Nuo 1993 m. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos iniciatyva kasmet gegužės 15-ąją minima Tarptautinė šeimos diena. Šių metų tema – "Šeimos stiprinimas – iššūkiai ir galimybės". Minint šią dieną siekiama atkreipti dėmesį į šeimos, kaip svarbiausios visuomenės dalies, gyvenimo aktualijas, akcentuoti viso pasaulio šeimas vienijančias problemas ir rasti efektyvius jų spendimų būdus.


Tarptautinę šeimos dieną Sveikatos apsaugos ministerija kviečia vienyti pastangas, gerinant sveiko gyvenimo kokybę, bei nepamiršti, kad rūpintis šeimos sveikata yra kiekvieno mūsų pareiga.

Sveikas gyvenimo būdas padeda šeimai patirti gyvenimo džiaugsmą ir pilnatvę. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, sveikata – ne vien išvengta liga ar negalavimas. Tai – fizinė, psichikos ir socialinė gerovė. Vieninga pasaulio visuomenės sveikatos ekspertų nuomone, vieni pagrindinių, šeimos sveikatą įtakojančių veiksnių, yra mityba, neinfekciniai susirgimai ir fizinis aktyvumas. Dėl šeimos narių, ypač vaikų sveikatos sutrikimų, patiriami ne tik moraliniai, etniniai, kultūriniai, bet ir dideli ekonominiai nuostoliai.

Mokslininkų įrodymais pagrįsti faktai rodo, kad nuo šeimos mitybos įpročių priklauso jos narių sveikata. Mityba bei atskiri jos komponentai – maisto medžiagos, jų trūkumas ar perteklius, maitinimosi režimas, maisto konsistencija, temperatūra, teršalai, mikroorganizmai ir kiti faktoriai lemia gyventojų sveikatą. Kadangi netaisyklinga mityba yra viena svarbiausių neinfekcinių ligų priežasčių, būtina daugiau dėmesio kreipti į šeimos mitybą bei ją koreguoti.

Pasaulio visuomenės sveikatos specialistų teigimu, daug sveikatos problemų galima išspręsti, jei kiekvienas šeimos narys laikytųsi sveikos mitybos principų – nuosaikumo (net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug ar per mažai, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai), įvairumo (su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų), balansuotumo (tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose). Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo, šeimos gyvenimo būdo.

Geros sveikatos palaikymui svarbus ir fizinis aktyvumas. Pagal PSO rekomendacijas, suaugęs žmogus per parą turi bent 20-30 minučių intensyviai pajudėti. Tačiau, kaip rodo tyrimai, dauguma žmonių, ypač miestuose, juda mažiau, nuolat naudojasi transportu, o laisvalaikį linkę praleisti prie laikraščių ar televizoriaus. Tik nedidelė dalis žmonių lanko sporto klubus ar savaitgaliais aktyviai dirba ar ilsisi gamtoje. Pasyvų šeimos gyvenimą žmonės dažniausiai aiškina laiko, sąlygų ar lėšų trūkumu bei prieinamos sporto bazės netoli jų gyvenamosios vietos nebuvimu. Panašios fizinio pasyvumo tendencijos stebimos vaikų bei moksleivių elgsenoje – visą dieną sėdėję pamokose, mokiniai laisvą laiką leidžia prie rašomųjų stalų, televizoriaus ar kompiuterio ir nelinkę pasportuoti.

Šeimos sveikata priklauso ne tik nuo sveikatos priežiūros, stiprinimo ir ugdymo specialistų ar jų teikiamų paslaugų kokybės. Visų pirma, ji priklauso nuo mūsų visų ir kiekvieno asmeninių pastangų. Tik stiprindami sveikatą kartu, gerindami savo mitybą ir didindami fizinį aktyvumą išvengsime daugelio ligų, išlaikysime gerą savijautą bei nuotaiką, o ilgaamžiškumas, kokybiškas ir sveikas gyvenimas taps mūsų visuomenės norma.

Nelikime abejingi savo, savo šeimos, savo tautos sveikatai. Tarptautinė šeimos diena yra puiki proga pradėti gyventi sveikai! Maloniai kviečiame visus tėvelius pasirūpinti saugia, sveika ir įdomia šeimos vasara, o atostogų metu būtinai apsilankyti pas savo vaikų šeimos gydytoją, kuris ne tik atliks kiekvienais metais reikalingą, o iki rugsėjo 15 d. visiems mokiniams privalomą, vaikų sveikatos profilaktinį patikrinimą, bet ir patars, kaip išlikti sveikiems.

Šaltinis: SAM