Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo švenčių maratonas paprastai neapsieina be linksmybių, valgiais nukrautų stalų, dovanų ir šeimos susibūrimų. Tačiau tai yra ir stresas, ypač moterims. JAV psichologų asociacijos apklausos rezultatai rodo, kad daugelis moterų šiuo periodu patiria stresą (44% apklaustų iš 417 moterų, palyginus su 31% iš 369 vyrų). Daugelis šventinio streso apimtų žmonių yra linkę persivalgyti, vartoti daugiau alkoholio ir tingiai drybsoti minkštuose krėsluose.

Iš 277 žurnalo «Hallmark Magazine» apklausoje dalyvavusių moterų, 37% prisipažino, kad su šventiniu stresu kovoja pasislėpdamos nuo visų namuose, kur ištisas dienas voliojasi ant sofos prie televizoriaus ir skaito.  22% moterų daug plepa su draugėmis telefonu, 6% moterų lankosi SPA salonuose, 5% kuria ateities planus ir svajoja.

Pagrindinis streso šaltinis yra laiko bei pinigų trūkumas, būtinybė dovanoti visiems dovanas, „komercinis ažiotažas“ švenčių periodu. Ne mažiau rūpesčių sukelia mėginimas suburti visus giminaičius kartu bei nesėkmingi bandymai laikytis dietos.

Bet kodėl moterys stresą patiria dažniau už vyrus?
Moterims tenka daugiau atsakomybės dėl šventės organizavimo, dovanėlių pirkimo, maisto gaminimo ir t.t. Visa tai sukelia stresą, o dar visam tam labai trūksta laiko.

Pasak specialistų, geriausias būdas atsikratyti streso – surasti laiko sau ir jį praleisti sveikai, pavyzdžiui, pasivaikščioti su draugais, pasportuoti, pamedituoti ir t.t. Ne mažiau svarbu yra realiai įvertinti turimą laiką ir pinigus.


Šaltinis:  Rol.ru