Valstybės įmonė "Pieno tyrimai" per keturis šių metų mėnesius net 34-iuose iš 1645 ištirtų pieno mėginių nustatė uždraustų naudoti cheminių medžiagų - chloramfenikolio - likučių.

Šios pavojingos medžiagos likučių rasta mėginiuose, paimtuose tiek iš bendrų pieno supirkimo punktų, tiek ir iš pieno gamintojų ūkių. Chloramfenikolis - cheminė medžiaga, naikinanti bakterijas. Veterinarijos praktikoje vaistus, turinčius chloramfenikolio, uždrausta vartoti nuo 1997 metų. Dėl galimo kancerogeninio poveikio šios medžiagos liekanų šviežiame piene neturi būti.

Pasak "Pieno tyrimų" įmonės direktoriaus Sauliaus Savickio, Lietuvoje jau antri metai vykdoma chloramfenikolio prevencijos programa. Gavus iš Nacionalinės veterinarijos laboratorijos (NVL) pranešimus apie piene rastas chloramfenikolio liekanas, teritorinių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) padalinių specialistai atlieka patikrinimus pieno gamintojų ūkiuose.

Patikrinimų metu nustatomos chloramfenikolio patekimo į šviežią pieną priežastys. Viena jų - ta, kad ūkininkai dėl sergančių karvių gydymo nesikreipia į ūkį aptarnaujantį privatų veterinarijos gydytoją, o patys gydo sergančius gyvulius žmonėms skirtais vaistais bei patiekia pieną, dar nepraėjus vaistų pasišalinimo iš gyvulio organizmo laikotarpiui.

Be to, veterinarijos tarnybos pareigūnai yra nustatę atvejų, kad pieno gamintojai sąmoningai antibakterinius preparatus deda į pieną, norėdami sumažinti bendrą bakterinį užterštumą.

Ūkininkams, kurių pristatomame šviežiame piene nustatomos neleistinų antibakterinių preparatų liekanos, pieno supirkimas uždraudžiamas ne mažiau kaip 15 dienų, jiems taikomos sugriežtintos kontrolės priemonės.

Be to, įmonės "Pieno tyrimai" duomenų bazėje šie ūkiai priskiriami prie rizikos grupės, o teritorinių VMVT pareigūnai dar pusę metų atlieka šių ūkių pieno mėginių tyrimų duomenų analizę ir papildomus pieno ūkių tikrinimus.

ELTA primena, kad prieš keletą metų dėl chloramfenikolio likučių nustatymo kai kuriose šalies pieno bendrovių eksportuotose sausų pieno produktų siuntose Europos Sąjunga (ES) ketino Lietuvai taikyti griežtas sankcijas. Europos Komisija net grasino uždrausti visišką pieno produktų eksportą į ES valstybių rinkas.

ELTA