Sekmadienį dauguma Šveicarijos rinkėjų pritarė naujam įstatymui, leidžiančiam atlikti tyrimus su žmonių embrionų kamieninėmis ląstelėmis, remdamasi naujienų tarnyba BBC praneša ELTA.

Du trečdaliai rinkėjų referendume pasakė "taip" vyriausybės pasiūlymams, kuriems priešinosi religinės ir kairiųjų grupės. Nacionaliniai referendumai Šveicarijoje yra įprasti, tačiau dėl naujojo balsavimo Šveicarija tapo pirmąja pasaulio valstybe, rinkėjams pateikusia minėtą prieštaringai vertinamą klausimą.

Mokslininkų nuomone, kamieninių ląstelių tyrimai gali leisti išgydyti Parkinsono ligą, diabetą ir kitas ligas. Tačiau Šveicarija, kuri pirmauja pasaulyje pagal medicinos ir farmacijos tyrimus, iki šiol neleido atlikti tyrimų su žmonių embrionais.

Nuomonių apklausos rodė, jog minėtu klausimu, kurį daugelis laiko ne tik moksliniu, bet ir etiniu, šveicarai yra pasidalinę į dvi stovyklas. Net 20 proc. šveicarų nurodė, kad jiems sunku apsispręsti. Todėl 66,4 proc. rinkėjų pritarimas referendume buvo netikėtas.

Šveicarijos vyriausybė, universitetai ir farmacijos pramonės atstovai ragino pritarti tyrimams su žmonių embrionų kamieninėmis ląstelėmis. Jų teigimu, Šveicarija, pasižyminti giliomis medicinos tyrimų tradicijomis, neturėtų atsisakyti revoliuciją galinčios sukelti veiklos.

Tačiau katalikų bažnyčia, įtakinga Žaliųjų partija ir medikų etikos organizacijos naujajam įstatymui priešinosi. Jų požiūriu, teiginiai, jog kamieninių ląstelių tyrimai gali padėti išgydyti ligas, suteikia netikrą viltį ligoniams, o kitas žingsnis esą bus klonavimo įteisinimas.

Vis dėlto pasiūlymai, kuriems pritarta referendume, yra griežti. Tyrimus bus leidžiama atlikti tik su iki 7 dienų amžiaus embrionų, kurie nepanaudojami po apvaisinimo ir vis tiek būtų sunaikinti, ląstelėmis. Didžioji Britanija ir Švedija jau taiko kur kas švelnesnes taisykles.

ELTA