Rugsėjo 21-oji - Tarptautinė Alzheimerio ligos diena, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad kiekvienas iš mūsų gali padėti šio susirgimo spąstuose atsidūrusiems žmonėms ir jų artimiesiems. Jos šūkis šiemet - "Mes galime pakeisti jų gyvenimus".

Tarptautinė Alzheimerio ligos diena pasaulyje yra minima nuo 1994 m. Šiai problemai skiriama vis daugiau dėmesio - rengiami seminarai, tarptautinės konferencijos. Lietuvos Alzheimerio ligos asociacija kviečia visus į akciją, kuri vyks šiandien Vilniuje, Lukiškių aikštėje nuo 11 iki 13 val.

Alzheimerio liga pavadinta dar gerokai prieš šimtmetį ją pirmą kartą nustačiusio gydytojo vardu. Alzheimerio liga yra nežinomos etiologijos pirminis degeneracinis smegenų susirgimas, pasireiškiantis vyresnio amžiaus žmonėms įvairiais neurologiniais ir neurocheminiais pakitimais. Ji dažniausiai tampa demencijos priežastimi, kai pažeidžiama dauguma aukštesnių smegenų žievės funkcijų. Liga keičia žmogaus atmintį, mąstymą, elgesį ir emocijas. Demencija nežino socialinių, ekonominių, etinių ar geografinių ribų. Kiekvienoje visuomenėje kenčiančių nuo šios ligos ratas yra platus - nuo pačių sergančiųjų ir jų šeimos narių iki atsitiktinai su šio klastingo susirgimo apraiškomis savo gyvenime susidūrusių žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, žemėje yra apie 24,3 milijonai sergančiųjų demencija. Atsižvelgiant į tai, kad kiekvienais metais yra nustatoma dar apie 4,6 milijonus naujų atvejų, galima prognozuoti, kad iki 2040 metų įvairiomis Alzheimerio ligos formomis sergančiųjų skaičius pasaulyje šoktelės iki 81 milijono.

Remiantis Lietuvos statistiniais duomenimis, šalyje sergančių Alzheimerio liga ir demencija skaičius gali siekti net 30 tūkstančių žmonių. Tačiau, pasak 2003 m. Lietuvoje įsikūrusios Alzheimerio ligos asociacijos pirmininkės Daivos Andriulienės, tik beveik vienas tūkstantis ligonių kreipiasi į medikus kvalifikuotos pagalbos.

Sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos teigimu, demencijos ligos šiuolaikinėje visuomenėje yra lydimos neigiamų mitų ir stigmų. Todėl dauguma sergančiųjų ar jų artimųjų užsisklendžia savo problemose, vengia kreiptis patarimo į specialistus bei šia liga sergančiuosius vienijančias visuomenines organizacijas. Iki šiol yra manoma, kad demencija yra neatskiriama organizmo senėjimo proceso dalis. "Tarptautinė Alzheimerio ligos diena - puiki proga ne tik pakeisti visuomenės požiūrį į šio susirgimo priežastis ir keliamas problemas, bet ir drąsiai pasakyti visiems, kad senatvė - ne liga, senas žmogus gali būti fiziškai bei dvasiškai aktyvus", - pabrėžia ministras.

Tikimybė susirgti Alzheimerio liga padidėja sulaukus 65 metų, tačiau atskirais atvejais ši liga paveikia ir vos keturiasdešimtmečio slenkstį peržengusius žmones. Pirmieji Alzheimerio ligos požymiai visai nepastebimi, panašūs į keistą elgesį, dažnai manoma, kad tai - tiesiog senatvėje atsirandančių pažintinių funkcijų blogėjimas. Vėliau žmogus pradeda nebesiorientuoti aplinkoje. Galiausiai visiškai sunyksta ligonio fizinės ir protinės funkcijos. Kartu kenčia ir šį žmogų globojantys artimieji.

Degeneracinė demencija, tokia kaip Alzheimerio liga, pakeičia visų jos paliestų žmonių gyvenimus. Tai, kad progresuojantis susirgimas sunaikina žmogaus asmenybę, kelia begalinį skausmą. Prisiminkime tuos, kurie kenčia nuo šios ligos - jiems reikalinga mūsų visų pagalba. Ne tik naujos gydymo galimybės, bet ir širdžių šiluma daro stebuklus.

Šaltinis: LR Sveikatos apsaugos ministerija