenime ir mano sieloje. Teatras tada ( kaip galbūt ir šiandien ) man buvo tikra dvasios atgaiva. Jame dirbo, kūrė idėjas žmonės, kuriems jis buvo visas gyvenimas. Tai buvo laikas, kuomet draudė ir baudė už trispalvę, bet žmonės laikė ją ir tikėjo. Šiandien teatro mes tinkamai neįvertiname. Šiandien atrodo, kad visos asmenybės kažkur dingo. Ir tai baisu. Laikmečio lindinvukais mes esame patys. Ne duok, Dieve, kad taptume pilkų paminklų sargais".
Šventėje dalyvaus ir savo spektaklius pristatys : Šiaulių lėlių teatras "Avilys" su spektakliais "Pagrandukas" , "Čarlis Šokolado šalyje" bei premjera "Bitė Maja", Klaipėdos lėlių teatras su lėliškomis improvizacijomis "Angelų pasakos" , Klaipėdos jaunimo teatras "Be durų " su spektakliu "Atsikrausto kiaulė" , svečias Šiaulių raj. Vaikų ir jaunimo teatras "Ikaras" su renginiu "Pasakų šalis - mažytė paslaptis". "Raganiukės teataras" su jau daugelio vaikų pamėgtu spektakliu "Pinokis.

Projekto "Teatras vaikams atveria pasaulį" nominacijų steigėjas yra Vaikų Teatro Informacijos centras.


Renginio pristatomi šie teatrai:

16 d. (ketv.) 10 val. "Pagrandukas" Šiaulių lėlių teatras "Avilys", trukmė - 45 min., 5-11 metų vaikams
16 d. (ketv.) 13 val. "Čarlis šokolado šalyje" Šiaulių lėlių teatras "Avilys", trukmė - 50 min., 7-12 metų vaikams

18 d. (šešt.) 12 val. "Atsikrausto kiaulė" Klaipėdos jaunimo teatras "Be durų", trukmė - 45 min., 5-11 metų vaikams
18 d. (šešt.) 15 val. "Pasakų šalis-mažytė paslaptis" Šiaulių r.Vaikų ir jaunimo teatras"Ikaras",trukmė-45 min.,5-11m. vaik.

19 d. (sekm.) 12 val. "Pinokis" Raganiukės teatras, trukmė - 120 min., 4-14 metų vaikams

Šventės uždarymas.
20 d. (pirm.) 10 val. "Angelų pasakos" Klaipėdos lėlių teatras, trukmė - 45 min., 4-10 metų vaikams
20 d. (pirm.) 11 val. "Angelų pasakos" Klaipėdos lėlių teatras, trukmė - 45 min., 4-10 metų vaikams
20 d. (pirm.) 12 val. PREMJERA "Bitė Maja" Šiaulių lėlių teatras "Avilys", trukmė - 50 min., 5-11 metų vaikams

20 d. (pirm.) 18 val. Nominacijų įteikimas.


Visi spektakliai bus rodomi "Raganiukės teatre"