Sveikatos reikalų komiteto posėdyje buvo griežtai pasisakyta prieš embriono kamieninių ląstelių, kurios išgaunamos sunaikinant patį embrioną, tyrimus ir finansavimą. Biomedicininių tyrimų etikos įstatymas ir Lietuvoje ratifikuota Europos žmogaus teisių ir biomedicinos konvencija draudžia embrionų kūrimą mokslinių tyrimų tikslais.

Komiteto posėdyje priimtas sprendimas "Dėl Lietuvos pozicijos dėl mokslinių tyrimų projektų, kuriais ketinama atlikti mokslinius tyrimus, naudojant žmogaus kamienines embrionines ląsteles". Jame siūloma Sveikatos apsaugos ir Švietimo ir mokslo ministerijoms rengiant poziciją dėl 7-osios bendrosios mokslinių tyrimų, technologijų plėtros ir demonstracinių veiklų programos (2007-2013 m.) specialiosios programos "Bendradarbiavimas", Lietuvos pozicijoje aiškiai atskirti nuostatas dėl embrioninių kamieninių ląstelių tyrimų, kuriuos draudžia Lietuvos teisės aktai, finansavimo ir suaugusiųjų bei virkštelės (placentinio) kraujo kamieninių ląstelių tyrimų finansavimo.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė teigia, kad rengiant poziciją šiuo klausimu būtina numatyti, kad Lietuva remia tik suaugusiųjų ir virkštelės (placentinio) kraujo kamieninių ląstelių tyrimus.
Šiuos tyrimus būtina skatinti ir visapusiškai remti finansiškai, panaudojant ir ES lėšas, juolab, kad Lietuvos mokslininkai sėkmingai dirba šioje srityje. Finansinė parama būtų savalaikė ir efektyvi.

Šaltinis: Sveikatos reikalų komitetas