{mosimage}Moterys turi stipresnę širdį nei vyrai ir todėl sulaukia garbingesnio amžiaus. Tokią išvadą padarė Džono Mūro universiteto Liverpulyje mokslininkai, vadovaujami profesoriaus Deivido Goldspinko (David Goldspink). Apie tai antradienį skelbia britų žiniasklaida.

Mokslininkai nustatė, kad vyrų širdies pajėgumas pumpuoti kraują 18-70 gyvenimo metais sumažėja iki ketvirtadalio. Tuo tarpu moterų širdies pajėgumas per tą patį laiką beveik nepakinta.

"Šis didelis skirtumas tarp lyčių gali paaiškinti, kodėl moterys gyvena ilgiau nei vyrai", - sakė D. Goldspinkas. Moterys vidutiniškai "stipriąją lytį" pergyvena penkeriais metais. Profesorius ir jo kolegos dvejus metus stebėjo 250 sveikų vyrų ir moterų, kurių amžius - nuo 18 iki 80 metų, širdies darbą.

Tačiau, pasak profesoriaus, vyrai neturėtų taikytis su tokiu likimu. Mokslininkai nustatė ir tai, kad pagyvenusių ir senyvo amžiaus vyrų, kurie per savo gyvenimą daug sportavo, širdys yra tokios pat stiprios kaip dvidešimtmečių, kurie daug nejuda. Taigi reguliarūs fiziniai pratimai, ko gero, išlygina genetinį deficitą.

ELTA