Sveikatos apsaugos ministerija kritikuoja Ūkio ministerijos siūlymą įteisinti netiesioginę tabako gaminių reklamą ir siūlo dar griežčiau kontroliuoti rūkymą viešose vietose.

Pagal 2004 metais gegužės 1 dieną įsigaliojusį Tabako kontrolės įstatymą, Lietuvoje reklamuoti tabako gaminius, skatinti jų pirkimą ir vartojimą uždrausta.

"Tačiau Tabako kontrolės įstatymo pakeitimo projektą rengianti Ūkio ministerija rūkalų pardavimo vietose siūlo leisti nurodyti tabako gaminių gamintojų ir prekiautojų pavadinimus, naudoti firmos vardus ar prekių ženklus", - Eltai sakė ministerijos Visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Gelena Krivelienė.

Sveikatos apsaugos ministerija griežtai nepritaria tokios nuostatos įteisinimui, nes informacija apie tabako gaminius atliktų reklamos funkciją - supažindintų vartotojus su preke ir informuotų apie jos buvimą rinkoje.

"Iki šiol tabako gaminių pardavimo vietose buvo "leidžiama pateikti prekių ženklą, jeigu jis nėra specialiai naudojamas tabako gaminių reklamai", - Eltai sakė Ūkio ministerijos vidaus prekybos skyriaus vedėja Nijolė Katinienė. Šis prierašas, specialistės nuomone, absoliučiai nesuprantamas, nes pats prekės ženklas yra reklama.

"Siekiant šį neaiškumą pašalinti, buvo siūlomos įvairios išeitys ir galiausiai nutarta siūlyti tabako gaminių ženklą pateikti ant įrangos, skirtos išdėstyti tabako gaminius, o ne visoje prekybos salėje", - sakė N. Katinienė.

Vidaus prekybos skyriaus vedėjos nuomone, Ūkio ministerijai teko ypatingai sudėtinga misija, nes jai reikia būti tarpininke tarp verslo ir sveikatos.

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų nuomone, Tabako kontrolės įstatymo pataisose reikėtų dar labiau sugriežtinti rūkymo ribojimą viešose vietose, uždrausti rūkyti jaunimo diskotekų metu.

Medikai taip pat siekia, kad įstatyme būtų aiškiai nurodyta, jog restoranuose, kavinėse, baruose, klubuose, diskotekose ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose būtų įrengtos ne tik atskiros, bet ir uždaros patalpos su autonomiška vėdinimo sistema, skirtos rūkantiems asmenims.

Šiemet ministerija planuoja surengti visuomenės apklausą, kurios metu aiškinsis, ar žmonės pritartų draudimui rūkyti viešose vietose.

Pasaulio sveikatos organizacijos ir Pasaulio banko ekspertų teigimu, veiksminga kovos su rūkymu priemonė - sistemingas tabako kainų didinimas.

Pagal tarptautinius įsipareigojimus, per ketverius metus Lietuvoje tabako kainos turėtų susilyginti su tomis, kurios nustatytos Europos Sąjungoje (ES).

Sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos teigimu, pastaraisiais metais suaugusiųjų rūkymo plitimą pavyko pristabdyti, tačiau ypač didelė problema išlieka šio žalingo įpročio plitimas tarp jaunimo.

2002 metų duomenimis, Lietuvoje buvo bandę rūkyti 89 proc. penkiolikamečių berniukų ir 73 proc. penkiolikamečių mergaičių. Kasdien rūkė 27 proc. to paties amžiaus berniukų ir 11 proc. mergaičių.

80 proc. kasdien rūkančių suaugusių lietuvių pradeda rūkyti būdami 15-18 metų amžiaus.

ELTA