Vilniaus miesto savivaldybė neįgyvendins planų sostinės švietimo įstaigose organizuoti centralizuotą vaikų maitinimą.

     Antradienį tėvų forumo atstovai miesto merui Artūrui Zuokui įteikė beveik 9 tūkst. vilniečių parašų patvirtintą prašymą nekeisti vaikų maitinimo sistemos.

     Susitikime nutarta nekeisti dabartinės vaikų maitinimo tvarkos ir įkurti savivaldybės ir tėvų atstovų darbo grupę, kuri spręs, kaip tobulinti vaikų maitinimą darželiuose ir pertvarkyti dabartines vaikų darželių virtuves.

     Darželinukų tėvų teigimu, vaikams iš esmės patinka šiuo metu jiems siūlomas maistas, tačiau kartais jo kokybė ir pasirinkimas dėl brangių maisto produktų nėra pakankami.

     Keisti darželinukų maitinimo tvarką siūlė iki atsistatydinimo iš miesto vicemero posto švietimą ir kultūrą kuravęs Kęstutis Masiulis. Savivaldybės delegacijos su centralizuotai gaminamo ir tiekiamo maisto sistema gegužę susipažino Suomijoje ir Austrijoje.

     Po kelionės į pastarąją šalį K. Masiulis Eltai sakė, kad centralizuotai gaminamas ir kelis kartus per savaitę į darželį atvežamas maistas - saugesnis ir įvairesnis. Buvusiam vicemerui atrodė, kad toks maitinimo būdas ne tik sveikesnis, bet ir pigesnis, nes "kiekvienam darželiui turėti virtuvėlių darbuotojus ir vietoje gaminti maistą - pinigų švaistymas".

     Vilniaus miesto Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos specialistai sostinės darželinukų maitinimo organizavimo būklę vertino patenkinamai.

     Jie teigė pastebėję, kad virtuvėse nusižengiama higienos reikalavimams, naudojami pasenę įrenginiai, nepakankamai veiksmingos ventiliavimo sistemos, kartais pažeidžiamos maisto laikymo sąlygos, inspektoriai randa pasenusių produktų, ne visada laikomasi nustatytų porcijų dydžio. Tačiau specialistai suabejojo, ar centralizuotas vaikų maitinimas - tinkama alternatyva dabartinei sistemai.

     Vilniaus miesto mokyklas ir ikimokyklines įstaigas šiuo metu lanko 104,95 tūkst. vaikų, iš jų ugdymo įstaigose kasdien valgo apie 84,95 tūkst. mažylių.

Šaltinis: ELTA