Jei norite ilgai gyventi ir nesirgti širdies ligomis, padėtų persikėlimas gyventi į kalnus.

Atlikę tyrimus Graikijoje mokslininkai nustatė, kad gyvenimas kalnuose tikrai palankiai veikia širdį ir užtikrina ilgaamžiškumą. Aukštai gyvenantys žmonės daug rečiau miršta nuo širdies ligos negu jūros lygyje esančių lygumų gyventojai, net jeigu pirmuosius veikia veiksniai, didinantys ligos riziką.

"Atrodo, kad gyvenimas kalnuose garantuoja "apsauginį efektą" nuo vainikinių arterijų ligų sąlygojamo mirtingumo", - sakė Atėnų universiteto mokslininkas dr. Nikas Baibas (Nikos Baibas).

Jis kartu su savo kolegomis mano, kad įvairios pratybos, pasivaikščiojimai kalnuota vietove suteikia širdžiai gerą krūvį, be to, teigiamai veikia ir mažesnė deguonies koncentracija ore.

Specialiame medicinos žurnale "Journal of Epidemiology and Community Health" straipsnį paskelbę autoriai analizavo 1150 graikų sveikatos įrašų ir mirčių dažnumą. Šie graikai 15 metų gyveno trijuose kaimuose netoli Atėnų. Vienas kaimas yra tūkstančio metų aukštyje virš jūros lygio, kiti du - žemumoje.

Įdomu, kad aukščiau gyvenančių vyrų ir moterų kraujospūdis buvo didesnis ir kitų rizikos veiksnių buvo daugiau, bet jų mirtingumas nuo širdies ligos ar kitų priežasčių per 15 metų stebėjimo buvo mažesnis.

Pasak N. Baibo, skirtumas ypač ryškus buvo lyginant skirtinguose lygiuose gyvenančius vyrus.

Širdies ligos yra vienos didžiausių pasaulyje žudikių. Rūkymas, aukštas kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio kiekis, antsvoris, nutukimas, paveldimumas didina riziką susirgti jomis.

ELTA