Vieninteliame Baltijos šalyse Valgymo sutrikimų gydymo centre minėdami Tarptautinę dieną be dietų, sostinės moksleiviai ir studentai atidarys parodą "Kiek sveriu? Nesvarbu!".

"Diena be dietų 2005" siekiama atkreipti visuomenės, o ypač pavojingiausio amžiaus tarpsnio - paauglių dėmesį į visame pasaulyje sparčiai plintančius nervinio pobūdžio valgymo sutrikimus.

Nervinė anoreksija, bulimija ir persivalgymas kamuoja 1-5 proc. žmonių. Apie 80 proc. visų sergančiųjų - moterys ir mergaitės.

Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centro direktorės, psichiatrės-psichoterapeutės Brigitos Baks teigimu, dažniausiai ankstyvoje arba vidurinėje paauglystėje prasidedanti nervinė anoreksija yra viena dažniausių psichiatrinių diagnozių, nustatomų jaunoms moterims. Net 5-20 proc. sergančiųjų anoreksija miršta nuo išsekimo.

"Kai kurie žmonės, ypač paaugliai, klaidingai galvoja, kad liekni vyrai ir moterys yra laimingesni, labiau mylimi, kad jiems labiau sekasi. Tačiau taip nėra", - pabrėžia centro specialistai. Daugybė liesų žmonių kenčia dėl savo liesumo, o tiksliau - nemokėjimo susitaikyti su savimi, priimti savo kūną tokį, koks jis yra.

Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centro tikslas - skatinti jaunimą atsisakyti stereotipiško požiūrio, jog gražus tik liesas kūnas, informuoti apie skaudžius bandymų suliesėti padarinius bei padėti turintiems valgymo sutrikimų.

ELTA