{mosimage} Londono universiteto mokslininkai apie 20 proc. mirčių dėl širdies priepuolių, ištikusių Kalėdų bei Naujųjų švenčių laikotarpiu, priežastimi įvardijo stresą. Kokiu būdu stresas veikia nesveiką širdį iki šiol nebuvo aišku, bet neseniai atlikti tyrimai parodė, kad priežastis slypi galvos smegenyse, tiksliau toje dalyje, kuri yra atsakinga už širdies veiklą.

Tyrimo eigoje, žmonėms, anksčiau jau patyrusiems širdies priepuolių, buvo pasiūlyta atlikti užduotį, susijusią su stresu. Mokslininkai specialia įranga išmatavo jų smegenų veiklos aktyvumą.

Paaiškėjo, kad atsakydamas į stresą, širdies veiklos aktyvumas keitėsi sinchroniškai su pokyčiais galvos smegenų kamiene. Tyrimo vadovo Piterio Tegerto nuomone, veikiami streso, iš galvos smegenų kamieno į širdį impulsai darydavosi netolygūs ir galiausiai širdies ritmas keisdavosi. 
Anksčiau medikai yra mėginę šventiniu laikotarpiu apsaugoti žmones, sergančius širdies ligomis, skirdami jiems preparatų, stabilizuojančių širdies veiklą. Tačiau žymių pasiekimų dar nepavyko pasiekti.

Pasak tyrimo autorių, jų gauti duomenys gali padėti ateityje parinkti preparatus, kurie veiks ne širdį, o smegenų kamieną. O kai toks profilaktinis gydymas pasieks pacientus, gali būti, kad švenčių nebetemdys kažkieno giminaičių mirtys dėl širdies priepuolių.

Šaltinis: Mignews.com.ua